Μαρμελάδα πορτοκάλι
Να τονίσω πως η μαρμελάδα πορτοκάλι όταν έχει και τη φλούδα πικρίζει γι' αυτό δώστε έμφαση στη διαδικασία ξεπικρίσματος όπως την περιγράφω παρακάτω στη συνταγή. Το αποτέλεσμα θα σας θυμίσει σε γεύση γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.
Να προετοιμάσω ότι η μαρμελάδα που ακολουθεί έχει κομματάκια και ότι είναι χρονοβόρα.
(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)
Υλικά:
Στο ένα κιλό πολτό πορτοκαλιού θα χρειαστεί ένα κιλό ζάχαρη, 20γρ χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το ξεπίκρισμα των πορτοκαλιών. Αφού τα πλύνουμε καλά τα περνάμε από ψιλό τρίφτη αλλά όχι τόσο δυνατά ώστε να βγάλουμε το ξύσμα τους. Σε μερικά σημεία σίγουρα θα φύγει και ξύσμα, μην στενοχωριέστε, αυτό που θέλουμε στην ουσία είναι να τα κάνουμε μια ελαφριά απολέπιση.
Βάζουμε την κατσαρόλα με τον πολτό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και την πρέζα αλάτι στη φωτιά. Αρχικά έχουμε την ένταση δυνατά και μόλις πάρει να αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Στην αρχή είναι πιθανό να δημιουργηθούν αφροί στην επιφάνεια. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξαφρίζουμε τη μαρμελάδα μας.
Η δικιά μου μαρμελάδα χρειάστηκε 50' για να δέσει. Στα τελευταία 5-10' λεπτά όταν άρχισε να πήζει πρόσθεσα και τον χυμό λεμόνι.
Όταν ετοιμαστεί η μαρμελάδα, πιάνουμε το βάζο με γάντι φούρνου (δεν θέλετε να σας κάψει μαρμελάδα!) και γεμίζουμε μέχρι το χείλος.
Αφού γεμίσουμε το βάζο μας κλείνουμε καλά με το μεταλλικό καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη μαρμελάδα μας διατηρημένη αεροστεγώς σε αποστειρωμένα βάζα, που σημαίνει ότι αν γλιτώσει από την λαιμαργία μας μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Καλή επιτυχία!
Μαρμελάδα πορτοκάλι.pdf
0 σχόλια: