Βραχιολάκια μάρτη

11:03 π.μ. alleycraft 0 Comments


Ο Μάρτης έρχεται για να μας φέρει την άνοιξη και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε. Θα δούμε, λοιπόν, μερικές όμορφες ιδέες για το πως να φτιάξουμε ένα βραχιολάκι μάρτη.
Ο μάρτης είναι ένα πολύ παλιό έθιμο το οποίο είναι γνωστό στις περισσότερες βαλκανικές χώρες και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Το φοράμε από την πρώτη μέρα του Μάρτη και το έθιμο λέει ότι θα μας προστατέψει από τον ήλιο. Το φοράμε μέχρι το τέλος του μήνα εκτός και αν δούμε ένα χελιδόνι νωρίτερα οπότε και το αφήνουμε στα κλαδιά ενός δέντρου ή μιας τριανταφυλλιάς για να το δουν τα χελιδόνια, να το πάρουν και να  το χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν τις φωλιές τους. Σε αυτό το σημείο η γιαγιά μου πάντα συμπλήρωνε "θα το πάρει το χελιδόνι για να χτίσει τη φωλιά του και μετά θα σου φέρει ένα δώρο για να σε ευχαριστήσει". Όπως καταλαβαίνετε το χελιδόνι έπαιρνε τον μάρτη αλλά από δώρο τίποτα. Έτσι λοιπόν, με τα χρόνια, είπα να εξελίξω λίγο αυτό το τόσο αγαπημένο έθιμο και να προσθέσω την επιλογή να ορίσω εγώ κάποιον σαν "χελιδόνι" μου και έπιασε. 
Φορέστε τον μάρτη σας και διαλέξτε κάποιον φίλο σας, ένα συγγενή ή τον σύντροφό σας να γίνει το χελιδόνι σας για φέτος και στο τέλος του μήνα να σας φέρει το δωράκι σας. Αντίστοιχα, γίνετε κι εσείς το χελιδόνι κάποιου φίλου σας. Σε όλους μας αρέσουν τα δώρα και οι εκπλήξεις, να λοιπόν μια ευκαιρία ακόμα να κάνουμε τους γύρω μας λίγο πιο ευτυχισμένους.

Πάμε όμως να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα βραχιολάκι μάρτη. 
Η πιο εύκολη και συνηθισμένη εκδοχή είναι αυτή με τις δύο κλωστές, μια κόκκινη και μία άσπρη, απλά στριμμένες μεταξύ τους και δεμένες με έναν κόμπο στο χέρι. Προσωπικά, είναι και η εκδοχή που προτιμώ γιατί μου θυμίζει πολύ τα παιδικά μου χρόνια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι να φτιάξεις ένα τέτοιο βραχιολάκι. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο μάρτης. έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ όμορφο κόσμημα.

Εδώ, λοιπόν, θα δούμε τα υλικά και τα εργαλεία που θα μας χρειαστούν για να μετατρέψουμε 2 κλωστές σε βραχιόλι. Έπειτα, εσείς, θα βάλετε τη φαντασία σας και θα δημιουργήσετε όποιον συνδυασμό σας αρέσει.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  • λευκό και κόκκινο νήμα
  • διακοσμητικά της επιλογής σας (χάντρες, ματάκια, κουδουνάκια)
  • πένσα πλακέ για κοσμήματα
  • κοφτάκι για κοσμήματα
  • ακροδέκτες και τελειώματα
  • κρίκους και κουμπώματα  

Παίρνουμε 2 κομμάτια νήμα (1 λευκό και 1 κόκκινο). Υπολογίζουμε το μήκος τους να φτάνει και κλείσουν γύρω από το χέρι μας μας και αφήνουμε και 2-3 εκ. για να βάλουμε τους ακροδέκτες και το κούμπωμα. Δε μας πειράζει να είναι και λίγο μεγαλύτερο (ίσως είναι και καλύτερα για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα βγει πιο μικρό) γιατί στο τέλος θα κόψουμε την περίσσεια νήματος.
Δένουμε, λοιπόν, τα δύο νήματα με κόμπο, βάζουμε κάτι βαρύ πάνω στο σημείο που έχουμε κάνει τον κόμπο για να μας το κρατάει σταθερό και στρίβουμε τα νήματα μεταξύ τους.

Αφού στρίψουμε τα νήματα, επιλέγουμε τα διακοσμητικά που θα βάλουμε στον μάρτη μας (μπορούμε και να μη βάλουμε, εξαρτάται από το γούστο σας). Συνεχίζουμε κλείνοντας το βραχιολάκι μας με τα ανάλογα εξαρτήματα.

Παίρνουμε πένσα, ακροδέκτες, κουμπώματα και κρίκους και πάμε να τα προσαρμόσουμε όλα αυτά στον μάρτη μας.
Ξεκινάμε τοποθετώντας τους ακροδέκτες. Τοποθετούμε τον ακροδέκτη στην μία άκρη του μάρτη, πριν από τον κόμπο, και με τη βοήθεια της πένσας το σφίγγουμε πολύ καλά, να εφαρμόσει πάνω στο νήμα και να μη φεύγει. 
Στη συνέχεια, με το κοφτάκι, κόβουμε την περίσσεια νήματος και από τις δύο πλευρές. Ο μάρτης μας είναι σχεδόν έτοιμος.


Τέλος, τοποθετούμε τους κρίκους και τα κουμπώματα πάνω στους ακροδέκτες και ο μάρτης μας είναι έτοιμος να φορεθεί.


Καλή επιτυχία.
Και μη ξεχάσετε.....βρείτε το χελιδόνι σας!


You Might Also Like

0 σχόλια: