Παστέλι με σουσάμι
Καλοκαιράκι και η θερμοκρασία ανεβαίνει και ανεβαίνει και άντε να δούμε που θα φτάσει φέτος. Εσύ από την άλλη μια πεινάς και μια δε πεινάς. Θέλεις να φας κάτι αλλά και δε θέλεις γιατί έχει πολύ ζέστη και δεν αντέχεις. Μετά το ξανασκέφτεσαι και όλο περιτριγυρίζεις το ψυγείο αλλά και πάλι αλλάζεις γνώμη. Θέλεις κάτι ελαφρύ αλλά και χορταστικό. Κάτι όχι πολύ μεγάλο αλλά ούτε και πολύ μικρό. Να είναι και υγιεινό αλλά και γευστικό. Να είναι και λίγο γλυκό αλλά όχι και πολύ γλυκό. Κάτι θρεπτικό αλλά ταυτόχρονα και πολύ νόστιμο. Εμ σαμπου εμ κοντισιονερ ένα πράμα (για όσους θυμούνται την υπέροχη Ματθιλδη Μαγγίρα στους Δέκα Μικρούς Μήτσους).
Λοιπόν, επειδή μάλλον σε έχει χτυπήσει η ζέστη και δε ξέρεις τι θέλεις, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Το μοναδικό πράγμα που ξέρω να συνδυάζει όοοολα τα παραπάνω είναι το γνωστό και πεντανόστιμο παστελάκι! Είναι και νόστιμο και θρεπτικό και υγιεινό και ελαφρύ και χορταστικό και θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι χωρίς να βαρυστομαχιάσεις. Τι άλλο θέλεις λοιπόν; Μέχρι και εγώ άφησα τα βελονάκια μου και έπιασα την κουτάλα. Ναι ναι, καλά κατάλαβες.. Εγώ είμαι.. που κατάφερα να κάψω τα βραστά αυγά. Δώσε μου όμως μία ευκαιρία ακόμα και δε θα χάσεις. Αλήθεια σου λέω, τα παστελάκια έγιναν υπέροχα.
Πολλά είπα όμως και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε. Ζητώ προκαταβολικά την επιείκειά σας καθότι πρώτη φορά επιχειρώ να γράψω συνταγή αλλά θα έσκαγα αν δε σας την έλεγα.
Υλικά
300γρ σουσάμι
100γρ μέλι
1 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
Ξεκινάμε!
Αρχικά πλένω το σουσάμι μου χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και το αφήνω για λίγο να στεγνώσει. Στη συνέχεια το καβουρντίζω σε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι.
Αυτό είναι μια διαδικασία που θέλει πολύ προσοχή γιατί το σουσαμάκι μου αρπάζει εύκολα και αμα μαυρίσει λίγο παραπάνω, θα πικρίσει και δε το θέλουμε. Για τον λόγο αυτό λοιπόν δε το βαζω σε πολύ δυνατή φωτιά και το ανακατεύω συνεχώς.
Μολις αρχίσει να παίρνει εκείνο το ωραίο χρυσό χρώμα και να μοσχομυρίζει, το κατεβάζω απο τη φωτιά.
Εγώ έκανα το λάθος να το ρίξω όλο στο τηγάνι και με δυσκόλεψε πολύ. Θα σας πρότεινα λοιπόν να το μοιράσετε σε δύο μέρη ή και σε τρία αν θέλετε και να το καβουρντίσετε λίγο λίγο.
Αφού λοιπόν καβουρντίσω το σουσάμι μου, το μεταφέρω σε ένα άλλο σκευος και στο τηγάνι που χρησιμοποίησα ρίχνω τώρα το μέλι μου (ε ας μη λερώσουμε και 50 κατσαρόλες για ένα παστελάκι!).
Μόλις αρχίσει να δημιουργεί φουσκάλες, δηλαδή να βράζει, πετάω μεσα και το ξύσμα και ανακατέβω συνεχώς.
Σε αυτό το σημείο ρίχνω και τη ζάχαρή μου την οποία την χρησιμοποιώ για να κάνω το παστέλι μου πιο σκληρο (Εγω, να σας πω την αλήθεια, ξεχάστηκα λίγο και την έριξα ένα βήμα μετά!). Αν όμως δε θέλετε να γίνει το παστέλι σας σκληρό αλλά το προτιμάτε μαλακό, τότε μη χρησιμοποιήσετε καθόλου ζάχαρη. Αντίστοιχα, αν ρίξετε λίγο παραπάνω ζαχαρη, θα γίνει ακόμα πιο σκληρό.
Αρχικά πλένω το σουσάμι μου χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και το αφήνω για λίγο να στεγνώσει. Στη συνέχεια το καβουρντίζω σε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι.
Αυτό είναι μια διαδικασία που θέλει πολύ προσοχή γιατί το σουσαμάκι μου αρπάζει εύκολα και αμα μαυρίσει λίγο παραπάνω, θα πικρίσει και δε το θέλουμε. Για τον λόγο αυτό λοιπόν δε το βαζω σε πολύ δυνατή φωτιά και το ανακατεύω συνεχώς.
Μολις αρχίσει να παίρνει εκείνο το ωραίο χρυσό χρώμα και να μοσχομυρίζει, το κατεβάζω απο τη φωτιά.
Εγώ έκανα το λάθος να το ρίξω όλο στο τηγάνι και με δυσκόλεψε πολύ. Θα σας πρότεινα λοιπόν να το μοιράσετε σε δύο μέρη ή και σε τρία αν θέλετε και να το καβουρντίσετε λίγο λίγο.
Αφού λοιπόν καβουρντίσω το σουσάμι μου, το μεταφέρω σε ένα άλλο σκευος και στο τηγάνι που χρησιμοποίησα ρίχνω τώρα το μέλι μου (ε ας μη λερώσουμε και 50 κατσαρόλες για ένα παστελάκι!).
Μόλις αρχίσει να δημιουργεί φουσκάλες, δηλαδή να βράζει, πετάω μεσα και το ξύσμα και ανακατέβω συνεχώς.
Σε αυτό το σημείο ρίχνω και τη ζάχαρή μου την οποία την χρησιμοποιώ για να κάνω το παστέλι μου πιο σκληρο (Εγω, να σας πω την αλήθεια, ξεχάστηκα λίγο και την έριξα ένα βήμα μετά!). Αν όμως δε θέλετε να γίνει το παστέλι σας σκληρό αλλά το προτιμάτε μαλακό, τότε μη χρησιμοποιήσετε καθόλου ζάχαρη. Αντίστοιχα, αν ρίξετε λίγο παραπάνω ζαχαρη, θα γίνει ακόμα πιο σκληρό.
Αφήνω το μίγμα μου να βράσει για 2-3 λεπτάκια και έπειτα ρίχνω μέσα και το σουσάμι μου. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να γίνει μία μαζα που θα σηκώνεται λίγο μονοκόμματα απο τον πάτο του τηγανιού μου.
Αποσύρρω το τηγάνι απο τη φωτιά και ρίχνω το μίγμα μου πάνω σε μια λαδόκολλα στην οποία προηγουμένως πέρασα με ένα πινελάκι λίγο λάδι (ιδανικά σπορέλαιο, εγώ δεν είχα και χρησιμοποίησα ελαιόλαδο).
Το πατάω λίγο με την κουτάλα μου να ανοίξει και το σκεπάζω μέ άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα στην οποία έχω βάλει επίσης λίγο λάδι.
Αφού έχω φτιάξει ένα υπέροχο σάντουιτς με λαδόκολλα - μίγμα - λαδόκολλα, παίρνω έναν πλάστη και απλώνω σιγά σιγά το μίγμα μου, σα να ανοίγω φύλλο για πιτα, μέχρι να γίνει σε πάχος περίπου 1εκ. (τι κάνουμε αν δεν έχουμε πλάστη; χρησιμοποιούμε το ρολο με τη λαδόκολλα!)
Μολις ρίξει λίγο τη θερμοκρασία του το κόβω με ένα μαχαίρι σε ότι σχήμα θέλω. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς και είναι έτοιμο για κατανάλωση!
Αποσύρρω το τηγάνι απο τη φωτιά και ρίχνω το μίγμα μου πάνω σε μια λαδόκολλα στην οποία προηγουμένως πέρασα με ένα πινελάκι λίγο λάδι (ιδανικά σπορέλαιο, εγώ δεν είχα και χρησιμοποίησα ελαιόλαδο).
Το πατάω λίγο με την κουτάλα μου να ανοίξει και το σκεπάζω μέ άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα στην οποία έχω βάλει επίσης λίγο λάδι.
Αφού έχω φτιάξει ένα υπέροχο σάντουιτς με λαδόκολλα - μίγμα - λαδόκολλα, παίρνω έναν πλάστη και απλώνω σιγά σιγά το μίγμα μου, σα να ανοίγω φύλλο για πιτα, μέχρι να γίνει σε πάχος περίπου 1εκ. (τι κάνουμε αν δεν έχουμε πλάστη; χρησιμοποιούμε το ρολο με τη λαδόκολλα!)
Μολις ρίξει λίγο τη θερμοκρασία του το κόβω με ένα μαχαίρι σε ότι σχήμα θέλω. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς και είναι έτοιμο για κατανάλωση!
Αν θέλετε σταματατε εδώ και απολαμβάνετε τη νοστιμιά που φτιάξατε. Μπορείτε όμως να ανεβάσετε ένα λεβελ τη δημιουργία σας και να προσθέσετε και λίγη κολασμενη σοκολατίτσα.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, λιωστε σε Μπεν Μαρί 100γρ. κουβερτουρα και με ένα κουταλάκι περιχυστε μέχρι τη μέση τα παστελάκια σας.
Αφήστε τα για μια ώρα στο ψυγείο να κρυώσει η σοκολάτα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα!
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, λιωστε σε Μπεν Μαρί 100γρ. κουβερτουρα και με ένα κουταλάκι περιχυστε μέχρι τη μέση τα παστελάκια σας.
Αφήστε τα για μια ώρα στο ψυγείο να κρυώσει η σοκολάτα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα!
Στην περίπτωση που δε καταναλωθούν άμεσα, τοποθετήστε τα σκέτα μέσα σε ένα ταπερακι που κλείνει αεροστεγώς χρησιμοποιώντας λαδόκολλα ανάμεσα στα κομμάτια για να μη κολλήσουν μεταξύ τους και κρατήστε τα σε δροσερό μερος. Όσο για τα σοκολατένια, κάνετε ακριβώς το ίδιο μόνο που θα τα κρατήσετε στο ψυγείο για να μη λιώσει η σοκολάτα μας καλοκαιριατικα!
Καλή ευκολία!
λατρεμένο γλυκο!!! θα το κανω σίγουρα, γιατι δεν ήξερα ότι ήταν τόσο απλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ναι Ζήνα να το κάνεις, ειναι όντως πολύ εύκολο και πολύ πολύ νόστιμο. Καλή επιτυχία :-)
ΔιαγραφήΛοιπόν, δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά κι εγώ το αγαπώ!!! Σίγουρα θα το δοκιμάσω, φαίνεται τόσο απλό! Ευχαριστούμε για την ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα, είναι πραγματικά πολύ εύκολο. Ελπίζω να το δοκιμάσεις σύντομα και πάνω απ όλα να το απολαύσεις!
Διαγραφή