Κάρυ με ρεβίθια

7:34 π.μ. alleycraft 4 Comments

Κάθε Κυριακή βράδυ πριν πέσω για ύπνο θα βάλω να μουλιάσουν όσπρια και κάθε Δευτέρα το τραπέζι μου έχει ένα συγκεκριμένο μενού: φασολάδα ή ρεβίθια. Αυτή τη Δευτέρα όμως κάτι διαφορετικό έγινε στη κουζίνα μου.  Ένιωσα πως  με έφαγε η ρουτίνα και είπα να επαναστατήσω. Αποφάσισα να προσθέσω ένα εξωτικό και διαφορετικό άρωμα στα ρεβίθια μου και θυμήθηκα μια συνταγή που είχα εντοπίσει παλαιότερα. Όταν διάβασα στην αρχή την ποσότητα των μπαχαρικών ομολογώ πως τρόμαξα αλλά αποφάσισα να ρισκάρω και να την ακολουθήσω όπως τη βρήκα και μου βγήκε σε πάρα πολύ καλό. Πραγματικά ενθουσιάστηκα με αυτή την συνταγή γι' αυτό και την συστήνω ανεπιφύλακτα.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για 3-4 άτομα
300γρ ωμά ρεβίθια
150γρ τριμμένη τομάτα ή σάλτσα
1 μέτριο καρότο
2 μέτριες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2κσ κάρυ
0,5κγ μοσχοκάρυδο
1,5κ.γ πάπρικα
1κ.γ κύμινο
2κ.γ θυμάρι
0,5κ.γ πιπέρι μαύρο
0,5κ.γ μπούκοβο (ή και παραπάνω σε όποιον προτιμάει τα καυτερά)
0,5 ματσάκι μαϊντανό
μια πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση:
Πρώτα πιάνουμε να βράσουμε τα ρεβίθια και ξεκινάμε με το ξάφρισμα. Αφού τα άλλαξα δύο νερά (τα δικά μου άφριζαν αρκετά) άφησα τα ρεβίθια μου να βράσουν στη χύτρα για 30'. Πρίν τα σουρώσω κράτησα και 2 φλιτζάνια από το νερό που βράσανε γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Μετά σειρά είχαν τα λαχανικά. Έκοψα σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι και σε κυβάκια τις πατάτες και το καρότο.
Σε ένα μπολάκι ανακάτεψα όλα τα μπαχαρικά μαζί ώστε το μείγμα μου να είναι έτοιμο και έβαλα ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταίνεται.
Έβαλα λάδι και ξεκίνησα να σοτάρω τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι. Μόλις άρχισαν να παίρνουν χρώμα πρόσθεσα τις πατάτες-καρότα και τα γύρισα και αυτά λίγο στο τηγάνι. Σειρά έχει το μείγμα μπαχαρικών και το σκόρδο (εγώ το περνάω από πρέσα αλλιώς το ψιλοκόβω), τα σοτάρω για να βγάλουν τα αρώματά τους. 

Ρίχνω τα ρεβίθια και ανακατεύω ώστε να ενωθούν όλα μου τα υλικά. Τώρα προσθέτω την σάλτσα με την πρέζα ζάχαρης και ανακατεύω.
Τέλος  προσθέτω ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και αλάτι, καπακώνω, χαμηλώνω τη φωτιά μου και αφήνω το φαγητό μου να σιγομαγειρευτεί για 10'. Αφαιρώ το καπάκι, δυναμώνω την ένταση και μαγειρεύω για άλλα 5' με ανοιχτό καπάκι ώστε να μείνει με μια δεμένη σάλτσα. Επειδή λόγω της πατάτας υπάρχει ενδεχόμενο να παραδέσει η σάλτσα αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό που βράσαμε τα ρεβίθια. Τελευταία πινελιά ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, ανακατεύουμε να πάει παντού και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
   
Κάρυ με ρεβίθια.pdf







You Might Also Like

4 σχόλια:

  1. Όλες οι συνταγές που έχουν ρεβίθια αλλά όχι σούπα, με ενθουσιάζουν. Είναι πολύ πικάντικο το αποτέλεσμα άραγε; Θα το δοκιμάσω στα σίγουρα αλλά θέλω να ξέρω από πριν <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα που μου αρέσουν τα πικάντικα θα χαρακτήριζα πολύ ελαφρύ και ευχάριστο το κάψιμο που αφήνει. Αν έχεις μεγάλη ευαισθησία στα καυτερά μπορείς να παραλήψεις το μπούκοβο. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  2. Η συνταγή θα δοκιμαστεί συντόμως.. Respect όμως στην αρχική σου φωτογραφία και στο στήσιμο της!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή