Γεμιστά με κιμά και ρύζι

1:09 π.μ. alleycraft 2 Comments


Τα γεμιστά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά και με το που έπιασαν οι ζέστες είχε σφηνωθεί στο κεφάλι μου η ιδέα να τα φτιάξω. Έτσι, στην Σαββατιάτικη επιδρομή μου στη λαϊκή όπως χαλβάδιαζα τα διάφορα καλούδια φτάνω σε έναν πάγκο που είχε τα άπαντα από πιπεριές. Σκέφτομαι, ωραία ας προμηθευτώ τις πράσινες πιπεριές μου και αγοράζω και τις ντομάτες παρακάτω. Κοντοστέκομαι όμως και αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις. Τις πράσινες πιπεριές δεν τις συμπαθεί ο άντρας μου λόγω της αψάδας που έχουν, οι ντομάτες δεν λέω καλοκαίριασε αλλά δεν έχουν φτάσει και στα καλύτερά τους. Και έτσι όπως κάθομαι σαν το χάνο και τσάμπα πιάνω χώρο και στον πάγκο του ανθρώπου, πέφτει το μάτι μου σε κάτι ωραιότατες κόκκινες πιπεριές καμπάνες και χωρίς δεύτερη σκέψη ζητάω μια σακούλα και τη γεμίζω με τις πιπεριές μου. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν έτυχε αλλά μου βγήκαν από τα πιο νόστιμα γεμιστά που έχω ετοιμάσει. Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός της γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς με τον κιμά και το ρύζι και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να τις καθιερώσω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα απαρνηθώ τον αξεπέραστο συνδυασμό ντομάτας και πράσινης πιπεριάς φυσικά. 
Ας περάσουμε όμως να δούμε και τη συνταγή.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)
    
Υλικά για 12 γεμιστά
12 κόκκινες πιπεριές καμπάνες
18 κ.σ. ρύζι καρολίνα
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια
3 κ.σ κουκουνάρι
200γρ. σάλτσα ντομάτας
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1κ.γ πάπρικα γλυκιά
1κ.γ ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
2-3 μέτριες πατάτες
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ώσπου να ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες και ξεκινάμε να καθαρίσουμε τα πιπέρια μας. Αφού τα πλύνουμε κόβουμε με ένα μαχαίρι την κορυφή τους αφήνοντας ένα περιθώριο ένωσης. Τα ανοίγουμε προσεκτικά ώστε να μην κοπεί το "καπάκι" της πιπεριάς και αφαιρούμε τους σπόρους και τα νεύρα με το χέρι μας και ξεπλένουμε και εσωτερικά την πιπεριά. Σε περίπτωση που κοπεί το "καπάκι" μην στενοχωριέστε, δεν χάθηκε και ο κόσμος. 
Συνεχίζουμε καθαρίζοντας τις πατάτες τις οποίες θα κόψουμε κυδωνάτες και τις αφήνουμε να καθίσουν σε μπολ σκεπασμένες με νερό. Επίσης, κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτό καρέ και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. 
Σειρά έχει το πλύσιμο του ρυζιού. Σε βαθύ μπόλ βάζουμε το ρύζι με αρκετό νερό και το ανακατεύουμε με το χέρι. Θα δείτε ότι το νερό ασπρίζει. Σουρώνουμε το νερό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 5-6 φορές μέχρι να σταματήσει να θολώνει τόσο πολύ το νερό. Σουρώνω το ρύζι και το αφήνω στο σουρωτήρι.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίσουμε χωρίς λιπαρή ουσία το κουκουνάρι. Προσοχή γιατί αρπάζει εύκολα και πικρίζει. Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 10-20 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε το κουκουνάρι σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λάδι και το κομμένο κρεμμύδι με λίγο αλάτι. Σοτάρω το κρεμμύδι περίπου 5 λεπτά μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα και προσθέτω και το ρύζι να σοταριστεί και αυτό για 1-2 λεπτά. Αποσύρω το μείγμα σε ένα μπολ και συνεχίζω στο ίδιο τηγάνι προσθέτοντας λάδι και τον κιμά. Πιέζω με την κουτάλα μου τον κιμά να απλώσει καλά και τον δουλεύω συνέχεια μέχρι να σταματήσει να βγάζει υγρά. Τότε χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς στη μέση και συνεχίζω να δουλεύω τον κιμά σπάζοντας τον όπως μπορώ με την κουτάλα μου ώστε στο τέλος να έχω μόνο μικρά "μπιρμπιλάκια" κιμά. Τώρα που και ο κιμάς είναι έτοιμος επαναφέρω στο τηγάνι μαζί με τον κιμά και το μείγμα ρύζι-κρεμμύδι. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και τα φέρνω μια δυο βόλτες. Συνεχίζω ρίχνοντας τη σάλτσα ντομάτας μαζί με 1/2 φλιτζάνι νερό και 1κ.γ ζάχαρη. Μόλις το ρύζι πιει το νερό προσθέτουμε τον μαϊντανό και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Πρίν αρχίσουμε να γεμίζουμε τα πιπέρια μας πρώτα αλατίζουμε το εσωτερικό τους και μετά με τη βοήθεια ενός κουταλιού τα γεμίζουμε ένα ένα. Σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση απλά την περιχύνουμε στο ταψί.  
Στρώνουμε τις γεμιστές πιπεριές όρθιες στο ταψί τη μία δίπλα στην άλλη και στα κενά γεμίζουμε με τις πατάτες τις οποίες αλατίσαμε πρώτα. Αλατίζουμε ελαφρά και εξωτερικά τις πιπεριές μας και περιχύνουμε με το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Νερό στο ταψί δεν θα βάλουμε καθόλου, εμπιστευτείτε με δεν θα καούν τα γεμιστά σας και θα γίνουν πεντανόστιμα γιατί θα βράσουν μέσα στους χυμούς των πιπεριών.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε το ταψί στην μεσαία σχάρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά.
Προσωπική προτίμηση να τα αφήσω να καθίσουν πρώτα 30 λεπτά πριν  πέσω απάνω τους με τα μούτρα και να να τα συνοδεύσω με φέτα φυσικά. Καλή επιτυχία!





You Might Also Like

2 σχόλια: