Pesto με πιπεριές φλωρίνης

1:12 π.μ. alleycraft 0 Comments


Το pesto είναι μια ιταλική συνταγή και η πιο γνωστή εκδοχή της είναι αυτή με τον βασιλικό αλλά γιατί να μείνεις μόνο στην κλασική μορφή του; Πλέον υπάρχουν ατελείωτοι συνδυασμοί για να φτιαχτεί το pesto και για εμένα αποτελεί μια πολλή καλή λύση όταν παίζω στην κουζίνα το σύστημα "με ότι έχει το ψυγείο". Κάπως έτσι προέκυψε και το σημερινό post. Μετά από μία επίσκεψη της πεθεράς μου όπου έφερε ένα γιγαντο-τάπερ με ψητές φλωρίνης, ακόμα ένα με παντζάρια, μια πίτα, ένα κέικ, κάτι κουλουράκια και κοινώς προμήθειες για έναν λόχο (αθάνατη Ελληνίδα μάνα) ήρθαν οι πιπεριές και παρακάθησαν στο ψυγείο. Ε, πόσο να φάνε πια δυο άνθρωποι; (αν και είμαστε από το φαγανό είδος). Να πεταχτεί φαγητό σε αυτό σπίτι μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας και πολύ απλά αποφάσισα να τις αξιοποιήσω και να φτιάξω ένα ολοκαίνουριο φαγητό.
Το μόνο χρονοβόρο σε αυτή την συνταγή είναι η προετοιμασία των πιπεριών, κατά τα άλλα δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να ρίξεις όλα τα υλικά στο multi και να τα αλέσεις. Βεβαίως, το παραδοσιακό pesto φτιάχνεται στο γουδοχέρι αλλά λίγο η τεμπελιά, λίγο ότι δεν έχω εξοπλίσει ακόμα την κουζίνα μου με γουδοχέρι ακολούθησα την σύγχρονη οδό, αυτή που λειτουργεί με το ρεύμα.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά 
200γρ ψημένες και καθαρισμένες πιπεριές φλωρίνης (περίπου 4)
20γρ κουκουνάρι
60γρ ελαιόλαδο
100γρ παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.γ θυμάρι (κατά προτίμηση φρέσκο)
1κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
1/2 σκελίδα σκόρδο
πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τις πιπεριές. Πλένουμε τις πιπεριές και τις στρώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε βάλει αλουμινόχαρτο (για ευκολία στο πλύσιμο του ταψιού). Τοποθετούμε το ταψί στην πάνω σχάρα και ψήνουμε στο γκριλ σε τέρμα δυνατό φούρνο για περίπου 10' θα τις δείτε να μαυρίζουν, τις γυρνάμε και αφήνουμε για άλλα περίπου 10' επίσης μέχρι να πάρουν να μαυρίζουν. Βγάζουμε από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεματιστές τις μεταφέρουμε και τις κλείνουμε σε σακούλα τροφίμων για 15-30' για να ξεφλουδίζονται ευκολότερα. Αφού τις ξεφλουδίσουμε πρέπει και να τις ξεσποριάσουμε. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό αλλά ο πιο πρακτικός για εμένα είναι να φιλετάρουμε την πιπεριά στη μέση και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού να σπρώξουμε τα σπόρια στην άκρη.

Στην περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε έτοιμες ψημένες τις πιπεριές το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Το μόνο που μπορώ να συμβουλεύσω είναι να μην προσθέσετε στη συνέχεια το μπαλσάμικο γιατί συνήθως είναι διατηρημένες σε ξύδι και θα σας βγει το pesto ξινό και αυτό δεν το θέλουμε.
Τώρα θα καβουρδίσουμε το κουκουνάρι. Εδώ θέλει προσοχή γιατί μέσα σε 10 δευτερόλεπτα το πολύ το κουκουνάρι είναι έτοιμο και άμα καεί πικρίζει, και λυπάσαι να το πετάξεις γιατί είναι και πανάκριβο το αφιλότιμο. Σπυρί και τάληρο που λένε. Σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το κουκουνάρι και το φέρνουμε μια δυο βόλτες μέχρι να πάρει χρώμα και το βγάζουμε από το τηγάνι σε πιατάκι, γιατί και απλά σε ζεστό τηγάνι να το αφήσουμε αυτό συνεχίζει να ψήνεται οπότε παραμένει ο κίνδυνος να καεί.

Άμα δεν είναι έτοιμη τριμμένη η παρμεζάνα σας τρίψτε πρώτα την παρμεζάνα στο multi και μετά το μόνο που μας μένει είναι να ενώσουμε όλα τα υλικά και να τα χτυπήσουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Εδώ να πω πως ένα μικρού μεγέθους μιξεράκι δεν νομίζω ότι παίρνει όλη την ποσότητα οπότε καλό είναι να σπάσετε τη συνταγή στη μέση. Το δικό μου βλέπετε έχω την τύχη να είναι από τα ευρύχωρα.
Τώρα με ένα κουταλάκι δοκιμάστε αν λείπει κάτι από το pesto σας. Ίσως κάτι στα καρυκεύματα ή στο ξύδι που θα θέλατε να διορθώσετε και είστε έτοιμοι. Εγώ αλάτι δεν έβαλα καθόλου γιατί η παρμεζάνα είναι πολύ αλμυρό τυρί αλλά αν στην γεύση σας λείπει αλάτι προσθέστε κατά βούληση.
Το pesto μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στην κουζίνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σάλτσα σε κρύα ή ζεστά σάντουιτς, για σως σε πράσινες σαλάτες, για άλειμμα σε μπρουσκέτες, καναπεδάκια, παξιμαδάκια ή και σε μια ωραία φέτα ψωμί. Επίσης συνοδεύει ωραία τα κρέατα και βεβαίως αγκαλιάζει με μοναδικό τρόπο τα μακαρόνια μας. Έτσι τα τίμησα κι εγώ την ίδια μέρα.
Απλά έβρασα τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και μόλις 1' πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος βρασμού τους τα σούρωσα κρατώντας ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια. Τα ξαναέβαλα στην κατσαρόλα, τα περιέχυσα με το pesto και πρόσθεσα και λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα η σάλτσα και είμαστε έτοιμοι.
Τώρα από άποψη αποθήκευσης στο ψυγείο... δεν μου έχει τύχει να μην καταναλωθεί μέσα στις επόμενες δύο μέρες το πολύ, αλλά αν το αποθηκεύσετε σε βάζο και το σκεπάσετε με λίγο λαδάκι πιστεύω πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κρατήσει τουλάχιστον για μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Pesto με πιπεριές φλωρίνης.pdf



You Might Also Like

0 σχόλια: