Ρυζόγαλο με την τεχνική του ριζότο

12:15 π.μ. alleycraft 4 Comments




Το ρυζόγαλο είναι το αγαπημένο γλυκό του άντρα μου και πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται με κανέλα (ειδάλως μήτε θα το ακουμπήσει) και έτσι το φτιάχνουμε συχνά στο σπίτι. Η ιδέα να το φτιάξω με την τεχνική του ριζότο, όπου στην ουσία είναι η σταδιακή προσθήκη υγρού και συνεχούς ανακατέματος στην προκειμένη περίπτωση, μου ήρθε σε μια περίοδο της ζωής μου όπου είχα κολλήσει με τα ριζότο και τα έφτιαχνα συνέχεια. 
Μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αποφεύγω με αυτόν τον τρόπο την προσθήκη του κορν-φλάουερ και δεύτερον, γιατί αποφεύγω την απελπισία να ανακατεύω μια γαλατένια σούπα που νομίζεις ότι δεν θα πήξει στον αιώνα τον άπαντα.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για 6 μερίδες
1 λίτρο φρέσκο γάλα
6 κ.σ ρύζι καρολίνα
6 κ.σ ζάχαρη
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. ζεστό νερό
κανέλα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το πλύσιμο του ρυζιού. Σε ένα μπολ βάζουμε αρκετό νερό και ανακατεύουμε με το χέρι το ρύζι. Θα παρατηρήσετε πως το νερό θολώνει. Αδειάζετε το νερό, βάζετε φρέσκο και ξαναανακατεύετε το ρύζι με το χέρι. Αυτή την διαδικασία θα την κάνουμε 5-6 φορές μέχρι να σταματήσει να θολώνει το νερό και σουρώνουμε το ρύζι.
Τώρα που το ρύζι είναι έτοιμο το τρίβουμε με το χέρι μας για να το σπάσουμε. Αυτή η διαδικασία βοηθάει στο χύλωμα του ρυζόγαλου.
Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη σε μέτρια προς δυνατή ένταση. Προσοχή, δεν θέλουμε να βράσει το γάλα και να φουσκώσει θέλουμε απλώς να είναι ζεστό.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα που θα μαγειρέψουμε το ρυζόγαλο, το ρύζι μαζί με 1φλ. νερό και μια πρέζα αλάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πιει το νερό το ρύζι. Μόλις πιει το νερό ρίχνουμε μια κουτάλα της σούπας γάλα και ανακατεύουμε. Μόλις το ρύζι πιει το γάλα ξαναβάζουμε άλλη μια κουταλιά.  Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνεχώς το ρυζόγαλο μέχρι να βάλουμε όλο το γάλα κουτάλια-κουταλιά.. Η ένταση που θα έχουμε το μάτι είναι μέτρια προς δυνατή σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για μπούσουλα σας λέω πως η όλη διαδικασία διαρκεί 25-30 λεπτά. Επίσης, όσο προσθέτουμε γάλα λογικό είναι να μην μπορεί να πιεί όλο το γάλα το ρύζι αλλά θα προσθέτετε το γάλα σταδιακά μόλις δείτε ότι αρχίζει να κρεμώνει το ρυζόγαλό σας.
Το ρυζόγαλο όταν θα είναι έτοιμο θα φαίνεται ζουμερό, δεν το αφήνουμε να παρασφύξει γιατί θα πήξει και άλλο όταν καθίσει στο ψυγείο.
Με τη βοήθεια μια κουτάλας για σούπα γεμίζουμε τα μπολάκια μας. Τα αφήνουμε πάνω στο πάγκο της κουζίνας μέχρι να ρίξουν θερμοκρασία.
Μόλις ρίξουν θερμοκρασία εγώ τα σκεπάζω και με μεμβράνη φαγητού ώστε να αποφύγω τυχόν απορρόφηση οσμών από το ψυγείο για να διατηρήσω καλύτερα τη γεύση τους. 
Την κανέλα την προσθέτω στο ρυζόγαλο πριν το σερβίρω για να μην χάσει το άρωμά της. 
Πριν κλείσω, θέλω να ευχαριστήσω την ME and MAMA Creations για τα υπέροχα μπολάκια που μου έκανε δώρο! Καλή επιτυχία.

Υ.Γ 1 Με την ποσότητα ζάχαρης που σας δίνω το ρυζόγαλο βγαίνει γλυκό, εάν σας αρέσουν τα μετρίως γλυκά μπορείτε να βάλετε 4 κ.σ ζάχαρη αντί για 6.
Υ.Γ 2 Όσο μειώνεται το γάλα που διατηρούμε ζεστό στο κατσαρολάκι χαμηλώνουμε και την ένταση στο μάτι για να μην αρπάξει.

Ρυζόγαλο με την τεχνική του ριζότο.pdf

You Might Also Like

4 σχόλια:

  1. Απ'όλα τα κρεμώειδη το ρυζόγαλο είναι η αδυναμία μου, και ιδίως όταν είναι κρύο κρύο , το καλοκαίρι είναι τέλειο. Φυσικά με μπόλικη κανέλα!
    Η τεχνική σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πραγματικά νομίζω ότι θα το κάνει πεντανόστιμο. Θα το δοκιμάσω!
    By the way, χαιρομαι που σου άρεσαν τα μπολάκια! (meandmamablog.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λατρευω ρυζογαλο και με πολληηηηηηηηηηη κανελα! την τεχνικη αυτη δεν την ηξερα οποτε την κραταω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή