Φλοράλ κορδέλα για τα μαλλιά

12:40 π.μ. alleycraft 2 Comments



Σήμερα θα δούμε κάτι όμορφο, εύκολο και πολύ φλοράλ για να ταιριάζει με την ανοιξιάτικη διάθεση μας.
Ο κόσμος έχει μία τάση να εγκλιματίζεται σταδιακά σε κάθε αλλαγή εποχής. Δε μπορείς από το παλτό και τον σκούφο να πας ξαφνικά στο σορτς και την πλατφόρμα. Πρέπει να υπάρξει μεσοδιάστημα. Το δικό μου μεσοδιάστημα λοιπόν, είναι τα αξεσουάρ. Τώρα αν τα αξεσουάρ είναι και λίγο φλοράλ, ακόμα καλύτερα.
Το Σάββατο το πρωί είχε τόσο όμορφη μέρα που είπα να βγω μια βόλτα στην αγορά, να πιω κι ένα καφεδάκι στον ήλιο. Περνώντας λοιπόν από ένα μαγαζί με υφάσματα έβλεπα να στήνουν τα ανοιξιάτικα τόπια τους στη βιτρίνα. Πουά και φλοράλ είχαν την τιμητική τους. Τα χάζεψα για λίγο αλλά είπα "έλα μωρέ, για καφέ βγήκες, έρχεσαι άλλη μέρα να τα δεις". Έκανα τη βόλτα μου, ήπια το καφεδάκι μου αλλά το μυαλό εκεί. Στο τόπι! Είδα και μία κοπέλα με μια πολύ όμορφη κορδέλα στα μαλλιά και μου θύμισε μια φίλη που δουλεύαμε κάποτε μαζί. Φορούσε συχνά κάτι πολύ όμορφες κορδελίτσες. Τόσο συχνά που  στο τέλος άρχισα να τη φωνάζω φιογκί, από τους πολλούς διαφορετικούς φιόγκους που έφτιαχνε με τις κορδέλες στα μαλλιά της κάθε μέρα. Έχοντας λοιπόν το φιογκί στο μυαλό.. τι να κάνω; Άνθρωπος είμαι.. λύγισα! Γύρισα πίσω στο μαγαζί με τα υφάσματα και την συνέχεια θα τη δείτε βήμα - βήμα παρακάτω.

Τι θα χρειαστούμε:

  • ύφασμα καμπαρντίνα και ότι χρώμα και σχέδιο θέλετε
  • κλωστή να ταιριάζει με το ύφασμα
  • μεζούρα
  • σαπουνάκι ραπτικής
  • καρφίτσες
  • βελόνι
  • ψαλίδι 
  • σύρμα (κατά προτίμηση γαλβανιζέ γιατί είναι πιο μαλακό και εύκαμπτο)
  • πενσάκι
  • κοπτάκι
  • σίδερο και σιδερώστρα
  • ραπτομηχανή (προαιρετικά)  

Έτοιμες; Ξεκινάμε.

Κατ'αρχήν να σας πω ότι μπορείτε να φτιάξετε την κορδελίτσα σας είτε ράβοντας την στην ραπτομηχανή είτε στο χέρι.

Μετράμε με τη μεζούρα και μαρκάρουμε πάνω στο ύφασμα με το σαπουνάκι το μέγεθος της κορδέλας. Αν το ύφασμά σας είναι ανοιχτόχρωμο και το σαπουνάκι δεν αφήνει ευδιάκριτα σημάδια (όπως το δικό μου), μπορείτε να μαρκάρετε το μέγεθος κόβοντας λίγο την άκρη του υφάσματος με το ψαλίδι σας.
Θέλω η κορδέλα μου να έχει 80εκ. μήκος και 4εκ πλάτος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψω ένα κομμάτι ύφασμα που η διάσταση του θα είναι 82 x 10εκ. συνυπολογίζοντας τα περιθώρια ραφής (1εκ σε κάθε πλευρά).




Τώρα που το έκοψα, το διπλώνω καλή με καλή και το ενώνω κατά μήκος με καρφίτσες ώστε να το ράψω πιο εύκολα. Αν έχω επιλέξει να το ράψω στο χέρι, μπορώ να παραλείψω τις καρφίτσες και να αρχίσω κατευθείαν το ράψιμο.



Επειδή θέλω οι άκρες της κορδέλας να είναι μυτερές, θα ξεκινήσω να ράβω από τη μέσα πλευρά (από εκεί που διπλώνει το ύφασμα) διαγώνια προς την έξω πλευρά. Θα σταματήσω 1εκ πριν το τέλος του υφάσματος, θα γυρίσω το ύφασμα ευθεία και θα συνεχίσω να ράβω κατά μήκος της κορδέλας.



Θα σταματήσω λίγο πριν φτάσω στο κέντρο. Θα κόψω το νήμα και θα αρχίσω να ράβω με τον ίδιο τρόπο την κορδέλα από την άλλη πλευρά. Θα σταματήσω πάλι λίγο πριν φτάσω στο κέντρο. Σκοπός μου είναι να αφήσω περίπου 5εκ στο κέντρο για να μπορέσω να περάσω το σύρμα.



Κόβω την περίσσεια υφάσματος από το σημείο που έραψα διαγώνια για να δημιουργήσω την μύτη και συνέχεια έχει το σίδερο. Σιδερώνω λοιπόν τις ραφές για να ανοίξουν και να στρώνει καλύτερα το ύφασμα. Έπειτα γυρίζω το ύφασμα από την καλή του πλευρά.





Παίρνω το κοπτάκι μου και κόβω ένα κομμάτι 80εκ  σύρμα (θέλω να είναι λίγο μικρότερο από το μήκος του υφάσματος για να είμαι σίγουρη ότι δε θα το τρυπήσει). Με τη βοήθεια της πένσας μου, πιάνω τις άκρες του σύρματος και τις γυρίζω προς τα μέσα δημιουργώντας ένα μικρό κυκλάκι. Το σύρμα μου είναι έτοιμο να τοποθετηθεί μέσα στο ύφασμα.






Φτάσαμε σχεδόν στο τέλος. Παίρνω βελόνα και κλωστή και .... παλιά μου τέχνη. Ξεκινάω να ράβω το κομμάτι που άφησα ανοιχτό.




Η κορδελίτσα σας είναι έτοιμη.
Καλοφόρετη και καλές βόλτες!



extra tip:
Τοποθετήστε τις καρφίτσες οριζόντια ως προς το βελόνι της ραπτομηχανής αν δε θέλετε να το σπάσετε.

You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. Την λάτρεψα! Κρίμα που είμαι τόσο άσχετη με τη ραπτομηχανή! :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και μπορείς να την κάνεις πολύ εύκολα και με το χέρι, ίσως είναι μια καλή αφορμή να ξεκινήσεις τη σχέση σου με τη ραπτομηχανή!! Όπως και να 'χει χαίρομαι που σου άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή