Μακαρονάδα με τόνο

11:50 μ.μ. alleycraft 0 Comments


Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που θα μπορούσαν να τρώνε κάθε μέρα μακαρόνια. Αποτελούν μια αγαπημένη λύση για συνταγές τύπου "εύκολα και γρήγορα" καθώς και "με ότι έχει το ψυγείο". Για να λέμε την αλήθεια κάπως έτσι προέκυψε και η συγκεκριμένη συνταγή, ήθελα να ετοιμάσω γρήγορα κάτι νόστιμο άνοιξα τα ντουλάπια μου και το ένα υλικό έφερε το άλλο και έτοιμη η μακαρονάδα! 
Αν έχει κάτι σχετικά ξεχωριστό η συγκεκριμένη συνταγή είναι οι πέννες με το μελάνι σουπιάς. Τα συγκεκριμένα ήταν δώρο μαζί με άλλες 2 σακουλάρες γεμάτες ζυμαρικά όλων των ειδών από την Ιταλία. Κάτι τέτοιες στιγμές συνειδητοποιώ ότι σίγουρα παντρεύτηκα τον σωστό άνθρωπο!!! 

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

ΥΛΙΚΑ:
500γρ μακαρόνια με μελάνι σουπιάς
500γρ τριμμένη τομάτα
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι 160γρ
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό 
1 σκελίδα σκόρδο
ελιές κατά βούληση και προτίμηση (εγώ είχα μικρές μαύρες οπότε έβαλα 2κ.σ ολόκληρες, μπορείτε να φιλετάρετε ότι ελιές προτιμάτε για να μην έχουν και κουκούτσια) 
αλάτι, πιπέρι, 1κ.γ γλυκιά πάπρικα, 1 κ.γ ζάχαρη, 
μπούκοβο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε την προετοιμασία κόβοντας το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μαϊντανό και τέλος φιλετάρουμε τις ελιές (αν χρειάζεται) και τα φυλάμε στην άκρη. Σε βαθύ τηγάνι ξεκινάω τη σάλτσα σοτάροντας τα κρεμμύδια με λίγο λάδι και λίγο αλάτι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα για 3-4'. Προσθέτω το ψιλοκομμένο σκόρδο και το 1κ.γ πάπρικα και τα φέρνω μια δυο βόλτες και σβήνω με το κρασί. 
  
Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη σάλτσα μου, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ ζάχαρη και το λάδι από τον τόνο. Καλό είναι να είστε προσεκτικοί με το αλάτι γιατί θα μπει ο τόνος και οι ελιές αργότερα που είναι επίσης αλμυρά.
Σκεπάζω το τηγάνι μου και αφήνω την σάλτσα μου να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Η σάλτσα μου θέλω να βράσει συνολικά 20 με 30'. Στα τελευταία 2 λεπτά, πριν ετοιμαστούν και τα μακαρόνια, προσθέτω στην σάλτσα μου τις ελιές και τον στραγγισμένο τόνο ώστε να μην εξαφανιστούν. 

Εν τω μεταξύ σε μεγάλη κατσαρόλα βάζω νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει το νερό ρίχνω μπόλικο αλάτι και βράζω τα μακαρόνια μου σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου αφαιρώντας από τον προτεινόμενο χρόνο ένα λεπτό γιατί στο τέλος θα βάλω τα μακαρόνια να βράσουν μέσα στη σάλτσα. Γι' αυτό το λόγο καλό είναι να υπολογίσουμε και το σκεύος που θα επιλέξουμε να φτιάξουμε τη σάλτσα ώστε να χωράει και τα μακαρόνια.
Μόλις περάσει ο χρόνος που χρειάζονται τα μακαρόνια μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα κατευθείαν από την κατσαρόλα που βράζουν στο σκεύος με τη σάλτσα μας. Με αυτό τον τρόπο πέφτει στη σάλτσα νεράκι όπου έβρασαν τα μακαρόνια το οποίο είναι πλούσιο σε άμυλο και βοηθάει να χυλώσει επιπλέον η σάλτσα.
Ανακατεύω τα μακαρόνια με τη σάλτσα ώστε να αγκαλιάσει όλα τα ζυμαρικά και ρίχνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύω να πάει παντού και ο μαϊντανός και σερβίρω γαρνίροντας με μπούκοβο. Για όσους προτιμούν τα πικάντικα του πάει πολύ.
  
Για τελευταία συμβουλή και διευκόλυνση με τη διαχείριση χρόνου έχω να προτείνω το εξής: να αφήσετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15' πριν βάλετε να βράσετε τα μακαρόνια. Για να σας βγει ο συγχρονισμός καλό είναι να έχετε έτοιμο το νερό να κοχλάζει εκεί στα 10- 15' αφού καπακώσατε τη σάλτσα σας και την αφήσατε να σιγομαγειρεύεται. Καλή επιτυχία!


You Might Also Like

0 σχόλια: