Σαπουνάκια γλυκερίνης με τη μέθοδο melt and pure

8:43 π.μ. alleycraft 4 Comments



Λίγο πριν από το Πάσχα ξεκίνησα να παρακολουθώ ένα σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού γλυκερίνης με τη μέθοδο melt and pure. 
Είδα μια ανακοίνωση στο FB και σκέφτηκα "γιατί όχι;". Πήρα λοιπόν τηλέφωνο στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και μίλησα με την Ιωάννα Δεμιράκη, υπεύθυνη για τα σεμινάρια που διοργανώνονται στο χώρο του βιβλιοπωλείου. Μια εβδομάδα αργότερα πήρα τον εξοπλισμό μου και πήγα στο πρώτο σεμινάριο και κάπως έτσι γεννήθηκε μια καινούρια αγάπη. 
Η αλήθεια είναι ότι δε περίμενα να με ενθουσιάσει και πολύ η κατασκευή σαπουνιού. Ίσως επειδή είμαι περισσότερο ο τύπος του κρεμοσάπουνου. Ήμουν δηλαδή γιατί τώρα... σαπουνάκι απ' τα χεράκια μου δαγκωτό! 
Στο σεμινάριο αυτό, λοιπόν, είχα την τύχη να γνωρίσω τον Γιάννη Σημερινό ο οποίος είναι ο εισηγητής του σεμιναρίου και εκπρόσωπος της Cleanhands
Cleanhands είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία έχει σαν κύρια δραστηριότητα τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διάθεση χρησιμοποιημένων σαπουνιών από ξενοδοχεία, για δωρεάν χρήση σε κοινωνικούς φορείς που έχουν ανάγκη από βασικά είδη ατομικής υγιεινής. Έλα μη το σκέφτεστε.. κλικ πάνω στον σύνδεσμος για περισσότερες πληροφορίες!
Έτσι λοιπόν, για να μη τα πολυλογώ, ένα απόγευμα Παρασκευής μαζευτήκαμε μια όμορφη παρέα για να μυηθούμε στον κόσμο του σαπουνιού.
Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Απλά θέλει λίγη προσοχή.

Τι θα χρειαστούμε:
  • Βάση σαπουνιού λευκή και διάφανη
  • Χρώμα για σαπούνι
  • Άρωμα για σαπούνι
  • Ένα ψεκαστικό με αλκοολούχο λοσιόν ή καθαρό οινόπνευμα
  • Μία επιφάνεια κοπής
  • Ένα μαχαίρι (χωρίς δόντια, τύπου σεφ)
  • Ένα θερμόμετρο μαγειρικής
  • Μία ζυγαριά ακριβείας
  • Ένα φούρνο μικροκυμάτων
  • Μία κανάτα ζέσεως, ένα σταγονόμετρο και ένα κουταλάκι του γλυκού
  • και φυσικά ένα καλούπι για σαπούνι (για αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε μια μικρή φόρμα ζαχαροπλαστικής από σιλικόνη)

Τι τα κάνουμε όλα αυτά;

Για αρχή κόβουμε τις βάσεις σαπουνιού και τις ζυγίζουμε. Για ένα σαπούνι θέλουμε περίπου 100 με 120γρ βάση (δηλαδή 50-60γρ από τη καθεμιά).



Αφού ζυγίσουμε τις βάσεις μας, τις κόβουμε μικρά κομματάκια, τις τοποθετούμε στην κανάτα ζέσεως και έπειτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Ζεσταίνουμε τα υλικά μας για περίπου 1 λεπτό στα 850W. Σε αυτό το σημείο προσέχουμε αρχικά να μη καούμε καθώς βγάζουμε την κανάτα από το φούρνο και έπειτα να μη βράσουμε τη βάση μας γιατί θα χαθούν κάποιες από τις φυσικές ιδιότητες της γλυκερίνης.  
Συνεχίζουμε μετρώντας τη θερμοκρασία του σαπουνιού μας. Παίρνουμε το θερμόμετρο και αν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 70 βαθμούς τότε ανακατεύουμε το μείγμα με το κουτάλι μας (αργά και σταθερά για να μη δημιουργήσουμε φυσαλίδες)και ελέγχουμε ξανά τη θερμοκρασία. 




Όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 60 - 65 βαθμούς ρίχνουμε 4-5 σταγόνες από το χρώμα μας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Σειρά έχει το άρωμα. Με το σταγονόμετρό μας παίρνουμε 3ml αρώματος και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Ανακατεύουμε άλλη μία φορά, ψεκάζουμε τη, επιφάνεια του μείγματος με την αλκοολούχο λοσιόν για να διαλύσουμε τις φυσαλίδες που έχουν δημιουργηθεί από το ανακάτεμα και είμαστε έτοιμοι να χυτεύσουμε το σαπουνάκι μας. Ψεκάζουμε το καλούπι μας και προσεκτικά ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψεκάζουμε άλλη μία φορά και το αφήνουμε να κρυώσει. 





Μετά από περίπου 10-15 λεπτά είναι έτοιμο να το ξεκαλουπώσουμε. Το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη για να μη χάσει το άρωμά του και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.




Παρακάτω θα βρείτε φωτογραφίες με μερικές από τις δημιουργίες του σεμιναρίου. 
Αν σας άρεσε η ιδέα να φτιάξετε τα δικά σας σαπουνάκια, πολύ σύντομα θα ακολουθήσει άκρως αναλυτική ανάρτηση με πολλά πολλά extra tips για να κάνετε τα σαπουνάκια σας ξεχωριστά.











You Might Also Like

4 σχόλια:

  1. όχι πες...δεν κολλάς με αυτό? γιατι κ εγω έχω πάθει πλάκα!!! και μετά παίζεις με τα χρώματα, τα σχέδια, τα αρώματα τα υλικά και απλά κολλάς ακόμα περισσότερο!!!

    υπέροχα τα σαπουνάκια σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο κολλάς; Όλη μέρα σκέφτομαι σαπούνια! Μέχρι και το βελονάκι μου άφησα στην άκρη και ασχολούμαι με καλούπια και αρώματα για σαπούνια. Άστα... είναι μικρόβιο τελικά!
      Ευχαριστούμε πολύ!

      Διαγραφή
  2. ηρθα εδω απ την αναρτηση για τα σαπουνακια στη ντουλαπα, ερωτηση αν λιωσω σαπουνια ποθυ εχω κ ριξω αρωμα σε μπεν μαρι θα πετυχει η οχι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε βρίσκω λόγο γιατί μα μη πετύχει. Δε ξέρω κατά πόσο βέβαια το τελικό άρωμα θα είναι αυτό που θέλεις δεδομένου ότι θα αναμιχθούν δύο διαφορετικά αρώματα. Κατά τα άλλα, πραγματικά, δε πιστεύω ότι δε πετύχει. Τώρα όσο για την επιλογή του μπεν μαρί, θα συμφωνήσω γιατί θα μπορείς να ελέγχεις πιο εύκολα τη θερμοκρασία του. Αν όμως αποφασίσεις να το κάνεις τελικά σε φούρνο μικροκυμάτων, απλά ξεκίνα να το θερμαίνεις λιγότερη ώρα και σιγά σιγά ανέβαζε το σε δευτερόλεπτα γιατί δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ένα έτοιμο σαπούνι και πόσο γρήγορα θα λιώσει. Σε κάθε περίπτωση μη ξεχάσεις να μου πεις τι έγινε τελικά! Ελπίζω να σε βοήθησα :-) Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή