Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

9:03 π.μ. alleycraft 2 Comments


Αυτό που περιμένω με λαχτάρα όταν έρχονται τα Χριστούγεννα είναι οι μυρωδιές τους. Μπαίνω κατευθείαν σε γιορτινό κλίμα μόλις μυρίσω φρέσκο βούτυρο και κανέλα. Έτσι κι αυτά τα μπισκοτάκια βουτύρου μόλις μπουν στο φούρνο και αρχίσει το σπίτι να μυρίζει θέλω να πάρω το τρίγωνό μου και να αρχίσω τα κάλαντα. 
Συνοδεύουν υπέροχα τον καφέ ή ένα τσάι αλλά εμένα μου αρέσει να τα βουτάω μέσα στο γάλα. Θαρρώ πως μπαίνω σε χρονομηχανή και αισθάνομαι ξανά παιδί και τι πιο ωραίο από το να ξυπνάει το παιδί μέσα σου αυτές τις μέρες? 

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με την συνταγή χωρίς φωτογραφίες.)

Υλικά για 35 περίπου μπισκότα (2 ταψιά):
100γρ. βούτυρο ζωικό σε θερμοκρασία δωματίου
100γρ. ζάχαρη
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο (αλλιώς πολύ καλό πλύσιμο πριν πάρουμε το ξύσμα)
1κ.γ κανέλα (γεμάτο)
1κ.γ μπέκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Για αρχή κανονίζουμε να έχουμε βγάλει καμιά ωρίτσα πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή το βούτυρο και το αυγό εκτός ψυγείου για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Το πρώτο βήμα της συνταγής είναι να χτυπηθεί πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 10´. Θα δείτε το βούτυρο να έχει ασπρίσει και  η ζάχαρη θα έχει σχεδόν λιώσει. Μετά προσθέτουμε το αυγό και την πρέζα αλάτι και συνεχίζουμε 1-2´ ακόμα το χτύπημα. 
Σε ένα μπόλ κοσκινίζω το αλεύρι και σε αυτό ανακατεύω τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα και το μπεικιν πάουντερ. Προσθέτω το αρωματισμένο αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δούμε τη ζύμη μας να μαζευτεί σε μαλακό ζυμαράκι.
Κόβω 2 κομμάτια λαδόκολλας (τα οποία θα χρησιμοποίησω και στο ψήσιμο για οικονομία) και στρώνω το ένα κάτω, βάζω το ζυμάρι και το καπακώνω με το άλλο φύλλο λαδόκολλας. Με τη βοήθεια του πλάστη σας (αν δεν έχετε ακόμα και με ένα απλό μπουκάλι μπορείτε) ανοίγετε το ζυμάρι σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού.
Κόβεται με τη βοήθεια των κουπ ατ της επιλογής σας τα μπισκότα σας. Απλά προτιμήστε τα σχέδια που θα επιλέξετε να έχουν παρόμοιο μέγεθος στο κάθε ταψί ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Μαζεύουμε το ζυμαράκι που περίσσεψε από την πρώτη κοπή το κάνουμε μπαλίτσα το στρώνουμε ανάμεσα στις δύο λαδόκολλες και ακολουθούμε πάλι την ίδια διαδικαδία ώσπου να τελειώσει όλο το ζυμάρι.
Στρώνουμε τα κουλουράκια πάνω σε λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους και τοποθετούμε το ταψί στην μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνουμε για 10-15'. Τα δικά μου ήταν έτοιμα στα 12 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα θα δείτε ότι έχουν ροδίσει οι άκρες τους. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο είναι μαλακούτσικα αλλά όσο κρυώνουν σκληραίνουν.
Όταν κρυώσουν και μετά μπορείτε να τα διακοσμήσετε με γλάσο. Εγώ που δεν είχα κορνέ χρησιμοποίησα για την διακόσμηση μια λαδόκολλα που την τύλιξα σαν χωνί και την γέμισα με το γλάσο.
Μερικά κουλουράκια πριν τα ψήσω τα πασπάλισα με ζάχαρη γιατί έχω μια αδυναμία σε αυτό το εθιστικό κρίτσι κρίτσι της ζάχαρης. Στα ζαχαρένια κουλουράκια δεν πέρασα επιπλέον γλάσο.

Ιδέες για γλάσο:
Γλάσο λεμόνι ή πορτοκάλι: βάζουμε σε μπολ 1φλυτζανάκι του καφέ άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε κουταλάκι κουταλάκι το χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού στην άχνη ζάχαρη. Στο δικό μου γλάσο χρησιμοποίησα 5κ.γ. χυμό. Θέλουμε το γλάσο να είναι παχύρευστο για να μπορεί να δουλευτεί. Άμα θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σκέτο νερό αντί για χυμό.
Γλάσο βανίλια: όσοι έχετε στα ντουλάπια σας το γνωστό γλύκισμα "υποβρύχιο" μπορείτε να βάλετε 2 κουταλιές σούπας σε ένα μπολ και να το ζεστάνετε με μπεν μαρί μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ρευστό.


Χριστουγεννιάτικα μπισκότα.pdf

You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. Αχ η μυρωδιά της κανέλας με το πορτοκάλι είναι τελεία!Τέλεια έγιναν, και του χρόνου!Αυτό με το γλάσο από το υποβρύχιο θα το δοκιμάσω σίγουρα!Καλά Χριστούγεννα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή