Οι 3 αγαπημένες μου συνταγές για τσουρέκι

8:00 π.μ. alleycraft 2 Comments

3 αγαπημενες συνταγές για τσουρέκι alleycraft

Φέτος μαζεύτηκαν πολλά μωρά στο σπίτι και ο ελεύθερος χρόνος έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Έτσι, με πόνο καρδιάς, αποφάσισα ότι φέτος δεν έχει τσουρέκια. Και όταν λέω με πόνο καρδιάς, το εννοώ. Γιατί, δε ξέρω αν σου το έχω πει ποτέ, αλλα μεγαλύτερος τσουρεκοφαγος από μένα, δε νομίζω ότι υπάρχει. Η σχέση μου με το τσουρέκι είναι μια σχέση αγάπης και μίσους μαζί. Είναι από τα πράγματα που άμα μπουν στο σπίτι, πρέπει να τελειώσουν για να μπορέσω να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Το μυαλό μου είναι μόνο στο τσουρέκι και πως θα το φάω. Δε χωράμε στο ίδιο σπίτι. Ένας απ'τους δυο μας πρέπει να φύγει. Κι όταν λέω να φύγει, φυσικά εννοώ να φαγωθεί 😊. Το αγαπώ, όπως κατάλαβες, αλλά το μισώ συγχρόνως όταν ανεβαίνω στη ζυγαριά μου! 
Εφόσον λοιπόν, πήρα αυτή τη δύσκολη απόφαση να μη φτιάξω τσουρέκια, είπα να σου προτείνω τι να φτιάξεις εσύ. Να μου ανεβάσεις και μια φωτογραφία να τα δω, να τα λιμπιστώ και να έχω κάτι να περιμένω για το επόμενο Πάσχα. Πλάκα κάνω φυσικά, σιγά μη περιμένω ένα χρόνο. Στην πρώτη ευκαιρία που θα μπορούν τα μωρούλια να βολτάρουν με τον μπαμπά τους, σηκώνω μανίκι και ζυμώνω τσουρέκι στη στιγμή.
Πολλά σου είπα όμως και πάμε παρακάτω γιατί δε θα τελειώσουμε ποτέ. 
Θα σου πω τις τρεις αγαπημένες μου συνταγές. Τις κάνω και τις τρεις και ενίοτε τις μπερδεύω και λίγο. Άλλωστε αν δε πειραματιστείς, πώς θα ανακαλύψεις την επόμενη συνταγή;

Θα ξεκινήσω απ' την Νο1 συνταγή που φυσικά δεν είναι άλλη από αυτήν που έχουμε στο μπλογκ (γιατί αν δε παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει λένε! Ε, κάτι θα ξερουν!). Τα τσουρέκια της μαμάς. Σταθερή και ασυναγώνιστη αξία αν θέλεις να έχεις 100% επιτυχία. Τα αγαπώ, τα λατρεύω και τα ονειρεύομαι συχνά! Αν δε τα έχεις δοκιμάσει, χάνεις πραγματικά. 

Επόμενη αγαπημένη συνταγή είναι αυτή της mamangelic. Ήταν έρωτας απ'την πρώτη μπουκιά. Έχει μια διαδικασία παραπάνω για να φτιάξεις την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη αλλά το κορίτσι έχει αφιερώσει πολύ χρόνο για να καταλήξει σε αυτή τη συνταγή και αξίζει τον κόπο να μπεις στη διαδικασία να τη δοκιμάσεις, πίστεψέ με. Άλλωστε είναι γνωστή η ειδικότητά της στις ζύμες γενικότερα. Κάνε μια αναζήτηση στο μπλογκ της και θα καταλάβεις τι εννοώ! Μη παραλήψεις, λοιπόν, το βήμα με την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, είναι αυτό που κάνει όλη τη διαφορά.

Τέλος, η τρίτη αγαπημένη συνταγή δεν είναι άλλη από την διάσημη συνταγή με το ζαχαρούχο γάλα. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Όταν την είδα πρώτη φορά, είπα "πλάκα μας κάνουν; Τι ζαχαρουχο γάλα;". Έπειτα, εντελώς τυχαία και χωρίς να ψάχνω συνταγές για τσουρέκια, όπου κι αν έμπαινα στο διαδίκτυο, έπεφτα πάνω σε αυτή τη συνταγή. Ε κάποια στιγμή είπα " δε μπορεί, είναι καρμικο! Θα τα δοκιμάσω". Έψαξα λοιπόν, και βρήκα τη συνταγή στο dolmadaki.gr. Εκεί θα βρεις άλλες δύο συνταγές για τσουρέκι. Είναι γενικά ένα μπλογκ που δοκιμάζω συχνά τις συνταγές του και το εμπιστεύομαι. Όταν είδα οτι έχει τη συνταγή αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι την έχει δοκιμάσει και άρα είναι σίγουρα καλή, δε το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Τη δοκίμασα, τη λάτρεψα και από τότε την έχω συμπεριλάβει στις τρεις τοπ συνταγές για τσουρέκια. Το μόνο αρνητικό σε αυτή τη συνταγή, είναι ότι βγαίνει μεγάλη ποσότητα. Φουρνιζεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Αυτό βέβαια σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις και κανένα στην κατάψυξη και να έχεις πάντα μια εφεδρεία για ώρα ανάγκης 😉.
Εκ των υστέρων, και χωρίς να έχω καμια φοβερή εμπειρία στην ζαχαροπλαστική, θα έλεγα ότι το κοινό σημείο των δύο αυτών συνταγών είναι το υγρό στοιχείο. Εννοώ την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη στη μία περίπτωση και το ζαχαρούχο γάλα στην άλλη. Είναι αυτό, κυρίως, που τα κάνει τόσο αφράτα και με ίνες λές και το πήρες απ'τον καλύτερο φούρνο. 
Όποια συνταγή κι επιλέξεις να κάνεις, είτε είναι από αυτές που σου προτείνω είτε είναι η κλασική η δική σου γιατί δε την αλλάζεις με τίποτα, έχω μια μόνο συμβουλή να σου δώσω.  Να χρησιμοποιείς πάντα αλεύρι για τσουρέκια από φούρνο και όχι του σούπερ μάρκετ (συμβουλή στην οποία συμφωνούνε και η mamangelic αλλά και το dolmadaki) και να μη φτιάχνεις μικρά τσουρέκια. Εντάξει, τελικά ήταν δύο συμβουλές σε μία. Έλεγα λοιπόν, να μη φτιάχνεις μικρά τσουρέκια. Φτιάξε τσουρέκια του κιλού. Ναι ναι, άκουμε που σου λέω, του κιλού. Όμορφα είναι και τα μικρά σε σχήμα σαλιγγάρι, καρδούλα, κουνελάκι και δε ξερω κι εγω τι άλλο, αλλα δε βγαίνουν το ίδιο αφράτα. Έχει τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Και δε το λέω εγώ, η θεία μου η Σοφούλα το λέει, που ξέρει! Χαχαχα
Ήρθε η καλή μου ένα Πάσχα να με βοηθήσει να τα ζυμωσουμε. Εγώ έπλεκα τη ζύμη πλεξούδες στον πάγκο της κουζίνας κι αυτή στο τραπέζι. Όταν τελείωσα, γυρνάω να δω αν τελείωσε και η θεία μου και τι να δω; Κάτι τσουρέκια για γίγαντες. "Τι έκανες καλέ;" της λέω. Μου ρίχνει ένα βλέμμα.... άλλο να στο λέω κι άλλο να το βλέπεις. Και μου λέει "έτσι πρέπει να είναι το τσουρέκι, εμένα θα ακούς".
Όπως φαντάζεσαι, αυτήν ακούω από τότε. Η ίδια ζύμη ψημένη στον ίδιο φούρνο, στο ίδιο ταψί και το αποτέλεσμα εντελώς διαφορετικό. Του κιλού λοιπόν! 
Άντε και του χρόνου!

extra tips
Αν κι εσύ, όπως κι εγω, δε μπορείς να τα πλέξεις σε όμορφες πλεξούδες όπως αυτές που βλέπεις στο φούρνο, μη σκας. Τα κορίτσια έχουν κάνει πολύ ωραία και αναλυτικά βίντεο για να κάνεις κι εσύ τα πιο όμορφα τσουρέκια.
Κάνε κλικ να τα δεις

To Τσουρεκι της Mamangelic..σταυρωτό πλέξιμο


Σχέδια για Τσουρεκια / Braided Easter Bread

You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ πολυ !!! Τα τσουρεκια με την ιμβρετοποιημενη νομίζω κερδίζουν !! Αλλα τα τσουρεκια της μαμάς/γιαγιάς παντα θα ειναι στην καρδια μας !! ΝΑΙ! κάντε τσουρεκια του κιλού να γίνουν αφράτα ζουμπουρλουδικα! Τα τσουρεκια με το ζαχαρουχο, μπορει να τρομάξουν κοσμο ετσι όπως φουσκώνει το ζυμαρι κα δν προλαβαίνεις να πλάθεις αλλα αξίζει το σοκ!! Σε ευχαριστώ για το αφιέρωμα !! Τσουρεκοφαγοι ενωμένοι !! Καλο πασχα με υγεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ τα έχω στην ίδια κατηγορία πάντως. Δε μπορώ να διαλέξω ποιο μου αρέσει περισσότερο. Όσο για το φούσκωμα...άστο! Την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, τα τύλιξα με μια θερμαινόμενη κουβέρτα για να χουχουλιάσουν καλά καλά. Όταν πήγα να τα δω, γελούσα μόνη μου. Ζύμη παντού! Αγαπημένε τσουρεκοφάγε σου εύχομαι Καλό Πάσχα! Να είσαι γερή και του χρόνου, να κάνεις πεντανόστιμα τσουρέκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή