Τυρόπιτα σουφλέ της Μένης

11:32 μ.μ. alleycraft 0 Comments

τυρόπιτα alleycraft
Σήμερα θα τολμήσω να μπω και πάλι σε "ξένα χωράφια" μιας και θα ανακατευτώ για άλλη μια φορά με τη μαγειρική η οποία όπως έχουμε πει πολλές φορές δεν είναι το φόρτε μου! Όταν όμως δοκίμασα την υπέροχη τυρόπιτα της Μένης, ήταν αδύνατο να μη σας τη μεταφέρω. Πήρα άδεια λοιπόν από το συμπλογκερακι μου, ξεσήκωσα και την Μένη και να 'μαστε στην κουζίνα με τα μανίκια σηκωμένα έτοιμες να δημιουργήσουμε.
Πριν όμως δούμε τη συνταγή, ας γνωρίσουμε τη Μένη.
Η Μένη είναι μια τρελή ύπαρξη η οποία έχει μια σχέση αγάπης και εξάρτησης με την μαγειρική αλλά κυρίως με τη ζαχαροπλαστική (μετά την τυρόπιτα μας ετοίμασε και γλυκάκι το οποίο σας κρατάω για έκπληξη σε επόμενη ανάρτηση). Τον τελευταίο χρόνο αποφάσισε να κάνει το χόμπι της επάγγελμα και έτσι ξεκίνησε δειλά δειλά δημιουργώντας μια σελίδα στο facebook, γλυκά από σπίτι..( the candy box ), μέσα από την οποία παρουσιάζει τις σπεσιαλιτέ της. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή και από την φωτογραφία στο facebook φτάσαμε πολύ γρήγορα στην live δοκιμή. Αν θέλετε να τη συναντήσετε, θα τη βρείτε στο Cafe Bar Cotton Club όπου θα σας υποδεχτεί και θα σας τρατάρει πολλές φρέσκιες νοστιμιές.
Πάμε όμως να δούμε τη συνταγή μας βήμα βήμα.
Υλικά
2 πακέτα φύλλο χωριάτικο (η Μένη προτείνει ζαγορίσιο)
400γρ φέτα
1 λίτρο γάλα
2 αυγά
50γρ βούτυρο αγελάδας
50ml σπορελαιο
Πιπέρι 
(τα υλικά είναι υπολογισμένα για ταψί 33x37cm)
Αφού έχω αφήσει όλα τα υλικά μου να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, ξεκινάω ετοιμάζοντας το μίγμα της γέμισης. Σε ένα βαθύ μπολ τρίβω με ένα πιρούνι τη φέτα μου, προσθέτω 400ml γάλα, τα 2 αυγά και το πιπέρι και ανακατεύω καλά. 
τυρόπιτα alleycraft
τυρόπιτα alleycraft
Αφήνω το μίγμα μου για λίγο στην άκρη και σε ένα μπρίκι λιώνω το βούτυρο μου. Αφού λιώσει, προσθέτω και το σπορελαιο και ανακατεύω. 
τυρόπιτα alleycraft
Με αυτό το μίγμα και τη βοήθεια ενός πινέλου θα αλείψω πολύ καλά το ταψί στο οποίο θα κάνω την πίτα μου αλλά και τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσω.
τυρόπιτα alleycraft
Στρώνω λοιπόν το πρώτο μου φύλλο τεντωμένο καλά καλά στο ταψί μου, αφαιρώ τη βοηθητική για τη μεταφορά μεμβράνη και αλείφω από πάνω με το πινέλο μου το μίγμα λάδι-βούτυρο. 
τυρόπιτα alleycraft
τυρόπιτα alleycraft
Τοποθετώ το επόμενο φύλλο, αυτή τη φορά δημιουργώντας ζάρες παντού, και αλείφω και πάλι με το λάδι-βούτυρο. 
τυρόπιτα alleycraft
τυρόπιτα alleycraft
Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα 4 φύλλα. 
Έφτασε η ώρα να ρίξουμε τη γέμιση μας. Αδειάζω προσεκτικά όλο το μίγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και συνεχίζω να τοποθετώ τα επόμενα 6 φύλλα με την ίδια διαδικασία. Λάδι-βούτυρο ανάμεσα τους και πολλές πολλές ζάρες.
τυρόπιτα alleycraft
τυρόπιτα alleycraft
Αφού τελειώσω το στρώσιμο των φύλλων, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, γυρίζω τις άκρες του πρώτου φύλλου που χρησιμοποίησα πάνω στην πίτα για να την ασφαλίσω. 
τυρόπιτα alleycraft
Έχουμε σχεδόν τελειώσει. 
Παίρνουμε ένα καλό μαχαίρι, κόβουμε σε κομμάτια την πίτα μας και έπειτα ρίχνουμε τα υπόλοιπα 600ml γάλα που μας έχουν απομείνει. 
τυρόπιτα alleycraft
Εδώ θέλει λίγη προσοχή για να μη χαλάσουμε τα φύλλα μας με τη ροή του γάλακτος. Για να ελέγξουμε τη ροή, μπορούμε να ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά μέσα στη χούφτα μας και έτσι να πέφτει πιο μαλακά πάνω στην πίτα.
τυρόπιτα alleycraft
τυρόπιτα alleycraft
Φροντίζουμε το γάλα να πάει παντού. Αφήνουμε την πίτα να απορροφήσει όσο μπορεί το γάλα για 15 λεπτά και παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο μας.
τυρόπιτα alleycraft
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 175C°.
Το αποτέλεσμα είναι μια ξεροψημένη και τραγανή πίτα απ' έξω αλλά ζουμερή και μαλακή από μέσα.
τυρόπιτα alleycraft
Καλή σας όρεξη!

Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ την υπέροχη Σοφία. Ήταν εξαιρετική βοηθός στην προετοιμασία της πίτας αλλά και στη φωτογράφιση!

You Might Also Like

0 σχόλια: