Πασχαλιάτικες λαμπάδες

12:30 π.μ. alleycraft 0 Comments





Λατρεύω τις πασχαλιάτικες λαμπάδες. Θεωρώ ότι δεν έχουν ηλικία και ότι όλοι μπορούν να κρατήσουν μία. Δε χρειάζεται να είσαι παιδί για να χαρείς με τη λαμπάδα σου, συμβαίνει και σε άλλες ηλικίες!
Όταν ήμουν στο 2ο ή 3ο έτος φοιτήτρια, η νονά μου μου ανακοίνωσε ότι μεγάλωσα πια για να μου φέρνει λαμπάδα.  Μπορεί να σας φαίνεται αστείο άλλα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Όταν γύρισα μετά το Πάσχα στην πόλη που σπούδαζα λέω στις φίλες μου "δε θα το πιστέψετε τι έγινε" έντρομες με ρωτάνε "τι;" "η νονά μου...δε μου πήρε λαμπάδα". Το γέλιο που ακολούθησε δε περιγράφεται. 
Κάπου εκεί λοιπόν συνειδητοποίησα ότι ήμουν από τα πολύ τυχερά παιδιά που μεγαλώνοντας η νονά μου δε με ξεχνούσε ποτέ και κάθε χρόνο είχα τη λαμπάδα μου. Μέχρι τότε πίστευα ότι όλες οι νονές και οι νονοί (για να μην αδικήσω και τον δικό μου ο οποίος είναι μεγάλη γλύκα) ήταν σαν τους δικούς μου αλλά δυστυχώς βρέθηκαν πολλοί φίλοι οι οποίοι είπαν " η νονά μου;;; Έχω να την δω καμία 20αρια χρόνια ".
Γι αυτό λοιπόν σηκώστε τα μανίκια να φτιάξουμε λαμπάδες για τα βαφτιστήρια μας, για τους φίλους μας που δε τους έφερε λαμπάδα η νονά τους αλλά και για τον εαυτό μας!
Φέτος αποφάσισα να χρησιμοποιήσω υλικά που είχα ήδη στο σπίτι και για λόγους οικονομίας αλλά και για να αδειάσει και κανένα ράφι. Πάντα κάτι περισσεύει από κάποια κατασκευή και στο τέλος δε χωράς στο σπίτι από τα περισσεύματα. Βέβαια το ότι το είπα δε σημαίνει ότι το έκανα. Το παραδέχομαι, λύγισα μπροστά σε κάτι τέλεια αυτοκόλλητα.
Επίσης να σας πω ότι αυτή τη φορά, για τεχνικούς λόγους, δε τη λες και βήμα βήμα την κατασκευή. Πιο πολύ βήμα παρά βήμα τη λες γιατί οι κόλλες και η σιλικόνη έφτασαν μέχρι και στις βλεφαρίδες μου και όπως καταλαβαίνετε η φωτογράφηση κατέστη επικίνδυνη αποστολή. Την επόμενη φορά υπόσχομαι να έχω και φωτογράφο.
Πάμε όμως να δούμε τις λαμπάδες μας και θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιγραφική γίνεται για να καλύψω το κενό της φωτογραφίας.


Τι θα χρειαστούμε:
από εργαλεία:
κόλλα τύπου ατλακολ
πινέλο
πιστόλι σιλικόνης και σιλικόνη 
ψαλίδι
από διακοσμητικά:
ό,τι έχετε στο σπίτι ή θέλετε να αγοράσετε
ενδεικτικά αναφέρω: νήματα, κορδέλες, κουμπιά, δαντέλες, μεταλλικές φιγούρες, λουλούδια, στεφανάκια, ξύλινα διακοσμητικά και γενικά ότι βάλετε με τη φαντασία σας και μπορεί να πιαστεί με κάποιο τρόπο πάνω στη λαμπάδα.

Λαμπάδα 1

Στην πρώτη μου απόπειρα χρησιμοποίησα ένα βαμβακερό πολύχρωμο νήμα, κουμπιά ραπτικής σε διάφορα χρώματα, σιλικόνη και κόλλα τύπου ατλακόλ. Με το νήμα τύλιξα τη λαμπάδα από το κάτω μέρος και προς τα πάνω (περίπου έως τη μέση) και έπειτα πάνω στο νήμα κόλλησα τα κουμπάκια μου. Πιο ευκολάκι δε γίνεται! 
Στην αρχή προσπάθησα να κολλήσω το νήμα με τη σιλικόνη αλλά επειδή ήταν καυτή όπως φαντάζεστε το αποτέλεσμα δεν ήταν και πολύ καλό. Έτσι την έφτιαξα με την ατλακολ. Με τη βοήθεια του πινέλου μου άπλωνα μια μικρή ποσότητα της κόλλας πάνω στην λαμπάδα και στη συνέχεια τύλιγα γύρω γύρω το νήμα μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Χρησιμοποίησα τη σιλικόνη μόνο για να κολλήσω τα κουμπάκια.





και το αποτέλεσμα...



Λαμπάδα 2

Εδώ χρησιμοποίησα ένα καπελάκι τύπου ψάθινο το οποίο δε θυμάμαι από πότε το έχω και, το σημαντικότερο, δε θυμάμαι γιατί το έχω. Όπως και να 'χει, βρήκε τη χρήση του. Επίσης χρησιμοποίησα λεπτή κορδέλα, ένα κομμάτι δαντέλα, μερικές ξύλινες πασχαλίτσες και φυσικά τις κόλλες μου.
Ξεκίνησα με το να βάλω την κορδέλα γύρω από το καπελάκι και να του φτιάξω έναν όμορφο φιόγκο. Κόλλησα την κορδέλα πάνω στο καπελάκι με σιλικόνη σε τρία σημεία για να είμαι σίγουρη ότι δε θα μου φύγει. Στη συνέχεια έδεσα φιόγκο την κορδέλα και κόλλησα (πάλι με σιλικόνη) και μία μικρή πασχαλίτσα.






Σειρά έχει η δαντέλα. Έκοψα ένα κομμάτι τόσο όσο να καλύψει την λαμπάδα μου γύρω γύρω. Έβαλα κόλλα με το πινέλο μου στο σημείο που ήθελα να κολλήσω την δαντέλα και έπειτα την τοποθέτησα προσεκτικά επάνω στη λαμπάδα. Κάπου εκεί αποφάσισα ότι ταιριάζει πολύ μια πασχαλίτσα.
Τέλος, διάλεξα σε ποιο σημείο θέλω το καπελάκι μου και το κόλλησα προσεκτικά με σιλικόνη. Τώρα θα μου πεις εδώ πως έβαλες σιλικόνη; Παρατήρησα λοιπόν, ότι αν βάλω τη σιλικόνη πάνω στο αντικείμενο που θέλω να κολλήσω και όχι απευθείας πάνω στη λαμπάδα, τότε δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα.



και το αποτέλεσμα..


Λαμπάδα 3

Εδώ χρησιμοποίησα σπάγκο, την υπόλοιπη δαντέλα και εκείνα τα αυτοκολητάκια που λέγαμε στην αρχή;
Με την δαντέλα έφτιαξα έναν μεγάλο φιόγκο. Υπολόγισα τι μήκος θέλω να έχει ο φιόγκος μου και έκοψα το διπλάσιο κομμάτι δαντέλας. Ένωσα τις 2 άκρες και τις κόλλησα με σιλικόνη έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα δαχτυλίδι. Αν δε θέλετε να κολλήσετε τις άκρες, μπορείτε να τις ράψετε. Εγώ επέλεξα την εύκολη λύση.
Έπειτα πήρα τον σπάγκο μου και το κέντρο της δαντέλας για να δημιουργηθεί ο φιόγκος. Το πόσες φορές θα τυλίξετε τον σπάγκο σας γύρω από την δαντέλα εξαρτάται από το τι σας αρέσει και πόσο χοντρό θέλετε το κέντρο του φιόγκου.


   
Αφού ετοίμασα τον φιόγκο μου, πήρα τον σπάγκο και με τον ίδιο τρόπο που βάλαμε το νήμα στην πρώτη λαμπάδα, έτσι κόλλησα ένα κομμάτι σπάγκο στο κάτω μέρος χαμηλά. Διάλεξα σε ποιο σημείο ήθελα τον φιόγκο μου και τον κόλλησα και αυτόν με σιλικόνη. Τι μας έμεινε; Α ναι! Τα αυτοκολλητάκια! Τα κόλλησα και αυτά με σιλικόνη στο διάστημα μεταξύ σπάγκου και φιόγκου.

και το αποτέλεσμα..



Λαμπάδα 4

Σε αυτή τη λαμπάδα χρησιμοποίησα φαρδιά καρό κορδέλα, ξύλινες πασχαλίτσες σε διάφορα μεγέθη, άσπρα κουμπιά ραπτικής και τις κόλλες μου.
Τύλιξα την λαμπάδα με την φαρδιά κορδέλα από κάτω προς τα πάνω και περίπου μέχρι τη μέση. Αυτή τη φορά όμως άφηνα κενά ανάμεσά σε κάθε στροφή της κορδέλας και την κόλλησα με σιλικόνη (τοποθετώντας τη σιλικόνη πάνω στην κορδέλα και όχι απευθείας στη λαμπάδα). Στη συνέχεια κόλλησα με σιλικόνη σε διάφορα σημεία τις πασχαλίτσες και τα κουμπάκια μου.

και το αποτέλεσμα..



Αυτές ήταν οι λαμπάδες μας για φέτος. Βάλτε φαντασία και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει σίγουρα.
Καλό Πάσχα!

extra tip:
Μη προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε κρύα σιλικόνη. Δε πιάνει. Το δοκίμασα. Αργεί πολύ να στεγνώσει και είναι αρκετά πιο βαριά σε σχέση με την τύπου ατλακόλ. 

You Might Also Like

0 σχόλια: