Κοχύλια γεμιστά με σπανάκι και τυρί

1:22 π.μ. alleycraft 0 Comments

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είχα στο μυαλό μου συνδυασμένα τα ζυμαρικά φούρνου  με κιμά. Παστίτσιο, το απόλυτα αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων. Μετά ήρθαν τα λαζάνια με κιμά και μαζί του και τα εγκαύματα, παρά τις προειδοποιήσεις των σερβιτόρων για σκεύος που ζεματάει. Την πρώτα φορά όμως που δοκίμασα λαζάνια με σπανάκι ενθουσιάστηκα. Γεύση σπανακόπιτας συνδυασμένη με ζυμαρικά; Απλά υπέροχο. Και έτσι μεγαλώνοντας, όπως όλοι οι άνθρωποι θαρρώ, άρχισα να γνωρίζω την μαγεία των λαχανικών. Αλήθεια, γιατί όλοι σαν παιδιά τα αποφεύγουμε σαν τον διάολο το λιβάνι; Κάπως έτσι ανακάλυψα αυτή την συνταγή και από τότε μπήκε επίσημα στο οικογενειακό μενού και ρίζωσε. 

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για ταψί 35x30εκ.
500γρ κοχύλια μεγάλα
800γρ σπανάκι
1000γρ σάλτσα τομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι δυόσμο
2 σκελίδες σκόρδο
300γρ φέτα
150γρ γραβιέρα (ή όποιο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας)
1,5φλ. καφέ ελαιόλαδο
1κ.γ πάπρικα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από τα δύσκολα, καθάρισμα και πλύσιμο των χορταρικών. Δυστυχώς το σπανάκι, όπως και όλα τα χόρτα, θέλει πολλά νερά για να καθαρίσει. Αφού κόψουμε με ένα μαχαιράκι την ρίζα τους, τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό. Τα βγάζουμε και αδειάζουμε το νερό. Βάζουμε καθαρό νεράκι, ξαναβάζουμε τα σπανάκια και πάει λέγοντας. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε μέχρι να μην βλέπουμε χώμα στον πάτο. Τα δικά μου χρειάστηκαν πέντε νερά να μην τα πολυλογώ. Επίσης κυκλοφορούν και ωραιότατα έτοιμα πλυμένα σπανάκια στην αγορά.

Σειρά έχει το ζεμάτισμα. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα σπανάκια να ζεματιστούν σε δόσεις για 1-2' και με τη βοήθεια μια λαβίδας τα βγάζουμε σε σουρωτήρι. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για να αποφύγουμε την άκρως ενοχλητική στυφότητα που έχει το σπανάκι.

Εν τω μεταξύ σε κατσαρολάκι βράζουμε τη σάλτσα μας για 20' σε χαμηλή φωτιά με αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη.
Σειρά έχουν να βράσουν τα ζυμαρικά μας σε καλά αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια για την σάλτσα μας και τα σουρώνουμε. Έτσι όπως είναι στο σουρωτήρι τα λαδώνουμε ελαφρά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους μέχρι να ετοιμαστεί και η γέμιση.
Μετά ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα αρωματικά και τα κρατάμε στην άκρη.
Τώρα, που λογικά έχει πέσει η θερμοκρασία από τα ζεματισμένα σπανάκια, ακολουθεί το στύψιμο. Παίρνουμε μια χουφτίτσα από το σπανάκι και την πιέζουμε με τα χέρια μας και βγάζουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Συνεχίζουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα.
Έτσι όπως μαζεύεται το σπανάκι, σαν κεφτεδάκι, κατά τη διαδικασία του στυψίματος βολεύει και για το επόμενο βήμα που είναι να το κόψουμε.
Αφού ετοιμάστηκαν όλα τα λαχανικά μπορούμε να αρχίσουμε την γέμιση. Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε 1φλ. καφέ ελαιόλαδο (τα χόρτα ζητάνε πολύ λάδι) και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι ίσα να μαραθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Το γυρνάμε μια δυο φορές και ακολουθεί το ψιλοκομμένο σκόρδο (εγώ χρησιμοποιώ πρέσα σκόρδου) το σπανάκι και το πιπέρι. Σειρά έχει η πάπρικα και αφού την φέρουμε μια δυο βόλτες να πάει παντού ρίχνουμε και τα μυρωδικά μας και κλείνουμε τη φωτιά.
Μέσα στο τηγάνι προσθέτω την τριμμένη φέτα και ανακατεύω να αναμειχθούν τα υλικά και η γέμισή μου είναι έτοιμη.
Θυμάστε που σας είπα να κρατήσετε ένα φλιτζάνι από το νερό που βράσατε τα ζυμαρικά σας; Στην περίπτωση που η σάλτσα σας δεν είναι ιδιαίτερα ρευστή και έχει παραδέσει την αραιώνουμε με αυτό νεράκι (η δικιά μου το χρειάστηκε). Αδειάζουμε στο ταψί το 1/3 από τη σάλτσα και αρχίσουμε να γεμίζουμε και να στρώνουμε τα κοχύλια μας.
Όταν τα στρώσουμε όλα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και με 1/2 φλ. καφέ ελαιόλαδο. Κλείνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στην κάτω σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 25'. Βγάζουμε από το φούρνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με το κίτρινο τυρί. Τώρα βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για άλλα 15' μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει φουσκάλες η σάλτσα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να καθίσει για 10-15' πριν σερβίρουμε. 
Καλή επιτυχία!

Κοχύλια γεμιστά με σπανάκι και τυρί.pdf


       

You Might Also Like

0 σχόλια: