Στολίδια από αλατοζύμη

2:49 π.μ. alleycraft 0 CommentsΑυτά τα στολιδάκια είναι η τρίτη χρονιά που στολίζουν το δέντρο μου και έχουν διατηρηθεί στο ακέραιο. Τη συνταγή της αλατοζύμης την είχα πρωτοσυναντήσει μαθητούδι ακόμα στο σχολείο όπου είχαμε φτιάξει αστεράκια για τα Χριστούγεννα, καλή ώρα. Αποτελεί διαχρονική αξία στα χειροποίητα στολίδια. Πρόκειται για ένα πολύ απλό ζυμαράκι που χρησιμοποιείται περίπου σαν την πλαστελίνη και γι' αυτό μας δίνει την δυνατότητα να φτιάξουμε ότι σχεδιάκια θέλουμε. 

Βασική συνταγή αλατοζύμης: 
3 μέρη αλεύρι 
1 μέρος αλάτι 
1 μέρος νερό 

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα ζυμώνουμε σε σφιχτούτσικο ζυμάρι. Όταν ετοιμαστεί το ζυμαράκι το καλύπτουμε με νωπή πετσέτα γιατί όταν στεγνώνει έχει την τάση να τρίβεται. Αυτό διορθώνεται απλά βρέχοντας λίγο τα χέρια μας και ξαναζυμώνοντάς το. Παίρνουμε κομμάτι από το ζυμαράκι το ανοίγουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας και το διαχειριζόμαστε όπως όταν κάνουμε κουλουράκια. Κόβουμε σχεδιάκια με τη βοήθεια κουπ-ατ και στη συνέχεια διακοσμούμε κάθε στολίδι όπως όταν παίζαμε με τις πλαστελίνες. Κάθε διακοσμητικό που θέλουμε να προσθέσουμε (ματάκια, μύτες κλπ) το βρέχουμε ελαφρά με ένα πινέλο και μετά το βάζουμε πάνω στο στολίδι, αυτό λειτουργεί σαν κόλλα. Προσοχή, δεν ξεχνάμε με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας να κάνουμε μια τρύπα στην κορυφή τους όσο είναι ακόμα νωπά για να μπορέσουμε να περάσουμε και την κορδέλα για να τα κρεμάσουμε. Όταν τελειώσουμε με τα στολιδάκια μας τα αφήνουμε απλωμένα πάνω σε χαρτί για να στεγνώσουν και την επόμενη μέρα τα γυρνάμε για να στεγνώσουν και από την άλλη. Δύο τρεις ημέρες διαρκεί η διαδικασία του φυσικού στεγνώματος που το προτιμώ από τον φούρνο γιατί έτσι διατηρούν το λευκό τους χρώμα.


Αφού στεγνώσουν καλά τα στολίδια μας ήρθε η ώρα να παίξουμε με τα χρώματα. Εγώ χρησιμοποίησα ακρυλικές τέμπερες και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Αφού βάψουμε τα στολίδια μας τα αφήνουμε να στεγνώσουν μια μέρα και την επόμενη τα βάφουμε και από την πίσω πλευρά. 


Τα αφήνουμε να ξαναστεγνώσουν και την επομένη τα περνάμε με λακ από την μία πλευρά αφού τα στρώσουμε πάνω σε εφημερίδα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά και τα ξαναπερνάμε με λακ. Η λακ βοηθάει να διατηρηθούν τα χρώματα ζωντανά και είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος "βερνικώματος". Τα αφήνουμε να αμαναξαναστεγνώσουν και τέλος τους περνάμε κορδελίτσες από την τρυπούλα που είχαμε προνοήσει και είναι έτοιμα για το δέντρο μας.
Είναι λίγο της υπομονής αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ καλό, είναι σαν να στόλισες το δέντρο σου με μπισκοτάκια. Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

0 σχόλια: