Βασιλόπιτα τσουρεκένια μαργαρίτα

10:45 π.μ. alleycraft 2 Comments

Αυτή η συνταγή για βασιλόπιτα να ενημερώσω πως είναι μια συνταγή λίγο δύσκολη. Άμα δεν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν μίξερ τύπου κουζινομηχανή που είναι αρκετά δυνατό για ζύμωμα και δεν έχετε ευχέρεια με τα ζυμαράκια να προετοιμάσω ότι είναι μια ζύμη που κολλάει διαολεμένα στα χέρια μέχρι να μπει στο τέλος το βούτυρο. 
Αν δοκιμάσετε να βάλετε παραπάνω αλεύρι για να ζυμωθεί πιο εύκολα θα πάρει αρκετό και το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι μια όχι και τόσο αφράτη ζύμη να το πω, ένα "τι στουπέτσι είναι αυτό Παναγία μου, γι’ αυτό το πράγμα ήμουν όλη μέρα στην κουζίνα" να το πω? Ε ναι, θα το πω. Τώρα, για τους μη πεπειραμένους, μη θαρραλέους και μη κατέχοντες κουζινομηχανής θα δώσουμε και μια ωραιότατη συνταγή βασιλόπιτας τύπου κέικ που συνηθίζεται επίσης πολύ και στην τελική ένα κέικ όλοι μπορούμε να το φτιάξουμε βρε αδερφέ. Τώρα πάμε να δούμε την συνταγή για την τσουρεκένια μαργαρίτα.

Υλικά για ταψάκι 28εκ.  για 10 άτομα
Προζύμι: 
120γρ χλιαρό νερό
1κ.γ. ζάχαρη
100γρ αλεύρι πολυτελείας
40γρ μαγιά νωπή
Τσουρέκι: 
400 γρ αλεύρι πολυτελείας
4γρ (2κ.γ) μαχλέπι
4γρ (2κ.γ) κακουλέ
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο, αν έχει κερί πάρα πολύ καλό πλύσιμο
120γρ γάλα
140γρ ζάχαρη
2 αυγά
60γρ βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο για να αλείψουμε την βασιλόπιτα
αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με την συνταγή χωρίς φωτογραφίες.)

Εκτέλεση:
Καμιά ωρίτσα πριν ξεκινήσουμε βγάζουμε την μαγιά και τα αυγά από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. 
Πρώτα πιάνουμε να ετοιμάσουμε το προζύμι. Στο σκεύος που θα ζυμώσουμε προσθέτουμε τα 120γρ. χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά με 1κ.γ. ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί καλά η μαγιά προσθέτουμε τα 100γρ αλεύρι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας σφιχτούτσικος χυλός. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού χωρίς ρεύματα για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 400γρ αλεύρι με τα μυρωδικά, δηλαδή το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα πορτοκαλιού, και την πρέζα αλάτι. 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να γίνει χλιαρό. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τα αυγά. Ομογενοποιούμε με ένα σύρμα. 
Προσθέτουμε στο προζύμι-χυλό που φούσκωσε, το μείγμα γάλα-αυγά-ζάχαρη και το αρωματισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπρίκι λιώνουμε τα 60γρ. βούτυρο το οποίο θέλουμε να είναι και αυτό χλιαρό.
Μετά το δεκάλεπτο ζύμωμα θα δείτε την ζύμη να έχει μαζευτεί στον γάντζο του μίξερ. Τώρα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο στη ζύμη. 
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. 
Στη συνέχεια, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια ζυμώνοντάς την λίγο σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Σχηματίζουμε ένα ρολό και το κόβουμε σε 10 ίσα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε στρογγυλό ζυμαράκι.
Τώρα αποφασίζουμε αν θέλουμε να γεμίσουμε τη βασιλόπιτα ή όχι.
Στην περίπτωση που την γεμίσουμε ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με την βοήθεια ενός πλάστη. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε ότι γέμιση θέλουμε. Κανελοζάχαρη με καρύδια και σταφίδες ή μαρμελάδα είτε πραλίνα φουντουκιού, ότι τραβάει η όρεξή σας. Εγώ προτίμησα την πραλίνα. Σε κάθε ζυμαράκι άπλωσα μια κουταλιά της σούπας πραλίνα προσέχοντας να αφήσω περιθώριο πάχους όσο ένα δάχτυλο περίπου, περιφερειακά. 
Τυλίγουμε το ζυμαράκι σε ρολάκι, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και το ξανακάνουμε μπαλίτσα πλάθοντας ελαφρά με κυκλικές κινήσεις. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και για τα υπόλοιπα ζυμαράκια.
Στρώνουμε τα ζυμαράκια στο ταψί ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους γιατί ακολουθεί το τελευταίο φούσκωμα για 30 με 45 λεπτά. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200⁰C αντιστάσεις πάνω κάτω, αλείφουμε τα φουσκωμένα πια ζυμαράκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. 
Βάζουμε το ταψί στην πάνω ράγα της κάτω σχάρας, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180⁰C και ψήνουμε για 25 λεπτά.  
Προσεκτικά βγάζουμε την βασιλόπιτα από το ταψί πάνω σε σχάρα για να κρυώσει.
Αν δεν γεμίσουμε την βασιλόπιτα απλά στρώνουμε στο ταψί τα ζυμαράκια ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία φουσκώματος και ψησίματος όπως παραπάνω.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους σας και προς Θεού μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί. Εγώ προτιμώ να το βάζω μετά το ψήσιμο.
Καλή χρονιά και του χρόνου!

You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. Ωχ αμάν αμάν!!!Το βλέπω και μου τρέχουν τα σάλια!!! Φαντάζομαι και απο μυρωδιά τι γίνεται! Βέβαια με την όρεξη θα μείνω, δεν έχω το κουράγιο να την κάνω :( Την βασιλόπιτα κέικ όμως λέω να την τολμήσω... Καλή χρονιά με υγεία και χαρά :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραιότατη επιλογή βρίσκω και την βασιλόπιτα κέικ η οποία επίσης μοσχομυρίζει σαν τσουρέκι. Ε, και αν κάποια στιγμή θελήσεις γεμιστά τσουρεκάκια δοκίμασε την συνταγή, απλά απέφυγε το φλουρί 😜 Καλή χρονιά!

      Διαγραφή