Λαχανιά

3:47 π.μ. alleycraft 0 Comments


Δεν με απασχολεί που ο καιρός τρελάθηκε, είναι μέσα Φεβρουαρίου και για εμένα έξω έχει χειμώνα και παγωνιά! Αυτό το παραδοσιακό και χειμερινό φαγάκι το φτιάχνουμε συχνά στη Βόρειο Ελλάδα. Είναι από τα φαγητά που φωνάζουν για καυτερή πιπεριά, μια καλή βαρελίσια φέτα, ζεστό ψωμί και τσίπουρο. 

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα:
1 μέτριο λάχανο κοντά 1,5 κιλό
1 πιπεριά φλωρίνης
1 κρεμμύδι
600γρ μοσχαρίσιο κρέας για κατσαρόλα (συνήθως μαγειρεύεται με χοιρινό αλλά οι δικοί μου το έφτιαχναν πάντα με μοσχαρίσιο)
1 γεμάτη κ.σ πελτέ ντομάτας
1κ.γ πάπρικα γλυκιά
Για τους λάτρεις των καυτερών μπορούν να προσθέσουν και κόκκινα πιπεράκια τσίλι ή μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε πλένοντας το κρέας μας σε μπολ με νερό και λίγο ξύδι και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά. Αν το είχατε στο ψυγείο καλό είναι να το αφήσετε έτσι για μισή ώρα στον πάγκο της κουζίνας να έρθει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά σας.
Συνεχίζουμε καθαρίζοντας το λάχανο. Αφού αφαιρέσουμε μερικά εξωτερικά φύλλα το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το κόβουμε στη μέση και κάνοντας μια τριγωνική τομή αφαιρούμε το κοτσάνι και τα χοντρά νεύρα και από τα δύο μισά λάχανα.




Εν τω μεταξύ σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει για να ζεματίσουμε το λάχανο. Μέχρι να ετοιμαστεί το νερό χοντροκόβουμε το λάχανο, κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι και σε χοντρά καρέ την πιπεριά.



Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε το κομμένο λάχανο. Θα παρατηρήσετε ότι έπεσε ο βρασμός του νερού. Λογικότατο. Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει το νερό αφήστε το λάχανο για 1-2' να ζεματιστεί, σουρώστε και κρατήστε το στην άκρη.
Σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος που ζεστάθηκε καλά βάζουμε λίγο λάδι και θωρακίζουμε το κρέας μας από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε πιάτο και το φυλάμε για αργότερα.

Σειρά έχουν τα κρεμμύδια. Στο ίδιο σκεύος με λίγο λάδι και λίγο αλάτι σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Θα δείτε ότι παίρνουν γρήγορα σκούρο χρώμα. Μην ανησυχείτε είναι από τις νοστιμιές του κρέατος που έμειναν στο σκεύος. Αφού μαραθούν λίγο τα κρεμμύδια προσθέτουμε και την πιπεριά και τα φέρνουμε όλα μια-δυο βόλτες. Προσθέτουμε μια γεμάτη κ.σ πελτέ και τον σοτάρουμε μαζί με τα λαχανικά  να πάει παντού.
Ήρθε η ώρα του λάχανου, το οποίο έχει στραγγίσει από τα νερά και έχει μαραθεί από το ζεμάτισμα που του κάναμε στην αρχή.
Αφού μπει και το λάχανο βάζουμε και την γλυκιά πάπρικα.
Ανακατεύουμε το λάχανο ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και αμέσως βλέπουμε ότι το λάχανο πήρε να κοκκινίζει απ' τον πελτέ και την πάπρικα. Αφού ανακατεύτηκαν επαρκώς τα υλικά αρχίζουμε να ετοιμάζουμε φωλίτσες για να βάλουμε το κρέας. Στην ουσία σηκώνουμε το λάχανο και βάζουμε το κρέας μας ώστε να καλύπτεται με λάχανο. Αν έμειναν ζουμάκια στο πιάτο που φυλάξαμε το κρέας τα ρίχνουμε κι αυτά στο φαγητό μας. 
Αλατοπιπερώνουμε και καπακώνουμε το σκεύος μας και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για 1-1,5 ωρίτσα. Όπως ίσως παρατηρήσατε δεν προσθέσαμε καθόλου νερό. Δεν χρειάζεται νερό γιατί θα βγάλει τα υγρά του το λάχανο.
Καλή μας όρεξη και καλή επιτυχία!  

ΛΑΧΑΝΙΑ.pdf

You Might Also Like

0 σχόλια: