Μιλφέιγ λεμόνι

1:14 π.μ. alleycraft 4 Comments


Αυτό το καλοκαίρι αποφασίσαμε με το συνbloggerάκι μου να συμμετέχουμε στον καλοκαιρινό μαραθώνιο δημιουργικότητας της πολυαγαπημένης in my closet και η αποστολή αυτής της εβδομάδας ήταν να φτιάξουμε ένα γλυκό με αφορμή τα γενέθλιά της. Ήθελα να φτιάξω ένα άσπρο και δροσερό γλυκό, όπως είναι και η Άννα άλλωστε, και αποφάσισα να φτιάξω ένα μιλφέιγ που είχα στα σκαριά εδώ και καιρό. Όταν είχα φτιάξει το μιλφέιγ σε κούπα η μαμά μου θυμήθηκε πως είχε στο συνταγοτεφτέρι της μια συνταγή για μιλφέιγ μιας φίλης της, της κυρία Βάσως, όπου της είχε αρέσει πολύ η κρέμα και μου την έδωσε. Τροποποίησα λίγο την συνταγή, πρόσθεσα και το λεμόνι για να γίνει ακόμα πιο δροσερό, έβαλα και το κεράκι μου και είμαι έτοιμη να σου ευχηθώ τα χρόνια μας πολλά Άννα μου. Να είσαι γερή, δημιουργική και πάντα τόσο απλόχερα γενναιόδωρη. Είσαι πλάσμα μοναδικό και σου το έχω ξαναπεί. Τι περιμένεις λοιπόν; Φύσηξε το κεράκι σου!

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες.)

Υλικά για φόρμα 28x23εκ.
400γρ. έτοιμα σφολιατίνια
1 λίτρο φρέσκο γάλα
120γρ. κάστερ πάουντερ
6 κ.σ ζάχαρη
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
80γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
1 κρόκο αυγού
ξύσμα από ένα λεμόνι
3 κ.σ χυμό λεμονιού
50γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα μας. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το κάστερ πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να λιώσει το κάστερ πάουντερ όσο είναι ακόμα το γάλα κρύο. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τις 6 κ.σ ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει η κρέμα μας αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο ανακατεύοντας γρήγορα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη φαγητού έτσι ώστε η μεμβράνη να έρχεται σε επαφή με την κρέμα και την αφήνουμε να χλιαρύνει για περίπου 30'. 
Όσο κάθεται η κρέμα για να ρίξει θερμοκρασία βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο, το κόβουμε σε κυβάκια και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Εν τω μεταξύ μπορείτε να καβουρδίσετε και τα αμύγδαλα αν είναι ωμά. Εγώ προτιμώ να τα διατηρώ ωμά στο ψυγείο μου γιατί μου αρέσει περισσότερο η γεύση του φρεσκοκαβουρδισμένου ξηρού καρπού και έχω την εντύπωση ότι διατηρούνται καλύτερα έτσι. Στρώνετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C για 15 λεπτά. Μόλις κρυώσουν τα χονδροσπάμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Τώρα που το βούτυρο ήρθε και μαλάκωσε το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τα 80γρ. ζάχαρη άχνη, τη βανιλίνη και μια πρέζα αλάτι για 5-10' μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαν κρέμα. 
Αφαιρούμε την μεμβράνη από την κρέμα που έχουμε στην κατσαρόλα και την αφρατεύουμε ανακατεύοντάς την με ένα σύρμα ή με το μίξερ χειρός για μεγαλύτερη ευκολία. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο λίγο την βουτυρόκρεμα και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.
Η κρέμα μας είναι σχεδόν έτοιμη, το μόνο που έμεινε είναι να την αρωματίσουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα και τις 3 κ.σ χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να δοκιμάσετε την κρέμα σας και να δείτε αν την θέλετε περισσότερο λεμονάτη. Αν ναι, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον χυμό ή και ξύσμα.
Και περνάμε στο στρώσιμο του γλυκού. Στρώνουμε τα σφολιατίνια στην φόρμα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και στρώνουμε την μισή κρέμα. Από πάνω ξαναστρώνουμε σφολιατίνια, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Τα σφολιατίνια που περίσσεψαν τα σπάμε πάνω από την κρέμα μας και βάζουμε χονδροσπασμένα τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμο για να μπει στο ψυγείο.  Καλή επιτυχία!

ΥΓ Για όσους αγαπάνε την σαντιγί, όπου δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, μπορείτε να βάλετε σαντιγί πάνω από την τελευταία στρώση της κρέμας και στο τέλος να γαρνίρετε το γλυκό σας με τα σπασμένα σφολιατίνια και τα αμύγδαλα.

Μιλφέιγ λεμόνι.pdf

You Might Also Like

4 σχόλια:

  1. αγαπημενο γλυκο!!!! κατι παρομοιο κανω κ εγω, αλλα θα δοκιμασω τη συνατγη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω κι εγώ τη δική σου συνταγή! Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται ωραίο και εύκολο!!Μου αρέσουν τα ξινά γλύκα , θα το φτιάξω και εγώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασπασία αν σου αρέσουν τα ξινά γλυκά, τότε σίγουρα αυτό θα σε ενθουσιάσει. Καλή επιτυχία εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή