Πασχαλινά τσουρέκια

8:10 π.μ. alleycraft 0 Comments

Θυμάμαι πάντα, κάθε Μεγάλη Πέμπτη τη γιαγιά μου να ζυμώνει μια ολόκληρη λεκάνη (στην οποία χωρούσα μέχρι κι εγώ μέσα) τσουρέκια, με εκείνα τα χέρια τα ακούραστα και απορώ, πρώτον πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να έχει τόση δύναμη και δεξιοτεχνία και δεύτερον πως δεν μας σκότωνε που τα εξαφανίζαμε μέχρι να πεις Πάσχα. Έχω τρέλα με τα τσουρέκια, μου αρέσουν συνοδευμένα με πραλίνα και μαρμελάδες αλλά και με κασέρια ή με τα πασχαλινά αυγά, ακόμα και σαν βούτημα για τον καφέ ή στο γάλα είναι μια νοστιμιά που αγαπώ. 
Η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας είναι της μαμάς μου και μπορεί να είναι πολλή δύσκολη στο ζύμωμα αλλά μπορώ να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα. Τα τσουρέκια θα βγούνε μαλακούτσικα και αφράτα. Για να το πετύχετε αυτό απλά ακολουθήστε πιστά τις ποσότητες της συνταγής και μην προσθέσετε καθόλου έξτρα αλεύρι. Πολύ πιθανόν να απογοητευτείτε κατά τη διάρκεια του ζυμώματος και θα σας περάσει πολλές φορές η σκέψη να προσθέσετε αλεύρι, μην το κάνετε, συγκρατηθείτε, όταν μπει και το βούτυρο τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα. Στην περίπτωση που τα νεύρα σας τσακίσανε και προσθέσατε επιπλέον αλεύρι τα τσουρέκια δεν θα βγούνε τόσο αφράτα και θα είναι περισσότερο τριφτά.          

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για 3 πλεξούδες:
625γρ αλεύρι πολυτελείας
150γρ φρέσκο γάλα
180γρ ζάχαρη
75γρ ζωικό βούτυρο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
50γρ νωπή μαγιά σε θερμοκρασία δωματίου
5γρ. μαχλέπι
5γρ. κακουλέ 
1 βανιλίνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150γρ. χλιαρό νερό
60γρ. ωμά λευκά αμύγδαλα
1 κρόκο αυγού και 1κ.σ γάλα
μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Πρώτα, καλό είναι να βγάλουμε από το ψυγείο για καμιά ωρίτσα τα αυγά και τη μαγιά ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα προζύμι. Στο μπολ που θα ζυμώσουμε βάζουμε 150γρ. χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά με 1κ.γ ζάχαρη. Αφού διαλυθεί καλά η μαγιά προσθέτουμε και 125γρ. αλεύρι (από τα 625γρ. αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε συνολικά) και θα σχηματιστεί ένας σφιχτούτσικος χυλός. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού όπου δεν υπάρχουν ρεύματα για να φουσκώσει για 30'.
Εν τω μεταξύ ανακατεύω τα 500γρ αλεύρι που περίσσεψαν με τα μυρωδικά μας και βάζω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι και το ζεσταίνω ώσπου να γίνει χλιαρό. Μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, αποσύρω από το μάτι, προσθέτω τα αυγά και ανακατεύω με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου.
Τώρα πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του ζυμώματος προτείνω σε αυτούς που θα ζυμώσουν με τα χέρια να έχουν λιωμένο το βούτυρο μέσα σε ένα μπολάκι στο οποίο θα μπορούν να βουτάνε με ευκολία τη μπουνιά του χεριού τους και αυτό το μπολάκι να βρίσκετε δίπλα στο σκεύος που θα ζυμώσουν.
Στο μπόλ που βρίσκετε το φουσκωμένο πια προζύμι μας, προσθέτουμε σταδιακά το αρωματισμένο αλεύρι και το μείγμα αυγό-γάλα-ζάχαρη και ζυμώνουμε με το ένα χέρι στην αρχή. Είναι δύσκολο ζυμάρι στο ζύμωμα γι' αυτό καλό είναι να ζυμώνετε με το ένα χέρι και με το άλλο να κρατάτε το μπολ γιατί θα σηκώνετε. Μην μου ανησυχείτε, σε λίγο θα διευκολύνει η κατάσταση. Το ιδανικό θα ήταν να αντέξετε να το ζυμώσετε για 10' αλλά αν κουραστείτε μην στενοχωριέστε. Τώρα αρχίζει να γίνετε ευκολότερο καθώς θα προσθέσουμε το βούτυρο. Βάζουμε το 1/3 από το βούτυρο στο ζυμάρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Στη συνέχεια, βουτάμε τις μπουνιές μας μέσα στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε, ξαναβουτυρώνουμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αυτή η διαδικασία συνεχίζετε μέχρι να πάρει η ζύμη όλο το βούτυρο. 
Για όσους διαθέτουν κουζινομηχανή η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή. Στο μπολ με το προζύμι προσθέτουμε το μείγμα γάλα-αυγό-ζάχαρη και το αρωματισμένο αλέυρι και ζυμώνω με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 10'. Μετά προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο και δυναμώνουμε την ένταση σε μεσαία ταχύτητα και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη στον γάντζο μου.
Αφού ολοκληρωθεί το ζύμωμα, αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό σημείο του σπιτιού χωρίς ρεύματα. Μόλις περάσει η ώρα φουσκώματος λαδώνω την επιφάνεια εργασίας όπου θα δουλέψω τα τσουρέκια μου, με αυτό τον τρόπο δεν θα κολλάει η ζύμη.
Ξεφουσκώνω τη ζύμη με τα χέρια μου και την χωρίζω σε 3 ίσα μέρη κάνοντας τα μια μπάλα, η κάθε μπάλα θα μου δώσει ένα τσουρέκι. Τώρα περνάμε στη διαδικασία του πλεξίματος. Εγώ έκανα πλέξιμο με 4 κορδόνια και βρήκα αυτό το βιντεάκι που ήταν πλήρως κατατοπιστικό. Αφού πλέξουμε και τα τσουρέκια μας τα στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνω το φούρνο στους 200C αντιστάσεις πάνω-κάτω. Μόλις φουσκώσουν τα τσουρέκια μου τα διακοσμώ με τα αμύγδαλα και σε ένα μπολάκι ανακατεύω έναν κρόκο αυγού με 1κ.σ γάλα και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε τις πλεξούδες μας.
Βάζουμε το ταψί στην πάνω ράγα της κάτω σχάρας και κατευθείαν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180C. Ψήνουμε για 25' και βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να κρυώσουν (ιδανικά πάνω σε μια σχάρα) και τα τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού για να διατηρηθούν καλύτερα τα αρώματά τους.
Καλή επιτυχία και του χρόνου!   

Πασχαλινά τσουρέκια.pdf

You Might Also Like

0 σχόλια: