Πως καθαρίζουμε τα χειροποίητα χαλιά

12:12 π.μ. alleycraft 3 Comments

Οι παλιές νοικοκυρές τηρούσαν τον εξής προγραμματισμό για τα χαλιά τους : "Με τον Αη Δημήτρη τα στρώνουμε και για του Κωνσταντίνου και Ελένης τα μαζεύουμε". Βέβαια όλα αυτά παλιά, που ο καιρός συμβάδιζε ωραιότατα με αυτές τις ημερομηνίες, τώρα που έχουμε γίνει χώρα τροπική είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι τα έχετε ήδη μαζέψει τα χαλιά σας. Εγώ όμως, προφασιζόμενη ότι είμαι πιστή στις παραδόσεις, και κυρίως για λόγους ατελείωτης τεμπελιάς, τα μάζεψα μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε και σκέφτηκα να φτιάξω αυτή την ανάρτηση για να σας δείξω πως τα καθαρίζουμε.
Τα χειροποίητα χαλιά μου, ήρθαν στα χέρια μου σαν δωράκια-προίκα και είναι και πολυταξιδευμένα. Το μεγάλο που στρώνω στο σαλόνι είναι μια ευγενική χορηγία της πεθεράς μου, που το κουβάλησε με τα χεράκια της από την Κωνσταντινούπολη. Δεν ξέρω αν θυμόσαστε την μόδα της δεκαετίας του 80 αλλά όσοι πήγαιναν Τουρκία επέστρεφαν με χαλιά ή με δερμάτινα. Οι δύο διάδρομοι που στρώνω στην κρεβατοκάμαρα ήρθαν από πολυυυύ μακριά και συγκεκριμένα από ένα από τα πολλά ταξίδια του ακάθιστου παππού μου που η χάρη του έφτασε μέχρι και στην Ινδία. Όπως καταλαβαίνετε με τα χαλιά μου συνδέομαι και συναισθηματικά γι' αυτό και προσπαθώ να τα προσέχω όσο μπορώ.
Ας περάσουμε όμως στην πράξη και ας δούμε πως μπορούμε να τα καθαρίσουμε.

Υλικά
Για το χαλί:
2/3 του φλιτζανιού λευκό ξύδι
1,5 φλιτζάνι νερό
1 λεκανάκι
1 βούρτσα με πλαστικά δοντάκια
ηλεκτρική σκούπα
Για τα κρόσσια
2 λεκανάκια
1 κ.σ λευκαντική σκόνη
1 βούρτσα με νάιλον τρίχα
1 καθαρό πανάκι
νερό
Για την αποθήκευση
εφημερίδες
χαρτοταινία
θήκη για χαλιά ή παλιά σεντόνια

Εκτέλεση
Ξεκινάμε σκουπίζοντας το χαλί μας με την ηλεκτρική σκούπα. Πρώτα βάζω σκούπα από την ανάποδη πλευρά του χαλιού και μετά το γυρνάω και το σκουπίζω από την κανονική. Η ένταση της σκούπας καλό είναι να την έχουμε σε μέτρια ένταση γιατί τα χειροποίητα χαλιά είναι ευαίσθητα και δεν θέλουμε να τα ξεμαλλιάσουμε. 
Στο λεκανάκι μου αναμιγνύω το λευκό ξύδι με το νερό σε αναλογία 1 ξύδι:2 νερό. Το ξύδι έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τυχόν οσμές που έχει το χαλί και ζωντανεύει τα χρώματά του.     
Βουτάω την βούρτσα μου στο λεκανάκι και βουρτσίζω το χαλί με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω ακολουθώντας πάντα την φορά του πέλους του χαλιού. Πως καταλαβαίνουμε την φορά του χαλιού; Πολύ απλά πριν ξεκινήσετε χαϊδέψτε με το χέρι το χαλί σας, αν δεν φέρνει αντίσταση και δεν αλλάζει χρωματισμό σημαίνει πως πηγαίνετε σύμφωνα με τη φορά του πέλους. Συνεχίζω αυτή την διαδικασία ξεπλένοντας τη βούρτσα στο νερόξυδο ανά τακτά διαστήματα.  
Σειρά έχουν τα κρόσσια. Στο ένα λεκανάκι διαλύω με νερό μια κουταλιά σούπας λευκαντική σκόνη και στο δεύτερο έχω σκέτο νερό στο οποίο μουσκεύω ένα καθαρό πανί.
Παίρνω τη βούρτσα με τη νάιλον τρίχα και τη βουτάω στο διάλυμα με το λευκαντικό και αρχίζω να βουρτσίζω τα κρόσσια με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Εδώ θέλει λίγη προσοχή. Επειδή τα χειροποίητα χαλιά είναι ευαίσθητα και δεν θέλουμε να ξεβάψουμε τα χρώματά τους, τοποθετούμε τη βούρτσα στο σημείο που ξεκινάνε τα κρόσσια αφού την έχουμε τινάξει για να αποφύγουμε επιπλέον υγρασία. 
Τώρα για να ξεπλύνουμε τα κρόσσια από το λευκαντικό βουτάμε το καθαρό πανί σε σκέτο νερό και αφού το στραγγίξουμε καλά σκουπίζουμε τα κρόσσια με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. 
Στη συνέχεια ακολουθεί το στέγνωμα. Ρίχνουμε τα χαλιά μας στα καθαρά κάγκελα του μπαλκονιού αλλά με την καλή πλευρά του χαλιού να είναι προς τα μέσα. Αυτό το κάνουμε για να προστατέψουμε τα χρώματα του χαλιού καθώς ο ήλιος τα ξεθωριάζει.
Αφού στεγνώσουν τα χαλιά τα στρώνουμε μέσα και τα ξανασκουπίζουμε με τη σκούπα ρυθμισμένη σε μέτρια ένταση. Πρώτα σκουπίζουμε την ανάποδη πλευρά του χαλιού και μετά το γυρνάμε και σκουπίζουμε και την καλή ακολουθώντας τη φορά του πέλους. 
Τώρα σειρά έχει το στρώσιμο των εφημερίδων. Τις εφημερίδες τις στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια των χαλιών γιατί η μυρωδιά από το μελάνι διώχνει το σκόρο και επίσης ρουφάνε τυχόν υγρασία.
Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να μαζεύουμε το χαλί σε ρολό. Πρώτα διπλώνουμε τα κρόσσια προς τα μέσα και από τις δύο πλευρές του χαλιού.
Στη συνέχεια αρχίζουμε να ρολάρουμε  το χαλί μας και μόλις γίνει ρολό το σταθεροποιούμε τυλίγοντάς το με χαρτοταινία.
Τώρα είναι έτοιμο να μπει στη θήκη του, η οποία είναι καλό να μην είναι πλαστική ή νάιλον γιατί το χαλί πρέπει να αναπνέει, και να αποθηκευτεί σε ξαπλωτή θέση. Εγώ να σας πω την αλήθεια μου έραψα θήκες για τα χαλιά μου χρησιμοποιώντας παλιά σεντόνια, αν το βρίσκετε ενδιαφέρον θα ετοιμάσω καινούρια ανάρτηση με μεγάλη μου χαρά.

Υ.Γ.1 Για τις υπέρμετρα προκομμένες, μπορείτε αφού στεγνώσουν τα χαλιά να τα πασπαλίσετε με μαγειρική σόδα και να τα αφήσετε έτσι όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα τα σκουπίζετε διεξοδικά. Με αυτόν τρόπο εκμεταλλευόμαστε τις ιδιότητες που έχει η σόδα η οποία έχει ρουφήξει την οποιαδήποτε οσμή που μπορεί να έχει το χαλί και ζωντανεύει κατιτίς παραπάνω και τα χρώματά του.
Υ.Γ.2 Γενικά, καλό είναι όποτε σκουπίζουμε χειροποίητα χαλιά να ακολουθούμε την φορά του πέλους.
Υ.Γ.3 Η βούρτσα με τα πλαστικά δοντάκια καθαρίζει κοπανόντας την με δύναμη σε σταθερή επιφάνεια. Έτσι κατεβαίνουν οι τρίχες που μάζεψε προς τα κάτω και τις μαζεύουμε με το χέρι. 





You Might Also Like

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα εγώ έχω χειροποίητα χαλιά από τον εομεχ και έχω το εξής πρόβλημα:μου κόβονται τα κρόσσια και στα μεγάλα χαλιά σαλονιού και τραπεζαρίας στις άκρες μου έχει κατέβει το πέλμα. Τι να να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, δυστυχώς δεν έχω γνώσεις για να σας βοηθήσω στο πρόβλημά σας. Μπορείτε όμως να κάνετε αναζήτησή στο διαδύκτιο «επισκευές-επιδιορθώσεις χαλιών», υπάρχουν αρκετά ταπητοκαθαριστήρια που έχουν γνώσεις στην επισκευή χειροποίητων χαλιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, εγώ έχω χωριάτικα χαλια , θυμάμαι πως οι γυναίκες αυτά που δεν χρησιμοποιουσαν, μια φορά τον χρόνο τα απλωναν έξω, για να αεριστουν , δεν θυμάμαι όμως αν τα έβγαζαν την νύχτα, μήπως ο ήλιος τα κόβει. Γνωρίζει κάποιος σχετια

    ΑπάντησηΔιαγραφή