Τα μελομακάρονα της μαμάς

9:39 π.μ. alleycraft 0 Comments


Τα μελομακάρονα είναι η πρώτη χριστουγεννιάτικη συνταγή που έμαθα από την μαμά μου και δεν το πίστευα πως αυτό το κολασμένο γλυκό φτιάχνεται τόσο εύκολα. Βεβαίως, όπως θα παρατηρήσετε και εσείς παρακάτω, δεν υπάρχουν φωτογραφίες από την διαδικασία παρασκευής και ήρθε η ώρα να μοιραστώ τον πόνο μου μαζί σας. 
Πριν 3 χρόνια εμφάνισα αλλεργία στο μέλι, και μάλιστα τρώγοντας δικά μου μελομακάρονα που μόλις είχα ετοιμάσει για τις γιορτές. Αφού δεν με βρήκαν κοκαλωμένη με το μελομακάρονο στο στόμα πάλι καλά να λέω. Όπως καταλαβαίνετε μελομακάρονα δεν έφτιαξα από τότε, η πεθερά μου πάντα κάνει μερικά ξεχωριστά για μένα με απλό σιροπάκι και κάποια στιγμή έχω κατά νου να δοκιμάσω να τα φτιάξω με πετιμέζι αν και ποτέ δεν θα είναι το ίδιο. 
Αρκετά όμως με το προσωπικό μου δράμα και ας προχωρήσουμε στην συνταγή.

Υλικά για 2 ταψιά φούρνου (36x43εκ.), περίπου 60 κομμάτια:
Ζύμη:
9 φλ. τσαγιού (ή 2 κιλά) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κ.γ μπεικιν παουντερ
1 κ.γ σόδα
1 πρέζα αλάτι
3 φλ. τσαγιού (ή 480γρ.) λάδι (1,5 σπορέλαιο και 1,5 ελαιόλαδο προτιμώ γιατί σκέτο ελαιόλαδο βγαίνουν κάπως βαριά στη γεύση) 
1 φλ. τσαγιού (ή 200γρ.) ζάχαρη 
½ φλ. τσαγιού (ή 125γρ.) φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ φλ. τσαγιού (ή 125γρ.) κονιάκ
Ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο (αλλιώς το πλένω πολύ καλά πριν πάρω το ξύσμα)
1 κ.σ κανελογαρύφαλλο
Καρύδι για πασπάλισμα
Σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού (ή 600γρ.) ζάχαρη
2,5 φλ. τσαγιού (ή 500γρ.) νερό
2,5 φλ. τσαγιού (ή 850γρ.) μέλι
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:
Χτυπάω πολύ καλά το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αυτή η δουλίτσα μπορεί να γίνει εύκολα με ένα ραβδομπλέντερ σε ένα βαθύ μπολ μέσα στο οποίο θα ετοιμάσουμε και τη ζύμη μας (μην έχουμε να πλένουμε και πολλά) ειδάλλως σε ένα multi. Εάν το μιξεράκι σας δεν είναι μεγάλης χωρητικότητας θα χρειαστεί να το κάνετε σε δόσεις. 
Παίρνω το ξύσμα από το πορτοκάλι πριν το στύψω και προσθέτω το ξύσμα, το κονιάκ, το κανελογαρύφαλλο και το αλάτι στο μείγμα λάδι-ζάχαρη. 
Τώρα στο ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού φουσκώνουμε το  1 κ.γ σόδα (πάνω από το μπολ με το μείγμα για να αποφύγουμε ατυχήματα), το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα και τα ανακατεύουμε όλα με ένα κουτάλι. 
Κοσκινίζω το αλεύρι, στο οποίο προσθέτω και το μπεικιν παουντερ, και το βάζω σταδιακά στο μείγμα μας στην αρχή ανακατεύοντας με το κουτάλι και όταν αρχίσει να ζορίζει με το χεράκι μας. Δεν βάζουμε και τα 9 φλιτζάνια αλεύρι εξαρχής γιατί αλεύρι με αλεύρι διαφέρει. Καλό είναι να βάλουμε τα 8 φλιτζάνια και μετά αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι μια μαλακούτσικη και όχι πολύ σφιχτή ζύμη. Τα δικά μου πήραν και τα 9 φλιτζάνια αλεύρι.
Προσοχή, δεν ζυμώνουμε πολύ, ίσα να ανακατευτεί το αλεύρι, γιατί η ζύμη έχει την τάση να πετάει τα λάδια της. 
Πλάθω τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλω (εγώ προτιμώ τις κλασικές βαρκούλες) σε ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα και τα τοποθετώ στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν, οπότε προσέχουμε την ποσότητα της ζύμης που παίρνουμε για να τα πλάσουμε γιατί μπορούν ευκολότατα να θυμίσουν και μπιφτέκια. Η ιδανική ποσότητα είναι το γνωστό μέγεθος «καρύδι». 
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C αντιστάσεις πάνω-κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην πάνω ράγα της κάτω σχάρας για 5’ και συνεχίζω το ψήσιμο χαμηλώνοντας στους 180⁰C για άλλα 15-20’. Ψήνουμε ένα ταψί με μελομακάρονα την φορά. Όταν βγαίνουν από τον φούρνο είναι μαλακούτσικα αλλά όσο κρυώνουν θα σκληραίνουν.
Για το σιρόπι, βάζω σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα, μόλις πάρει βράση μετράω 5’. Με το που περάσουν τα 5΄προσθέτω το μέλι και το αφήνω για άλλα 2’.
Όπως είναι τα μελομακάρονα μέσα στο ταψί τα σιροπιάζω ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά το σιρόπι πάνω από τα μελομακάρονα. Τα αφήνω για 2’ και μετά τα γυρνάω προσεκτικά να μη σπάσουν. Τα αφήνω να ρουφήξουν σιροπάκι, τα ξαναγυρνάω και τα πασπαλίζω με χοντροσπασμένο καρύδι και τα αφήνω να κρυώσουν μέσα στο ταψί, αυτά θα συνεχίσουν να τραβάνε σιρόπι. Σιροπιάζω χλιαρά τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι, αν έχουν κρυώσει τα μελομακάρονα τα ζεσταίνουμε για λίγο στο φούρνο και μετά τα σιροπιάζουμε.  
Το αποτέλεσμα είναι καλοσιροπιασμένα μελομακάρονα. Όσοι προτιμούν πιο τραγανά μελομακάρονα δεν θα τους αρέσει το αποτέλεσμα του σιροπιάσματος, σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τα βουτήξετε μέσα στο κατσαρολάκι με το σιρόπι για λίγο και να τα αφαιρέσετε με τη βοήθεια μια τρυπητής κουτάλας. 
Καλή επιτυχία, και του χρόνου!


You Might Also Like

0 σχόλια: