Τα μελομακάρονα της μαμάς μου

9:39 π.μ. alleycraft 0 Comments


Τα μελομακάρονα είναι με διαφορά το αγαπημένο γλύκισμα των Χριστουγέννων και πως να μην είναι; Είναι σχεδόν εθιστικά και τρώγονται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας και όταν λέω όλες, εννοώ όοοοοολες. Είναι ο νούμερο ένα εχθρός στην μάχη κατά της ζυγαριάς την περίοδο των εορτών και πραγματικά πιστεύω πως για να προστατέψουμε τον εαυτό μας τα φτιάχνουμε μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όμως όπως και να έχει, αν δεν μυρίσει το σπίτι μελομακαρόνα δεν τις καταλαβαίνεις τις γιορτές βρε παιδί μου. Έτσι κι εγώ σας εμπιστεύομαι την αγαπημένη μου συνταγή για μελομακάρονα που δεν είναι άλλη από της μαμάς μου γιατί, όπως τα λέει πολύ σωστά στο καλογραμμένο άρθρο της η SheBlogs.eu, στο τέλος, κερδίζουν τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων.

Υλικά για 2 ταψιά φούρνου (36x43εκ.), περίπου 60 κομμάτια:
Ζύμη:
9 φλ. τσαγιού (ή 2 κιλά) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κ.γ μπεικιν παουντερ
1 κ.γ σόδα
1 πρέζα αλάτι
3 φλ. τσαγιού (ή 480γρ.) λάδι (1,5 σπορέλαιο και 1,5 ελαιόλαδο προτιμώ γιατί σκέτο ελαιόλαδο βγαίνουν κάπως βαριά στη γεύση) 
1 φλ. τσαγιού (ή 200γρ.) ζάχαρη 
½ φλ. τσαγιού (ή 125γρ.) φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ φλ. τσαγιού (ή 125γρ.) κονιάκ
Ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο (αλλιώς το πλένω πολύ καλά πριν πάρω το ξύσμα)
1 κ.σ κανελογαρύφαλλο
Καρύδι για πασπάλισμα
Σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού (ή 600γρ.) ζάχαρη
2,5 φλ. τσαγιού (ή 500γρ.) νερό
2,5 φλ. τσαγιού (ή 850γρ.) μέλι
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:
Χτυπάω το λάδι με τη ζάχαρη με ένα σύρμα σε ένα βαθύ μπολ μέσα στο οποίο θα ετοιμάσουμε και τη ζύμη μας (μην έχουμε να πλένουμε και πολλά). Παίρνω το ξύσμα από το πορτοκάλι πριν το στύψω και προσθέτω το ξύσμα, το κονιάκ, το κανελογαρύφαλλο και το αλάτι στο μείγμα λάδι-ζάχαρη. 
Τώρα στο ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού φουσκώνουμε το  1 κ.γ σόδα (πάνω από το μπολ με το μείγμα για να αποφύγουμε ατυχήματα), το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα και τα ανακατεύουμε όλα με ένα κουτάλι. 
Κοσκινίζω το αλεύρι, στο οποίο προσθέτω και το μπεικιν παουντερ, και το βάζω σταδιακά στο μείγμα μας στην αρχή ανακατεύοντας με το κουτάλι και όταν αρχίσει να ζορίζει με το χεράκι μας. Δεν βάζουμε και τα 9 φλιτζάνια αλεύρι εξαρχής γιατί αλεύρι με αλεύρι διαφέρει. Καλό είναι να βάλουμε τα 8 φλιτζάνια και μετά αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι μια μαλακούτσικη και όχι πολύ σφιχτή ζύμη. Τα δικά μου πήραν και τα 9 φλιτζάνια αλεύρι.
Προσοχή, δεν ζυμώνουμε πολύ, ίσα να ανακατευτεί το αλεύρι, γιατί η ζύμη έχει την τάση να πετάει τα λάδια της. 
Πλάθω τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλω (εγώ προτιμώ τις κλασικές βαρκούλες) σε ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα και τα τοποθετώ στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν, οπότε προσέχουμε την ποσότητα της ζύμης που παίρνουμε για να τα πλάσουμε γιατί μπορούν ευκολότατα να θυμίσουν και μπιφτέκια. Η ιδανική ποσότητα είναι το γνωστό μέγεθος «καρύδι». 
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C αντιστάσεις πάνω-κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην πάνω ράγα της κάτω σχάρας για 5’ και συνεχίζω το ψήσιμο χαμηλώνοντας στους 180⁰C για άλλα 15-20’. Ψήνουμε ένα ταψί με μελομακάρονα την φορά. Όταν βγαίνουν από τον φούρνο είναι μαλακούτσικα αλλά όσο κρυώνουν θα σκληραίνουν.
Για το σιρόπι, βάζω σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα, μόλις πάρει βράση μετράω 5’. Με το που περάσουν τα 5΄προσθέτω το μέλι και το αφήνω για άλλα 2’.
Όπως είναι τα μελομακάρονα μέσα στο ταψί τα σιροπιάζω ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά το σιρόπι πάνω από τα μελομακάρονα. Τα αφήνω για 2’ και μετά τα γυρνάω προσεκτικά να μη σπάσουν. Τα αφήνω να ρουφήξουν σιροπάκι, τα ξαναγυρνάω και τα πασπαλίζω με χοντροσπασμένο καρύδι και τα αφήνω να κρυώσουν μέσα στο ταψί, αυτά θα συνεχίσουν να τραβάνε σιρόπι. Σιροπιάζω χλιαρά τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι, αν έχουν κρυώσει τα μελομακάρονα τα ζεσταίνουμε για λίγο στο φούρνο και μετά τα σιροπιάζουμε.  
Το αποτέλεσμα είναι καλοσιροπιασμένα μελομακάρονα. Όσοι προτιμούν πιο τραγανά μελομακάρονα δεν θα τους αρέσει το αποτέλεσμα του σιροπιάσματος, σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τα βουτήξετε μέσα στο κατσαρολάκι με το σιρόπι για λίγο και να τα αφαιρέσετε με τη βοήθεια μια τρυπητής κουτάλας. 
Καλή επιτυχία, και του χρόνου!


You Might Also Like

0 σχόλια: