DIY σαπουνόφουσκες

2:58 π.μ. alleycraft 2 Comments

φούσκες alleycraft

Αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών αλλά και των μετέπειτα χρόνων. Το μόνο πρόβλημα ήταν όταν σου τελείωνε το υγρό από το μπουκαλάκι και σου έλεγε η μαμά σου "έλα βρε παιδί μου, δεν έγινε τίποτα. Σαπούνι με νερό είναι, θα φτιάξουμε άλλο." Έλα όμως που έγινε και παρά έγινε μάλιστα. Γιατί αυτό το τόσο απλό σαπούνι με νερό δε το πετύχαινες ποτέ. Μα ποτέ όμως! Έτσι, μετά από 4-5 αποτυχημένες προσπάθειες, απλά αποδεχόσουν ότι δεν είχε άλλες φούσκες. 
Αυτή τη σκέψη είχα πριν από 2-3 εβδομάδες και αποφάσισα να βρω την τέλεια συνταγή για τις πιο ανθεκτικές φούσκες. Όταν λοιπόν ήρθε το μήνυμα της Άννας  για την 2η αποστολή του καλοκαιρινού μαραθωνίου δημιουργικότητας και ζητούσε να φτιάξουμε ένα παιχνίδι, η επιλογή ήταν μονόδρομος. 
Μετά από πολύ ψάξιμο στο διαδίκτυο και αφού είδα άπειρα βιντεάκια στο youtube νομίζω ότι βρήκα την καλύτερη συνταγή. Αποφάσισα να δοκιμάσω αυτή που πρότειναν 2 υπέροχες δεσποινίδες από τη Σιγκαπούρη. Η δουλειά τους δείχνει άκρως επαγγελματική και φαίνεται ότι ξέρουν πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάνε! Μπορείτε να δείτε το υπέροχο βίντεο τους εδώ
Οι ίδιες χρησιμοποιούν τα χεράκια τους για να δημιουργήσουν τις φούσκες. Εγώ ήθελα να σας δώσω και άλλη μία εναλλακτική (για την περίπτωση που δε θέλετε να λουστείτε με σαπουνόνερο) και έτσι έφτιαξα μερικά ραβδάκια από σύρμα.
Πάμε όμως να δούμε τι θα χρειαστούμε και φυσικά πως θα το φτιάξουμε.

Για το μίγμα θα χρειαστούμε:
1 λίτρο νερό
50ml υγρό πιάτων
1/4 κ.γλ κόμμι γκουάρ
(μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας παραπέμψει σε μερικά καταστήματα από τα οποία μπορείτε να το προμηθευτείτε)
2 κ.γλ αλκοολούχα λοσιόν (θα βρείτε σίγουρα στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ)
1/2 κ.γλ baking powder
Για το δοχείο και τα ραβδάκια θα χρειαστούμε:
1 πλαστικό ή γυάλινο δοχείο 
υλικά για να το διακοσμήσετε. Εγώ χρησιμοποίησα νήμα νάυλον και χαρτόνια για ετικέτες.
σύρμα (δε θέλουμε να είναι πολύ σκληρό για να μπορούμε να το δουλέψουμε αλλά ούτε και πολύ μαλακό για να είναι σταθερό)
πολύμερικό πηλό σε χρώμα που μας αρέσει (θα το βρείτε σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα με είδη χειροτεχνίας)
μερικά κουπ πατ για να δώσουμε σχήμα στα ραβδάκια μας
πενσα
σπάγκο πλαστικό 

Ας ξεκινήσουμε όμως με το δοχείο μας.
Χρησιμοποίησα ένα πλαστικό δοχείο που βρήκα στην κουζίνα (αν θυμάμαι καλά κάποτε περιείχε τζατζίκι), έβαλα γύρω γύρω στο κάτω μέρος μια ταινία διπλής όψης και από πάνω πέρασα το νάυλον νήμα. 
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
Στη συνέχεια έκοψα τα χαρτόνια μου στο σχήμα που ήθελα και έφτιαξα μία ετικέτα την οποία κόλλησα με ταινία διπλής όψης στο καπάκι από το δοχείο μου. 
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
Σειρά έχουν τα ραβδάκια μας. Πήρα ένα κομμάτι σύρμα και προσπάθησα να φτιάξω το περίγραμμα από τα κουπ πατ. Νόμιζα ότι με το χέρι μόνο θα μπορούσα να το φτιάξω αλλά τελικά χρειάστηκα κάτι για οδηγό και, όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες, χρησιμοποίησα ένα κλειδί. Εντάξει το ομολογώ, τα πρώτα 2-3 δεν ήταν και ότι καλύτερο αλλά στο τέλος βγήκαν πολύ καλά. Λίγη υπομονή θέλει μόνο.
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
Όταν τα τελείωσα, προέκυψε το εξής θέμα. Τα τελειώματα από τα ραβδάκια ήταν αρκετά αιχμηρά για παιδικά χεράκια. Έτσι λοιπόν μπήκε στο παιχνίδι και ο πολυμερικός πηλός με τον οποίο κατά τα άλλα ουδεμία σχέση έχω. Αυτό που έκανα ήταν να πλάσω τον πηλό σε κύλινδρο και μετά να το τυλίξω γύρο από το σύρμα. Ο τρόπος που το έκανα δε ξέρω αν είναι ο πιο ενδεδειγμένος ή αν υπάρχει πιο απλός ή πιο σωστός τρόπος, το αποτέλεσμα πάντως ήταν πολύ ικανοποιητικό. Αφού τα έψησα όλα μαζί για 15' στους 100C°, τα ραβδάκια μου ήταν έτοιμα.
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
Πάμε να φτιάξουμε το μίγμα μας.
Ανακατεύω το κόμμι γκουάρ με την αλκοολούχο λοσιόν. Το κόμμι γκουάρ το χρησιμοποιώ για να κάνω τις φούσκες μου να μη σκάνε εύκολα. Η αλκοολούχος λοσιόν βοηθάει το κόμμι γκουάρ να διαλυθεί πιο εύκολα στο νερό.
φούσκες alleycraft
Αφού λοιπόν το ανακατέψω καλά, το ρίχνω μέσα σε ένα δοχείο (μπορείτε να το κάνετε και απευθείας στο τελικό δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε, αυτό δηλαδή που διακοσμήσατε) και συμπληρώνω με 250ml βραστό νερό. Ανακατεύω και πάλι και μόλις δω ότι έχει ομογενοποιηθεί το μίγμα μου, συμπληρώνω και τα υπόλοιπα 750ml νερού.
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
Σειρά έχει το υγρό πιάτων. Το προσθέτω και ανακατεύω καλά. Τέλος συμπληρώνω και το baking powder, το οποίο το χρησιμοποιώ για να δώσω στις φούσκες μου μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και συνεχίζω να ανακατεύω προσεκτικά για να μη κάνω πολύ αφρό. Το μίγμα που είναι έτοιμο. Το αφήνω λίγο να "κάτσει" και να διαλυθεί ο αφρός που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια του ή τον βγάζω προσεκτικά με ένα κουτάλι.
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
Είμαστε έτοιμοι για την πρώτη δοκιμή. Με πολύ χαρά πήρα ένα ραβδάκι να κάνω τις πρώτες μου φούσκες αλλά δυστυχώς έμεινα με τη χαρά. Φούσκες ούτε για πλάκα! Λίγο πριν πέσω σε βαθιά κατάθλιψη και πετάξω το μίγμα μου, γιατί προφανώς έκανα κάτι λάθος, αποφάσισα πρώτα να δοκιμάσω κάποιον άλλο τρόπο για να δημιουργήσω φούσκες. Κάπου εκεί στο ψάξε ψάξε ανακάλυψα ένα παλιό μπουκαλάκι με φούσκες από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Παίρνω λοιπόν το εξάρτημα που φυσάς, το βουτάω στο δικό μου μίγμα και γεμίζει ο τόπος φούσκες! Δε σας το κρύβω, το χαμόγελο ξανά ήρθε στο πρόσωπό μου. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι υπάρχει κατασκευαστικό λάθος στο ραβδάκι και όχι στη συνταγή. 
Έτσι, παρατήρησα ότι στο παιχνίδι του εμπορίου, το εξάρτημα για τις φούσκες είναι φτιαγμένο από αρκετά πιο παχύ πλαστικό και μάλιστα οδοντωτό. Καμία σχέση με το δικό μου λεπτό και λείο συρμάτινο ραβδάκι. Έπρεπε λοιπόν να ενισχύσω εκείνο το κομμάτι με κάτι που θα έκανε το ραβδάκι μου πιο χοντρό και ταυτόχρονα πιο τραχύ. Αφού έσπασα το κεφάλι μου για λίγο, μου ήρθε η καλύτερη ιδέα. Σπάγκος πλαστικός. Τύλιξα πρόχειρα ένα ραβδάκι και ξεκίνησα για τη δεύτερη δοκιμή. Φούσκες παντού!! Ευτυχώς ένα κομμάτι σπάγκος έσωσε το παιχνίδι μας.
φούσκες alleycraft
φούσκες alleycraft
Καλά να περάσετε και καλές φούσκες!






 

You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. Το ομορφότερο παιχνίδι έφτιαξες ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!!!!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε. Συμφωνώ μαζί σου, όντως ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Μπορώ να παίζω ακόμα και τώρα με τις ώρες! Καλό μήνα να έχουμε :-)

      Διαγραφή