Βελονάκι - Ένας μίνι οδηγός για αρχάριους

1:05 π.μ. alleycraft 0 Comments

Έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ με το βελονάκι. Ε όχι και το βαρέθηκα. Τι κουβέντες είναι αυτές; Ποτέ, ποτέ, ποτέ! Απλά έχω μία πολύ εκνευριστική τενοντίτιδα η οποία με θυμάται κατά καιρούς. Και αν με θυμηθεί.. δυσκολεύεται η καλή μου να με ξεχάσει. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα ότι παρά το γεγονός ότι δε μπορώ ακόμα να πλέξω δε σημαίνει ότι δε μπορώ να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου με το βελονάκι και τις δυσκολίες που αντιμετώπισα εγώ σαν νέα πλέκτρια. Που ξέρεις; Μπορεί να σε γλιτώσω από πολύ άδικο κόπο και ξήλωμα (αν και πιστεύω ότι για να μάθεις, θα χρειαστεί να ξηλώσεις πολλές φορές!).
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Οι περισσότεροι, όταν ακούνε για βελονάκι, το μυαλό τους πάει σε δαντέλες και σεμεδάκια όπως αυτά που έπλεκαν οι γιαγιάδες μας με τον κορσέ. Ναι ναι, βελονάκι και κορσές ένα και το αυτό! Ας το ξεκαθαρίσουμε όμως μία και καλή. Ναι με το βελονάκι/κορσέ μπορείς  να πλέξεις σεμεδάκια μπορείς όμως, με το κατάλληλο νήμα, να πλέξεις και ωραιότατα κασκόλ, εσάρπες, σκουφάκια, μπλούζες, ζακέτες και άλλα πολλά.
Έτσι λοιπόν, όταν ανακάλυψα πόσα πράγμα μπορώ να φτιάξω με το βελονάκι, σταμάτησα να προσπαθώ να μάθω να πλέκω με τις βελόνες. Δε τις σνομπάρω, απλά είπα να συνεχίσω την προσπάθεια κάποια άλλη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι με κουράζουν λίγο. Ή καλύτερα, τις βαριέμαι λίγο! Ε ναι, για να τελειώσεις ένα πλεκτό με βελόνες χρειάζεσαι πολύ περισσότερο χρόνο από ότι με το βελονάκι.
Όταν μία μέρα είδα μία φίλη μου να πλέκει με το βελονάκι σαν μανιακή, είπα πρέπει να μου μάθεις οπωσδήποτε! Κι έτσι έγινε. Ή αλήθεια είναι ότι στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ. Νόμιζα ότι ξαφνικά απέκτησα δύο αριστερά χέρια. Μετά από πολύ επιμονή όμως, και αφού κατάφερα να μη μπήξω το βελονάκι στο μάτι μου από τον εκνευρισμό, η προσπάθεια άρχισε να αποδίδει. Και μετά... πήραν τα χέρια μου φωτιά! (Εξού και η αγαπημένη τενοντίτιδα!!). Από την εμπειρία μου λοιπόν σαν αρχάρια, έχω να σας συμβουλεύσω τα εξής:
1. Να αγοράσετε ένα καλό βελονάκι. Τι εννοώ με αυτό. Επιλέξτε ένα βελονάκι με εργονομική λαβή. Μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στη ζημιά που μπορεί να σας προκαλέσει στο χέρι.
2. Συνήθως, όταν ξεκινάς ένα καινούριο χόμπι, δε θέλεις να διαθέσεις πολλά χρήματα γιατί δε ξέρεις αν θα σου αρέσει και αν θα το συνεχίσεις. Κάπως έτσι καταλήγεις με ένα φθηνό ακρυλικό νήμα το οποίο στην τελική μπορεί και να το χρησιμοποιήσεις για να δέσεις τις ντομάτες στο μποστάνι σου. Μέγα λάθος! Επιλέξτε ένα καθαρό μάλλινο νήμα και θα γλιτώσετε σίγουρα δύο υπογλώσσια και την ακατανίκητη επιθυμία να καρφώσετε το βελονάκι στο μάτι σας. Το καθαρό μαλλί είναι πολύ σταθερό, σε αντίθεση με το ακρυλικό. Αυτό θα σας βοηθήσει στην αρχή που ακόμα δεν έχει "σπάσει" το χέρι σας και δε μπορείτε να πλέξετε όλους τους πόντους στο ίδιο μέγεθος. Επίσης, επειδή είναι πολύ σταθερό, δε δημιουργεί μεγάλα κενά ανάμεσα στους πόντους και έτσι δε θα μπερδέψετε το σημείο που πρέπει να "πατήσετε" με το βελονάκι σας.
3. Σαν πρώτο νήμα διαλέξτε ένα ανοιχτόχρωμο. Δεν είναι πολύ εύκολο να ψάχνεις τον επόμενο πόντο σε ένα μαύρο πλεκτό, θα σας βγουν τα μάτια.
4. Επειδή είμαι σίγουρη ότι στο ξεκίνημα θα βάλετε μοτεράκι στο χέρι και δε θα σταματάτε, τουλάχιστον τοποθετήστε ένα μαξιλαράκι κάτω από τον αγκώνα σας για να σας κρατάει σταθερό το χέρι και να μη βάζετε έξτρα δύναμη στην ωμοπλάτη.
Αυτά είχα να σας πω για την ώρα.
Καλή αρχή!!

You Might Also Like

0 σχόλια: