Πίνακας-άγγελος | ορολογία βελονάκι σε 5 γλώσσες

9:28 π.μ. alleycraft 17 Comments




Από καιρό έχει που λέω να φτιάξω έναν πίνακα με τις διαφορετικές βελονιές και τα σύμβολά τους. Άνθρωποι είμαστε βρε αδερφέ και ξεχνάμε. Να μην έχουμε έναν πίνακα να ανατρέξουμε και να λυθεί το πρόβλημά μας;
Όποιος πλέκει ξέρει πολύ καλά πόσο χρόνο μπορεί να περάσει μπροστά σε έναν υπολογιστή ψάχνοντας για καινούρια σχέδια και πατρόν.  Εκεί λοιπόν που έχεις φτάσει στην τελευταία κρυφή γωνίτσα του διαδικτύου, βρίσκεις ένα πατρόν και ερωτεύεσαι παράφορα. Το ανοίγεις και τι βλέπεις; Το πατρόν είναι στα ρώσικα. Ε δεν είναι κρίμα; Άντε τα αγγλικά λίγο πολύ, και χωρίς να ξέρεις τη γλώσσα, τα καταλαβαίνεις. Άντε να σου βάλω και άλλη μία γλώσσα που μπορεί να μιλάς. Μετά τι; Αφήνεις το πατρόν; Ποτέ! Ανοίγεις τον πίνακα-αγγελό σου και αποκωδικοποιείς το πατρόν!
Όταν άρχισα να πλέκω, έψαχνα κυρίως για βίντεο στο YouTube γιατί ακόμα δε μπορούσα να διαβάσω κάποιο πατρόν ή σχεδιάγραμμα. Με διευκόλυνε το γεγονός ότι και έβλεπα τη βελονιά και άκουγα την κοπέλα από το βίντεο να μου το εξηγεί. Κάποια στιγμή έπεσα πάνω σε έναν πολύ όμορφο γιακά. Ανοίγω να δω το βίντεο και παθαίνω κακό. Η κοπέλα μιλάει πορτογαλικά. Τι κάνουμε τώρα; Σίγουρα πάντως δε το βάζουμε κάτω! Μπορεί να μου πήρε ένα τρίωρο (από το σταμάτα – ξεκίνα) για να δω ένα βίντεο 20 λεπτών αλλά… και τον γιακά έφτιαξα και να μετράω μέχρι το 10 στα Πορτογαλικά έμαθα!
Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά στο μυαλό μου, έφτιαξα τον παρακάτω πίνακα. Αρχικά ήθελα να συμπεριλάβω όλες τις  βελονιές  που έχω συναντήσει έως τώρα αλλά το υλικό είναι τόσο πολύ που αποφάσισα να το σπάσω. Σήμερα λοιπόν θα δούμε μόνο τις πολύ βασικές βελονιές σε  5  γλώσσες. Εξάλλου, γνωρίζοντας αυτές, μπορείτε να πλέξετε οποιοδήποτε πατρόν. Ακόμα και αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη βελονιά στο πατρόν που επιλέξατε, τότε σίγουρα θα έχει και οδηγίες για το πώς να την πλέξετε χρησιμοποιώντας πάντα τις βασικές βελονιές που ήδη ξέρετε.
Ελπίζω ο πίνακας-αγγελός μου να σας φανεί χρήσιμος. Υπόσχομαι να προσθέσω και άλλες γλώσσες. Αν υπάρχει κάποια γλωσσα που θα θέλατε να συμπεριλάβω, αφήστε ένα σχόλιο από κάτω και θα βάλω τα δυνατά μου!

Καλό πλέξιμο!


Extra tip: Μεγάλη προσοχή στα αμερικάνικα και βρετανικά σχέδια. Να είστε 100% σίγουροι πριν ξεκινήσετε γιατί χρησιμοποιούν την ίδια ορολογία αναφερόμενοι όμως σε διαφορετική βελονιά. Οπότε άλλο θα περιμένετε και άλλο θα βγαίνει.

Πίνακας άγγελος.pdf



You Might Also Like

17 σχόλια:

  1. Mπράβο!πολύ χρήσιμος ο πίνακάς σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Κατερίνα, ελπίζω πραγματικά να σε βοηθήσει!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλό. Ευχαριστούμε. Υπέροχα σχέδια υπάρχουν στα γιαπωνέζικα (αναγνωρίζω ότι είναι μια πολύ δύσκολη γλώσσα) όπως επίσης υπάρχουν και καταπληκτικά τούρκικα site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα μου βάζεις με τα Γιαπωνέζικα αλλά πραγματικά θα το προσπαθήσω! Όσο για τα τουρκικά site έχεις απόλυτο δίκιο, έχουν πραγματικά πολύ όμορφα πατρόν και μάλλον θα είναι και πιο εύκολο να διαβάσουμε απ'ότι τα Γιαπωνέζικα.
      Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ. Πάρα πολύ χρήσιμος ο πίνακας με τις ορολογίες πλεξίματος με το βελονάκι.Πράγματι υπάρχουν πολλά τούρκικα sites με όμορφα πλεκτά ,καθώς και ιταλικά . Αν μπορέσεις θα σου είμαστε ευγνώμονες .
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουρκικα και Ιταλικά λοιπόν είναι ο επόμενος στόχος! Ευχαριστούμε πολύ Μαρία. Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Αυτό νομίζω ότι θα είναι το πιο εύκολο απ όλα! Έχω την εντύπωση ότι μοιάζουν αρκετά με τα γερμανικά. Θα το ψάξω Δέσποινα και θα το συμπληρώσω στον πίνακα.

      Διαγραφή
  5. Πότε θα βγει καινούριος πίνακας με διορθώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και συγγνώμη που καθυστέρησα να σου απαντήσω. Ρίξε μια ματιά και σε αυτον το πινακα http://www.alleycraft.gr/2016/06/vol-2-4.html και αν πάλι δε σε καλύπτει, γίνε λίγο πιο συγκεκριμένη στο τι ακριβώς χρειάζεσαι για να δω πως μπορώ να σε βοηθήσω. Αν πάλι πιστέυεις οτι εχω κάνει καπου λάθος και θέλει διορθωση, θα πρέπει να μου το πεις γιατι δε μπορώ να καταλάβω σε τι αναφέρεσαι. Σε ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να σε βοήθησα.

      Διαγραφή
  6. Τελεια. Μονο μια παρατηρηση. Στα ισπανικα η αλυσιδα ειναι cadeneta οχι cadaneta, και το μισο ποδαρακι ειναι punto medio alto οχι punto alto medio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωω σε ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση! Δε μιλάω ισπανικά δυστυχώς οπότε δε καταλαβαίνω τη σύνταξη. Το έγραψα όπως το είδα να αναφέρεται σε διάφορα ξένα σάιτ. Θα το διορθώσω τώρα κιολας! Να είσαι καλά

      Διαγραφή