Γίγαντες στο φούρνο με ρίγανη

11:46 μ.μ. alleycraft 0 Comments


Γίγαντες στο φούρνο ή φασουλοταβάς, ένα φαγητό που όταν το γεύεσαι καταλαβαίνεις γιατί λένε πως τα φασόλια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Το συγκεκριμένο φαγητό έχει αρκετούς γευστικούς συνδυασμούς. Μου αρέσει μαζί με χοιρινό ή με λουκάνικα, με σπανάκι ή με σελινόριζα αλλά και με πιπεριές φλωρίνης και ρίγανη. Είναι ένας υπέροχος μεζές αλλά και ένα χορταστικότατο κυρίως γεύμα που πάντα βρίσκετε στο τραπέζι μου τις μέρες της νηστείας.
Σήμερα προτίμησα να μαγειρέψω τα φασόλια μου με πιπεριές φλωρίνης και να τα αρωματίσω με πάπρικα και ρίγανη. Αυτός ο συνδυασμός μου αρέσει καλύτερα όταν έχουν αρχίσει οι ζέστες μιας και, για κάποιο λόγο, μου κάνει περισσότερο καλοκαιρινός.
Αυτό που προσέχω ιδιαίτερα στα φασόλια φούρνου είναι να παραμείνουν ζουμερά και να μη μου στεγνώσουν, κάτι που έχω παρατηρήσει ότι συμβαίνει σε αρκετούς όταν τα μαγειρεύουν. Θα αναφέρω όμως όλες τις λεπτομέρειες παρακάτω στη συνταγή.

(Μετά το τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για 3-4 άτομα:
300γρ φασόλια γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια καρότα
2 μέτριες πιπεριές φλωρίνης
200γρ σάλτσα τομάτας
1κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 γεμάτο κ.γ. ρίγανη
1κ.γ. ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι και ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε τη διαδικασία του φουσκώματος των φασολιών από το προηγούμενο βράδυ όπου τους βάζουμε να μουλιάσουν σε αρκετό νερό μέχρι την επόμενη που θα τους μαγειρέψουμε.
Την επόμενη μέρα αφού τους σουρώσουμε τους ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Μετά ακολουθεί η διαδικασία του ξαφρίσματος. Τα δικά μου τα φασόλια χρειάστηκαν 2 νερά για να ξαφρίσουν καλά και στη συνέχεια τους έβρασα σκέτους μόνο με νεράκι, στην χύτρα για 35' μέχρι να μαλακώσουν.
Πριν σουρώσω τα φασόλια μου κρατάω το ζουμάκι όπου έβρασαν (το λεγόμενο φασουλόζουμο) γιατί θα το χρειαστώ αργότερα στη σάλτσα μου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζω και τα λαχανικά μου για την σάλτσα. κόβω σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι, σε ροδέλες τα καρότα μου και σε χοντρό καρέ τις πιπεριές.
Ξεκινάω τη σάλτσα σοτάροντας σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, μόλις πάρει να μαραίνεται προσθέτω τα καρότα και τις πιπεριές και τα φέρνω και αυτά μια δυο βόλτες. Στη συνέχεια προσθέτω τη ρίγανη και την πάπρικα για να ξυπνήσουν τα αρώματά τους. Ρίχνω στη σάλτσα μου και ένα φλιτζάνι από το φασουλόζουμο. Αλατοπιπερώνω, βάζω τη ζάχαρη και αφήνω να πάρουν μια βράση όλα μαζί για 2-3'.
Τώρα στρώνω τα φασόλια μου στο ταψί και τα περιχύνω με τη σάλτσα. Ρίχνω λίγο ακόμα λαδάκι από επάνω και τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C σε αντιστάσεις πάνω-κάτω στη μεσαία σχάρα. Ψήνω συνολικά για 40-45' μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
Στο ενδιάμεσο του ψησίματος άνοιξα το φούρνο δύο φορές για να ανακατέψω τα φασόλια μου αλλά και για να ελέγξω αν χρειάζεται επιπλέον ζωμό (τα δικά μου δεν χρειάστηκαν).
Καλή επιτυχία και καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε!

Γίγαντες στο φούρνο με ρίγανη.pdf

You Might Also Like

0 σχόλια: