Cinnamon Rollls

1:02 π.μ. alleycraft 0 Comments



Μια Αμερικάνικη συνταγή που θυμίζει γεμιστό τσουρεκάκι με κανελοζάχαρη και γλάσο καραμέλας βουτύρου. Είναι μια λιχουδιά που δικαιολογεί τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας της χώρας προέλευσής της. Είναι σχεδόν εθιστικό γλυκό και όπως θα δείτε στα υλικά καθόλου φτωχό σε θερμίδες όπως όλες οι κολασμένες νοστιμιές σε αυτόν τον άδικο κόσμο!!! Γι' αυτό όσο ακόμα έχουμε χειμώνα δικαιούμαστε μια γλυκιά αμαρτία.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες) 

ΥΛΙΚΑ για 15 κομμάτια, ταψί 32x25εκ
Ζύμη:
600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240γρ. γάλα φρέσκο
80γρ. ζωικό βούτυρο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3κ.σ ζάχαρη λευκή
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
Γέμιση:
110γρ. ζωικό βούτυρο
330γρ. καστανή ζάχαρη
1κ.σ κανέλα
μια πρέζα αλάτι
Γλάσο:
135γρ. ζάχαρη λευκή
2κ.σ. καστανή ζάχαρη
65γρ. ζωικό βούτυρο
80γρ. γάλα εβαπορέ
1 βανιλίνη
μια πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε με το ζυμάρι. Από τα 240γρ. γάλακτος χρησιμοποιώ στην αρχή τα 100γρ. τα οποία τα ζεσταίνω μέχρι να γίνει το γάλα χλιαρό. Προσθέτω στο γάλα μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη (από τις 3 που θα χρησιμοποιήσω συνολικά για το ζυμάρι) και τη μαγιά μου και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η μαγιά. Θα χρειαστεί να βάλετε το χεράκι σας γιατί όπως θα διαπιστώσετε η μαγιά διαλύεται λίγο δύσκολα στο γάλα. Σκεπάζετε το μπολ σας και αφήνετε τη μαγιά να δράσει για 10' μέχρι να εμφανιστούν στην επιφάνεια φουσκάλες.

Βάζω στο σκεύος όπου θα ζυμώσω το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι και κάνω μια λακουβίτσα στη μέση. Εν τω μεταξύ ζεσταίνω τα υπόλοιπα 140γρ. γάλα μαζί με τις 2κ.σ ζάχαρη και τα 80γρ. βούτυρο μέχρι να γίνουν χλιαρά. Αποσύρω από τη φωτιά και ανακατεύω μέσα και τα 3 αυγά να ομογενοποιηθούν. Στο σκεύος όπου έχω το αλεύρι προσθέτω το γάλα με τη μαγιά που φούσκωσε στη λακουβίτσα που σχηματίσαμε στην αρχή ανακατεύοντας κυκλικά και συνεχίζω προσθέτοντας και το μείγμα γάλα-αυγά-βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ιδιαίτερα κολλώδης ζύμη. Μην απογοητευτείτε θα στρώσει αυτό στο επόμενο βήμα. Μεταφέρω το κολλώδες ζυμαράκι σε καλά αλευρωμένο πάγκο.

Δουλεύω με αλευρωμένα χέρια ζυμώνοντας το ζυμάρι για 3-4'.Θα δείτε ότι το ζυμαράκι σας μετατρέπεται σε μαλακό και αφράτο. Το μεταφέρουμε μέσα στο σκεύος όπου το ζυμώσαμε το οποίο έχουμε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρά για να μην κολλήσει η ζύμη μας, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Όσο φουσκώνει το ζυμάρι βγάζουμε τα 110γρ. βούτυρο που θα χρειαστούμε για τη γέμιση, τα κόβουμε σε κυβάκια και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται περίπου μια ώρα. Όταν μαλακώσει το βούτυρο το δουλεύουμε με ένα πιρούνι μαζί με την κανέλα, τη ζάχαρη και το αλάτι να γίνει σαν μια ομοιόμορφη πάστα και τη φυλάμε στην άκρη.


Αφού φουσκώσει η ζύμη τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη σχηματίζουμε ορθογώνιο φύλλο ζύμης διαστάσεων 50x30εκ και 0,3εκ πάχος.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού στρώνουμε την πάστα κανελοζάχαρης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου αφήνοντας ένα κενό πλάτους 2εκ. στην περιφέρεια του φύλλου.

Έχοντας προς τη μεριά μας την πιο φαρδιά όψη του φύλλου (των 50εκ.) τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό. Το δικό μου ρολό έτσι όπως τυλίχτηκε κατέληξε να φτάσει τα 60εκ μήκος οπότε έκοψα 15 ρολάκια των 4εκ πάχος το καθένα.
Βουτυρώνω καλά ένα ταψάκι 32x25εκ. και στρώνω μέσα τα ρολάκια μου σε 5 σειρές των τριών. Τα σκεπάζω με πετσέτα και τα αφήνω σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να φουσκώσουν για μισή ώρα. 
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 190 βαθμούς σε αέρα για 18-22'. Τα δικά μου χρειάστηκαν 20'.
Όσο ψήνονται τα ρολάκια στο τελευταίο πεντάλεπτο ετοιμάζω και το γλάσο μου. Θέλω να είναι ζεστούτσικο το γλάσο όταν θα πέσει πάνω στα καυτά ρολάκια. Πολύ απλά βάζω όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω διαρκώς με ένα κουτάλι μέχρι να έχω ένα ημίρρευστο γλάσο.
Μόλις βγάλω τα ρολάκια μου από το φούρνο γλασάρω με τη βοήθεια ενός κουταλιού χωρίς να αφήσω κανένα παραπονεμένο. 

Τώρα ακολουθεί το πιο δύσκολο κομμάτι της συνταγής. Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20' πριν τα σερβίρουμε ενώ μοσχοβολάει όλο το σπίτι κανέλα! 
Καλή επιτυχία.  

CINNAMON ROLLS.pdf

You Might Also Like

0 σχόλια: