Χανιώτικο μπουρέκι

12:19 π.μ. alleycraft 9 Comments

Την πρώτη φορά που έφαγα χανιώτικο μπουρέκι ήταν πριν χρόοοοοονια σε ένα από τα Κυριακάτικα τραπεζώματα της μαμάς μου σαν συνοδευτικό για τα κρέατα. Που τί να τα κάνεις και τα κρέατα όταν έχεις μπροστά σου αυτήν την νοστιμιά. Τώρα, πού την βρήκε την συνταγή θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Εγώ μια φορά από τότε την είχα σημειωμένη στα τεφτέρια μου και την θυμήθηκα με αφορμή τα κολοκυθάκια-πεσκέσι μιας πολλή καλής μου φίλης. Το τι χαρά έχω όταν μου φέρνουν καλούδια από μπαξέδες δεν λέγεται. 
Για να βεβαιωθώ πως η συνταγή μου μπορεί να ονομάζεται χανιώτικο μπουρέκι έκανα πρώτα μια έρευνα και επισκέφθηκα ένα blog που αγαπώ πολύ και ειδικεύεται σε παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές της Κρήτης, πρόκειται για το Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους. Εκεί διάβασα τα εξής: "Θα βρείτε το κολοκυθομπούρεκο σε πολλές εκδοχές. Με φύλλο, χωρίς φύλλο, με ντομάτα, χωρίς ντομάτα, με αλευρωμένα ή όχι τα λαχανικά. Όλες όμως οι εκδοχές περιέχουν κολοκύθια και πατάτες λεπτοκομμένα, δυόσμο και δυο τριών ειδών τυριά." Η πηγή αποτελεί μέρος της εισαγωγής της συνταγής Κολοκυθομπούρεκο (Χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια) όπου εκεί παρουσιάζεται σε μορφή πίτας με φύλλο. 
Οπότε μπορώ να ονομάσω την συνταγή μου χανιώτικο μπουρέκι με δόξα και τιμή και να περάσουμε να δούμε σιγά σιγά και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με την συνταγή χωρίς φωτογραφίες.)

Υλικά για 3-4 άτομα
2-3 μέτρια κολοκυθάκια
2-3 μέτριες πατάτες
100γρ φέτα
100γρ ανθότυρο ή μυζήθρα
100γρ γραβιέρα
1κ.γ δυόσμο αποξηραμένο ή λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
150γρ γάλα
70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
φρυγανιά για πασπάλισμα
έξτρα αλεύρι για αλεύρωμα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας. Αφού τα πλύνουμε και ξεφλουδίσουμε και τις πατάτες, τα κόβουμε σε μορφή τσιπς με την βοήθεια ενός μαντολίνου.  
Στη συνέχεια βάζουμε σε μια σακούλα τροφίμων τις κομμένες πατάτες, αλάτι και 3-4κ.σ αλεύρι. Κλείνω την σακούλα και την ανακινώ μέχρι να αλευρωθούν καλά τα λαχανικά μου. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο και κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα κολοκυθάκια.
Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τυριά μου, τον δυόσμο και το πιπέρι και είμαστε έτοιμοι να στρώσουμε το μπουρέκι στο πυρέξ μας. Αρχικά λαδώνω ελαφρά τον πάτο του πυρέξ και προσθέτω λίγη τριμμένη φρυγανιά και στην συνέχεια βάζω μια στρώση πατάτες. Ακολουθεί μια στρώση κολοκυθάκια και από πάνω βάζουμε τα τυριά. Συνεχίζουμε με μια ακόμα στρώση κολοκυθάκια και τελειώνουμε με τις πατάτες.
Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 200C και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τον χυλό μας. Ανακατεύω το γάλα με το 1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο, τα 70γρ. αλεύρι και μια πρέζα αλάτι με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να έχω έναν ρευστό χυλό.
Περιχύνω με τον χυλό το μπουρέκι, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και βάζω το πυρέξ στον φούρνο στην πάνω ράγα της κάτω σχάρας και ψήνω για 1 ώρα στους 200C σε αντιστάσεις πάνω κάτω.
Μόλις περάσει η ώρα βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φρυγανιά. 
Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200C στην μεσαία σχάρα αυτήν την φορά, για ακόμα 30' μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Όταν βγάλουμε από τον φούρνο καλό είναι να σταθεί 15' πριν σερβίρουμε. Καλή επιτυχία!

Χανιώτικο μπουρέκι.pdf

You Might Also Like

9 σχόλια:

  1. ενταξει με εφτιαξες πρωι πρωι. κραταω τη συνταγη να την κανω αυριο κιολας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή επιτυχία!!!! Περιμένω εντυπώσεις 😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. 'Οταν είχα πάει Χανιά είχα πάθει σοκ από την νοστιμιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοριτσι γλυκο, ειμαι απο χανια κσι φτιαχνω κ μπουρεκι αλλα: 1)στο μπουρεκι μονο ξινομυζηθρα χανιωτικη κ οψι αλλο τυρι, και καθολου αλευρι η αλευρωμα. Λοιπον: ετοιμαζεις πατατες κ κολοκυθια τα κανεις ροδελες οκ. Μετα τριβεις μια ντοματα, προσθετεις το λαδι αλατι δυοσμο και ριχνεις μεσα πατατες κ κολοκυθια να παρουν υγρασια κ γευση. Αρχιζεις τωρα τη δουλεια στο ταψι. Αφου το λαδωσεις βαζεις φυλλο χοντρο για πιτες.μια στρωση πατατες, μια κολοκυθια μια μυζηθρα, και το επαναλαμβανεις αλλη μια φορα. Μετα ριχνεις αλλο ενα φυλλο το περνας με λιγο γαλα για να παρει ωραιο χρωμα κ ριχνεις δουσαμι κ μαυροκουκι. Το βαζεις να ψηθει. Γινεται και χωρις φυλλο αλλα εγω το προτιμω με φυλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, ευλογημένα Χανιά! Ευχαριστώ πολύ για τις συστάσεις. Μόλις βγουν τα πρώτα κολοκυθάκια θα το δοκίμασω.

      Διαγραφή
    2. Έχω συγκεντρώσει περίπου 10 διαφορετικές συνταγές για χανιώτικο μπουρέκι. Ναι, η χανιώτικη μυζήθρα είναι το τυρί που θέλουν όλες, αλλά από κει και πέρα έχουμε τόσες παραλλαγέςπου δεν πρέπει να υοστηρίζουμε ότι η δική μας είναι η σωστή.Έχω ήδη 3 συνταγές στο site και φέτος θα δοκιμάσω κάποιες από τις υπόλοιπες. Το αλεύρωμα συστήνεται σε 2-3 από τις συνταγές που μου έχουν στείλει χανιώτισσες. Πολλές συνταγές έχουν και ντομάτα!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την αναφορά στο site μου και τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ πολύ! Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που κάνετε. Να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι και πιείτε και μια ρακί στη υγειά μας.

      Διαγραφή