Ψωμί χωρίς ζύμωμα

8:13 π.μ. alleycraft 0 Comments


Ήτανε Νοέμβριος του 2014 και με εκδρομική διάθεση αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, κι έτσι στη τύχη επιλέξαμε το κεντρικό Ζαγόρι και πιο συγκεκριμένα το χωριό Δίλοφο. Παρκάρουμε έξω από το χωριό και περπατάμε ένα λιθόστρωτο δρομάκι και συναντάμε ένα πέτρινο σπιτάκι με την επιγραφή Λίθος. Ανεβαίνουμε τα σκαλιά, καθόμαστε δίπλα στο τζάκι. Μας παίρνουνε παραγγελία και αρχίζουν τα θαύματα. Μαζί με την πιο νόστιμη παντζαροσαλάτα με ψητό μανούρι που έχω φάει ως σήμερα, το γαλοτύρι, και τους γίγαντες φούρνου με χόρτα,  έρχεται και το ψωμί και γουρλώνουν τα μάτια μου. Όταν μας έφεραν τα κυρίως, μια τηγανιά όνειρο και ένα συκώτι λουκούμι, δεν άντεξα και ρώτησα για το ψωμί και μου λένε ότι είναι χειροποίητο. Λίγο αργότερα έρχεται δίπλα στο τζάκι ο μάγειρας, ο Τάκης, φιλικότατος και πιάνουμε κουβέντα. Του δίνω συγχαρητήρια για το φαγητό και δεν ξέρω που βρήκα τόσο θάρρος (μπορεί και θράσος) και του ζητάω την συνταγή για το ψωμί. Δεν είναι μόνο ότι μου είχε δώσει τότε αυτή την καταπληκτική συνταγή, αλλά μου έδωσε και τις ευλογίες του να την μοιραστώ σήμερα μαζί σας και γι αυτό δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω. Χωρίς καμία υπερβολή, είναι η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για ψωμί που έχω δοκιμάσει. Ένα σας λέω δεν χρειάζεται καν ζύμωμα. 

Υλικά (για 1 καρβέλι):
  • 330γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. κίτρινο αλεύρι (από σκληρό σιτάρι)
  • 70γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φακελάκι μαγιά (8γρ,)
  • 1 γεμάτο κ.γ πάπρικα γλυκιά
  • 1 γεμάτο κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 450γρ. χλιαρό νερό (περίπου)

Εκτέλεση:
Σε βαθύ μπολ βάζω τα αλεύρια με την πάπρικα και το αλάτι και ανακατεύω να αναμειχθούν. Σε ένα φλυτζάνι βάζω την μαγιά με το 1κ.γ ζάχαρη και προσθέτω νερό (από τα 450γρ που έχω ζυγίσει εξαρχής) και τη διαλύω καλά. 
Ρίχνω την διαλυμένη μαγιά στο μπολ με τα αλεύρια μου και ανακατεύω με ένα κουτάλι. 
Προσθέτω σταδιακά το νερό (μπορεί να πάρει λίγο λιγότερο ή περισσότερο καθώς αλεύρι με αλεύρι έχει διαφορά) μέχρι να έχω μια ημίρρευστη ζύμη, ίσα που να ζορίζεται το κουτάλι όταν ανακατεύω. 
Σκεπάζω το μπολ με μία πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για καμιά ώρα να διπλασιαστεί.
Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μου την ξεφουσκώνω ανακατεύοντας την απλά με ένα κουτάλι. 
Λαδώνω μια λαδόκολλα (αλλιώς κολλάει το ψωμάκι) την βάζω σε ορθογώνια φόρμα για κέικ 35x10 εκ. και βάζω μέσα τη ζύμη μου. 
Βρέχω τα χέρια μου και στρώνω τη ζύμη μέσα στη φόρμα με μπατσάκια ώστε να απλώσει. Θα χρειαστεί να βρέξετε μερικές φορές τα χέρια σας ενδιάμεσα. Ξανασκεπάζω το ζυμάρι μου για μισή ωρίτσα να ξαναφουσκώσει. Εγώ προσωπικά βάζω τη φόρμα μέσα στην γάστρα μου και σκεπάζω την γάστρα ώστε να αποφύγω να κολλήσει στην πετσέτα το ζυμάρι όταν φουσκώσει.
Ψήνω στους 175 σε αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω σχάρα για 45'. Βγάζω το ψωμί με τη λαδόκολλα από τη φόρμα, ανοίγω τη λαδόκολλα και το βάζω να ψηθεί χωρίς τη φόρμα για άλλα 30'. Το αφήνω πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει και έτοιμο. 


You Might Also Like

0 σχόλια: