Σουπλά για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

11:30 π.μ. alleycraft 0 Comments




Προσωπικά με εκνευρίζουν εκείνα τα τεράστια τραπεζομάντιλα , συνήθως σε λευκή ή ιβουάρ απόχρωση. Είναι πολύ μεγάλα, πιάνουν πολύ χώρο και δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν πάνω τους έστω και ένα σημάδι που άφησε ο λεκές από την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησες. Ένα σημάδι από λεκέ το οποίο προσπαθείς κάθε χρόνο να το καλύψεις με ένα καινούριο τέχνασμα όπως η σαλατιέρα ή ένα πιάτο στη συγκεκριμένη θέση ή ένα κηροπήγιο (παρόλο που σε σου αρέσουν καθόλου) ή ότι άλλο διακοσμητικό σκεφτείς. Το χειρότερο όμως είναι όταν έχεις καταφέρει να στρώσεις τελικά το τραπέζι (και  να καλύψεις όλα τα μικρολεκεδάκια) και ακούς κάποιον από τους καλεσμένους σου να λέει «ωχ!! Λέρωσα το τραπεζομάντιλο με κόκκινο κρασί» κι εσύ πρέπει όχι μόνο να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου αλλά με γιορτινό πάντα ύφος να πεις « δε πειράζει καλέ, γούρι γούρι!!» ενώ από μέσα σου αναρωτιέσαι αν μια διακοσμητική κουκουνάρα θα κάλυπτε τον καινούριο λεκέ!
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν αγαπώ τα σουπλά!!  Ειδικά όταν είναι σουπλά τα οποία έχω φτιάξει μόνη μου τότε τα αγαπώ ακόμα πιο πολύ!! Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα σουπλά είναι περισσότερο για καθημερινή χρήση. Εγώ πάλι πιστεύω ότι με τα σουπλά μπορείς να στήσεις ένα εξίσου επίσημο και γιορτινό τραπέζι.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να φτιάξουμε για το γιορτινό μας τραπέζι.



Το πατρόν από το συγκεκριμένο σουπλά θυμίζει το κλασσικό τετραγωνάκι της γιαγιάς μιας και η βασική του βελονιά είναι η ίδια. Ας δούμε όμως πως το πλέκουμε στον κύκλο.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:

  1. Νήμα 100% ακρυλικό Alize Diva
  2. Βελονάκι Νο3

Και για την μπορντούρα ένα νήμα με μεταλλική λεπτομέρεια σε χρυσή απόχρωση για βελονάκι Νο3





Ας ξεκινήσουμε!!

Σειρά 1: Σε μαγικό κύκλο κάνω 3 αλυσίδες και ένα ποδαράκι μέσα στον κύκλο (1 αλυσίδα, 2 ποδαράκια) x 5 φορές, 1 αλυσίδα και ενώνω με βουβό στην τρίτη αλυσίδα από τις αρχικές 3 αλυσίδες. Σφίγγω τον μαγικό κύκλο να κλείσει. (αν δε τα καταφέρνετε και πολύ καλά με τον μαγικό κύκλο μπορείτε να κάνετε τέσσερεις αλυσίδες, ενώστε με βουβό στην πρώτη και δουλέψτε μέσα στον κύκλο με τον ίδιο τρόπο)






Σειρά 2:  Κάνω ένα βουβό στην επόμενη θηλιά, ένα βουβό μέσα στο πρώτο κενό από 1 αλυσίδα της προηγούμενης σειράς , 3 αλυσίδες, 1 ποδαράκι στο ίδιο κενό, 1 αλυσίδα, 2 ποδαράκια στο ίδιο κενό *1 αλυσίδα, 2 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα, 2 ποδαράκια στο ίδιο κενό* Επαναλάβετε από * έως * μέχρι το τέλος του γύρου. Κάνετε 1 αλυσίδα και ενώνετε με βουβό στην τρίτη αλυσίδα από τις αρχικές 3 αλυσίδες.




Σειρά 3: Κάνω ένα βουβό στην επόμενη θηλιά, ένα βουβό μέσα στο πρώτο κενό από 1 αλυσίδα της προηγούμενης σειράς , 3 αλυσίδες, 2 ποδαράκια στο ίδιο κενό * 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό* επαναλαμβάνω από * έως * μέχρι το τέλος του γύρου. Κάνετε 1 αλυσίδα και ενώνετε με βουβό στην τρίτη αλυσίδα από τις αρχικές 3 αλυσίδες.

Σειρά 4: Κάνω ένα βουβό στις επόμενες 2 θηλιές, ένα βουβό μέσα στο πρώτο κενό από 1 αλυσίδα της προηγούμενης σειράς, 3 αλυσίδες, 2 ποδαράκια στο ίδιο κενό* 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό* επαναλαμβάνω από* έως * μέχρι το τέλος του γύρου. Κάνω μία αλυσίδα και ενώνω με βουβό στην τρίτη αλυσίδα από τις αρχικές 3 αλυσίδες.

Σειρά 5: Κάνω ένα βουβό στις επόμενες 2 θηλιές, ένα βουβό μέσα στο πρώτο κενό από 1 αλυσίδα της προηγούμενης σειράς, 3 αλυσίδες, 2 ποδαράκια στο ίδιο κενό, 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό. *1 αλυσίδα, 3 ποδαράκι στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό* επαναλαμβάνω από * έως * μέχρι το τέλος του γύρου. Κάνω μία αλυσίδα και ενώνω με βουβό στην τρίτη αλυσίδα από τις αρχικές 3 αλυσίδες.

Σειρά 6 και 7: επαναλαμβάνω τη σειρά 4

Σειρά 8: Κάνω ένα βουβό στις επόμενες 2 θηλιές, ένα βουβό μέσα στο πρώτο κενό από 1 αλυσίδα της προηγούμενης σειράς, 3 αλυσίδες, 2 ποδαράκια στο ίδιο κενό, 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό *1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό* επαναλαμβάνω από * έως * μέχρι το τέλος του γύρου. Κάνω μία αλυσίδα και ενώνω με βουβό στην τρίτη αλυσίδα από τις αρχικές 3 αλυσίδες.

Σειρά 9, 10 και 11: επαναλαμβάνω τη σειρά 4

Σειρά 12: Κάνω ένα βουβό στις επόμενες 2 θηλιές, ένα βουβό μέσα στο πρώτο κενό από 1 αλυσίδα της προηγούμενης σειράς, 3 αλυσίδες, 2 ποδαράκια στο ίδιο κενό, 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό *1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα, 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 1 αλυσίδα 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό* επαναλαμβάνω από * έως * μέχρι το τέλος του γύρου. Κάνω μία αλυσίδα και ενώνω με βουβό στην τρίτη αλυσίδα από τις αρχικές 3 αλυσίδες.

Σειρά 13, 14 και 15: επαναλαμβάνω τη σειρά 4

Σειρά 16: επαναλαμβάνω τη σειρά 12

Σειρά 17 και 18: επαναλαμβάνω τη σειρά 4



Κόβω το νήμα και ασφαλίζω το πλεκτό μου ή συνεχίζω ενώνοντας το νήμα για τη μπορντούρα και συνεχίζω με μία σειρά μισά ποδαράκια σε κάθε θηλιά της προηγούμενης σειράς.

Πατάω πάνω σε κάθε ποδαράκι και στο σημείο που είναι οι αλυσίδες κάνω το μισό ποδαράκι στο κενό που δημιουργεί η αλυσίδα.


 
















 








Extra tips!

Αν επιλέξετε να το κάνετε πιο μικρό τότε θα πρέπει να προσέξετε που θα το σταματήσετε. Το κατάλληλο σημείο να σταματήσετε είναι πριν από την σειρά που αυξάνονται οι θηλιές του πλεκτού σας. Δηλαδή θα πρέπει να σταματήσετε στη σειρά 11 ή 15.

Αν μετά τη σειρά 11 ή 15 αποφασίσετε να κάνετε τη μπορντούρα και το πλεκτό αρχίσει να γίνεται «κυματιστό»… τότε ξηλώστε μια σειρά ακόμη έτσι ώστε να μετράτε 11 ή 15 σειρές μαζί με τη μπορντούρα σας.



Τέλος αν σας φαίνεται πολύ επίσημο τότε μπορείτε να παίξετε με το χρώμα ή την ποιότητα του νήματος ή ακόμα και να το κάνετε με 2 ή 3 ή και περισσότερα χρώματα!

Αυτή είναι η δική μου παραλλαγή στο σχέδιο με 2 χρώματα και νήμα 100% βαμβακερό, πλεγμένο με βελονάκι Νο 4 αυτή τη φορά.



You Might Also Like

0 σχόλια: