Μαρμελάδα πορτοκάλι

11:39 π.μ. alleycraft 0 Comments

Μαρμελάδα, μια μορφή ανακύκλωσης φρούτων που συνήθως έχουν παρακαθίσει στο ψυγείο μας και τα μετατρέπουμε σε μια νοστιμιά ανθεκτική στο χρόνο. Έτσι με αφορμή κάτι ξεχασμένα πορτοκάλια με έπιασαν οι προκοπές και το μοιράζομαι μαζί σας.
Να τονίσω πως η μαρμελάδα πορτοκάλι όταν έχει και τη φλούδα πικρίζει γι' αυτό δώστε έμφαση στη διαδικασία ξεπικρίσματος όπως την περιγράφω παρακάτω στη συνταγή. Το αποτέλεσμα θα σας θυμίσει σε γεύση γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.   
Να προετοιμάσω ότι η μαρμελάδα που ακολουθεί έχει κομματάκια και ότι είναι χρονοβόρα.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά:
Στο ένα κιλό πολτό πορτοκαλιού θα χρειαστεί ένα κιλό ζάχαρη, 20γρ χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το ξεπίκρισμα των πορτοκαλιών. Αφού τα πλύνουμε καλά τα περνάμε από ψιλό τρίφτη αλλά όχι τόσο δυνατά ώστε να βγάλουμε το ξύσμα τους. Σε μερικά σημεία σίγουρα θα φύγει και ξύσμα, μην στενοχωριέστε, αυτό που θέλουμε στην ουσία είναι να τα κάνουμε μια ελαφριά απολέπιση. 
Μετά το πίλινγκ ακολουθεί καυτό μπανάκι. Βάζουμε τα πορτοκάλια μας να βράσουν σε νερό για 5-10' και πετάμε το νερό. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε δύο φορές. Την τρίτη φορά τα βάζουμε να βράσουν με νερό που τα σκεπάζει για 45' με μία ώρα. Δεν θέλουμε να χοροπηδάνε τα πορτοκάλια μέσα στην κατσαρόλα για μην σπάσουν. Επίσης καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και κατά το σούρωμα για τον ίδιο λόγο.
Αφού περάσει η ώρα και έχουν μαλακώσει τα πορτοκάλια μας αλλά όχι να γίνουν και νιανιά τα αφήνουμε να ρίξουν θερμοκρασία για καμιά ώρα. Μόλις κρυώσουν κόβουμε τις άκρες και στη συνέχεια σε μικρότερα κομμάτια.
Πολτοποιούμε στον πολυκόπτη σταδιακά τα πορτοκάλια μας. Προσοχή, δεν θέλουμε να γίνει λιώμα το πορτοκάλι, θέλουμε να έχει και κομματάκια.
Στη συνέχεια μαζεύουμε και ζυγίζουμε το πολτό πορτοκαλιού. Όσο θα δείξει η ζυγαριά μας τόση ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε. Είναι αναλογία 1:1.
Βάζουμε την κατσαρόλα με τον πολτό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και την πρέζα αλάτι στη φωτιά. Αρχικά έχουμε την ένταση δυνατά και μόλις πάρει να αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Στην αρχή είναι πιθανό να δημιουργηθούν αφροί στην επιφάνεια. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξαφρίζουμε τη μαρμελάδα μας.
Καλό είναι να μην απομακρυνθείτε από την κουζίνα γιατί οι μαρμελάδες γενικά αν η φωτιά είναι δυνατή φουσκώνουν. Επίσης σε τακτά διαστήματα θα χρειάζεται ανακάτεμα.
Η δικιά μου μαρμελάδα χρειάστηκε 50' για να δέσει. Στα τελευταία 5-10' λεπτά όταν άρχισε να πήζει πρόσθεσα και τον χυμό λεμόνι. 
Μέχρι να βράσει η μαρμελάδα αποστείρωσα και τα βάζα μου. Τα έπλυνα με νερό και σαπούνι και τα έβαλα ανάποδα σε πετσέτα που έστρωσα πάνω στη σχάρα του φούρνου μου και τα άφησα για 20' στους 100 βαθμούς. 
Τα καπάκια των βάζων τα βούτηξα σε νερό που βράζει για 2-3' και τα άφησα να στεγνώσουν καλά. Αν παρατηρήσετε υγρασία σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα.
Επειδή είναι μια μαρμελάδα που όταν είναι ζεστή φαίνεται να είναι αρκετά υγρή αλλά όταν μπει στα βάζα και κρυώσει έρχεται και πήζει μπορεί να ξεγελάσει. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμη πάρτε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας και απλώστε την σε πιατάκι. Αφήστε την 1-2' να κρυώσει και κάντε μια γραμμή με το κουτάλι. Αν δείτε ότι το χώρισμα που κάνατε διατηρείτε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν ενώνετε θέλει κι άλλο βράσιμο.
Όπως προείπα, η δικιά μου χρειάστηκε 50' για να δέσει αλλά καλό είναι μετά το μισάωρο να έχετε το νου σας.
Όταν ετοιμαστεί η μαρμελάδα, πιάνουμε το βάζο με γάντι φούρνου (δεν θέλετε να σας κάψει μαρμελάδα!) και γεμίζουμε μέχρι το χείλος.

Αφού γεμίσουμε το βάζο μας κλείνουμε καλά με το μεταλλικό καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη μαρμελάδα μας διατηρημένη αεροστεγώς σε αποστειρωμένα βάζα, που σημαίνει ότι αν γλιτώσει από την λαιμαργία μας μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Καλή επιτυχία!    

Μαρμελάδα πορτοκάλι.pdf  

You Might Also Like

0 σχόλια: