Βασιλόπιτα κέικ

7:48 π.μ. alleycraft 0 Comments


Ας δούμε και την εύκολη λύση για μια νόστιμη βασιλόπιτα. Πρόκειται για ένα νόστιμο κέικ που μυρίζει σαν τσουρέκι. Η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι δική μου, είναι του Άκη Πετρετζίκη με μόνες αλλαγές στην αρχική συνταγή  η χρήση της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης αντί για ζάχαρη άχνη και η επιλογή στα μυρωδικά. Τώρα θα μου πείτε γιατί την δημοσιεύω από την στιγμή που υπάρχει ήδη η συνταγή. Ο μόνος λόγος που το κάνω είναι γιατί την δοκίμασα και την θεωρώ μια πραγματικά πετυχημένη συνταγή και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου φτιάχνοντάς την!

Υλικά για στρογγυλό ταψάκι 22εκ. 
300 γρ. βούτυρο ζωικό σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι (αλλιώς πολύ καλό πλύσιμο)
1 βανίλια
4 γρ. (2κ.γ) μαχλέπι
4 γρ. (2κ.γ) κακουλέ
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: 
Αρχικά κανονίζουμε να έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για καμιά ωρίτσα το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Μην το παραλείψετε αυτό το βήμα είναι σημαντικό για την επιτυχία της συνταγής. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά για 10 λεπτά ώστε να ασπρίσει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις ασπρίσει το βούτυρο προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τέλος το γάλα. Χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Εν τω μεταξύ, κοσκινίζω το αλεύρι σε μπολ, προσθέτω το μπεικιν παουντερ, τα μυρωδικά, την πρέζα αλάτι και ανακατεύω με ένα κουτάλι. Προσθέτω το αρωματισμένο αλεύρι στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα ίσα να εξαφανιστεί το αλεύρι.
Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψάκι μου και αδειάζω το μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C αντιστάσεις πάνω κάτω στην μεσαία σχάρα για μία ώρα. Προσοχή, στα 30’ ελέγχω το χρώμα του κέικ, το δικό μου είχε πάρει ήδη χρωματάκι οπότε το κάλυψα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και συνέχισα το ψήσιμό του. Απλά το κάλυψα, δεν το έκλεισα με το αλουμινόχαρτο να γίνει σαν γάστρα γιατί θα βράσει το κέικ.  Στα 50’ ελέγξτε με ένα μαχαιράκι να δείτε αν τυχόν είναι έτοιμο γιατί φούρνος με φούρνο διαφέρει. Μπήγουμε ένα μαχαιράκι στη μέση του κέικ και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο, αν έχει κολλημένη ζύμη πάνω του θέλει κι άλλο ψήσιμο. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω 15’ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρω και το αφήνω να ρίξει θερμοκρασία πάνω σε μια σχάρα. 
Αφού περάσει καμιά ωρίτσα και κρυώσει αρκετά το κέικ μπορούμε να το στολίσουμε με ζάχαρη άχνη, αν δεν έχει κρυώσει το κέικ η ζάχαρη θα κιτρινίσει.
Είναι πραγματικά μια εύκολη συνταγή, τα μόνα σημεία που θέλουν προσοχή είναι 1) βούτυρο, αυγά και γάλα σε θερμοκρασία δωματίου 
2) υπομονή στο χτύπημα βούτυρο με ζάχαρη και 
3) το ψήσιμο.
Καλή επιτυχία σε όλους!



You Might Also Like

0 σχόλια: