Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα έθιμα απ όλο τον κόσμο!

1:45 μ.μ. alleycraft 0 Comments



Ολλανδία





Ο μάυρος βοηθός του Αί Βασίλη είναι αυτός που κλέβει την παράσταση στο πιο διαδεδομένο Ολλανδικό έθιμο!
Σύμφωνα λοιπόν με το έθιμο, ο Αϊ Βασίλης (Sintaklaas) έχει για βοηθό τον… Μάυρο Πέτρο (Zwarte Piet)!!
Η ειδικότητα του Μάυρου Πέτρου είναι να απαγάγει τα άτακτα παιδιά και να τα μεταφέρει στην Ισπανία όπου, σύμφωνα με τους Ολλανδούς, είναι η επίσημη κατοικία του Αϊ Βασίλη.
Όπως καταλαβαίνετε πολλοί έχουν κριτικάρει κατά καιρούς το ρατσιστικό μήνυμα του εθίμου γι’αυτό και υπάρχουν πλέον διάφορες εκδοχές με τις οποίες δικαιολογείται το…μαύρο χρώμα του Zwarte Pie. Η πιο συνηθισμένη είναι αυτή που θέλει τον Μαύρο Πέτρο καπνοκαθαριστή στο επάγγελμα ο οποίος βοηθάει τον Αϊ Βασίλη καθαρίζοντας τις καμινάδες για να μη λερώσει τη στολή του στην προσπάθειά του να αφήσει τα δώρα στα παιδιά!


Αυστρία

Το ξέρατε ότι στην Αυστρία ζει ο σατανικός δίδυμος αδερφός του Αϊ Βασίλη; Το όνομά του είναι Krampus και εμφανίζεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου για να τιμωρήσει όλα τα άτακτα παιδάκια. Ετσι λοιπόν, την νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, όμαδες ανδρών, μεταμφιεσμένοι σε δαίμονες, παίρνουν τα ψεύτικα ρόπαλά τους και βγαίνουν στους δρόμους προσποιούμενοι ότι χτυπούν ανθρώπους!















Καναδάς



Σε πιο φιλικό προς τα παιδιά ύφος είναι το έθιμο που μας έρχεται από τον Καναδα! Το Καναδέζικο ταχυδρομείο έχει δημιουργήσει ένα χριστουγεννιάτικο ταχυδρομικό κώδικα τον ΗΟΗ ΟΗΟ!! Σε αυτόν το ταχυδρομικό κώδικα στέλνουν τα παιδιά το γράμμα τους στον Αϊ Βασίλη. Αυτό όμως που κάνει το έθιμο πιο ξεχωριστό είναι ότι οι υπάλληλοι του ταχυδρομείου αφιερώνουν χρόνο για να απαντήσουν στα γράμματα των παιδιών. Υπολογίζουν μάλιστα, ότι μέσα σε 27 χρόνια έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα. (μόνο απάντηση όμως, για το δώρο δε ξέρουμε κάτι!!)


Τσεχία


Άλλες μαδάνε μαργαρίτες και άλλες πετάν παπούτσια!! Το Χριστουγεννιάτικο έθιμο της Τσεχίας αφορά μόνο τις ανύπαντρες κοπέλες. Ετσι λοιπόν, οι υποψήφιες νύφες, με την πλάτη στην πόρτα πετούν ένα παπούτσι τους στον αέρα. Αν τώρα το παπούτσι προσγειωθεί με την μύτη προς την πόρτα, τα νέα είναι ευχάριστα! Σημαίνει ότι η κοπέλα θα διαβεί την πόρτα αυτή όντας νυφούλα. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το τακούνι προς την πόρτα… αστα… είναι σαν τα τυχερα παιχνίδια «προσπαθήστε ξανά» του χρόνου!!




Βενεζουέλα



Εμείς μπορεί να βάζουμε τα «καλά» μας και να πηγαίνουμε στην εκκλησία στο Καράκας της Βενεζουέλας όμως βάζουν…τα πατίνια τους! Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου και κρατούν μέχρι την παραμονή. Στο διάστημα αυτό οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία με τα πατίνια τους. Επιπλέον, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων μετά τις 20:00 προκειμένου οι άνθρωποι να κάνουν τη χριστουγεννιάτικη βόλτα τους με πατίνια ανενόχλητοι. Ακόμη, το έθιμο θέλει την παραμονή τα μικρά παιδιά να δένουν μια μεγάλη κλωστή από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους η οποία κρέμεται έξω από το παράθυρο τους. Το πρωί των Χριστουγέννων οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια τους τραβάνε την κλωστή για να τα ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.



Ιταλία


Αν θέλετε να αλλάξετε τα έπιπλα του σπιτιού σας και ο καλός σας δε συμφωνεί…μετακομίστε στην Ιταλία!! Οι Ιταλοί τα Χριστούγεννα πετάνε τα παλιά τους έπιπλα από το παράθυρο! Το έθιμο λέει ότι μαζί με τα παλιά έπιπλα θα φύγουν και τα παλιά προβλήματα!!


Επίσης, σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας ζεί μια καλή μάγισσα, η Befana. Η καλή Befana αφήνει δώρα και γλυκά στα φρόνιμα παιδάκια ενώ στα άτακτα αφήνει κάρβουνο και σκόρδα. Οι γονείς για να την καλοπιάσουν της αφήνουν ένα ποτήρι κρασί με την ελπίδα ότι θα της αρέσει και προτού πετάξει μακριά με τη σκούπα της…θα ρίξει και ένα σκούπισμα στο σπίτι!                                                             

Τώρα τι μήνυμα δίνει αυτό το έθιμο στα παιδιά με τη Befana να πίνει τα κρασάκια της και τους γονείς να περιμένουν από κάποιον άλλο να τους κάνει τις δουλειές του σπιτιού….δε ξέρω!



Νορβηγία 

Τρέχουν να κρύψουν τις σκούπες τους οι Νορβηγίδες νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων γιατί, σύμφωνα με τον θρύλο, μάγισσες και κακά πνεύματα εμφανίζονται και τις ψάχνουν για να τις καβαλήσουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Επειδή όμως οι μάγισσες «έχουν πολλά ποδάρια», οι θαρραλέοι άντρες, σαν έξτρα μέτρα ασφαλείας, βγαίνουν στο δρόμο και πυροβολούν στον αέρα για τρομάξουν τα κακά πνεύματα!



Ιαπωνία

  
Την παράσταση όμως κλέβει η Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες λοιπόν, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, παρόλο που δεν υπάρχουν στη θρησκεία τους! Επηρεασμένοι από τη δυτική μόδα έχουν δημιουργήσει ένα έθιμο που σχετίζεται με το φαγητό την ημέρα των Χριστουγέννων. Τα έθιμο λοιπόν λέει ότι την ημέρα αυτή τρώνε κοτόπουλο KFC! Είναι τόσο διαδεδομένο πλέον, που άμα δεν έχεις κάνει κράτηση σε ένα εστιατόριο KFC, τότε θα μείνεις σίγουρα νηστικός!


You Might Also Like

0 σχόλια: