Παστέλι με σουσάμι

12:31 π.μ. alleycraft 4 Comments

παστέλι alleycraft
Καλοκαιράκι και η θερμοκρασία ανεβαίνει και ανεβαίνει και άντε να δούμε που θα φτάσει φέτος. Εσύ από την άλλη μια πεινάς και μια δε πεινάς. Θέλεις να φας κάτι αλλά και δε θέλεις γιατί έχει πολύ ζέστη και δεν αντέχεις. Μετά το ξανασκέφτεσαι και όλο περιτριγυρίζεις το ψυγείο αλλά και πάλι αλλάζεις γνώμη. Θέλεις κάτι ελαφρύ αλλά και χορταστικό. Κάτι όχι πολύ μεγάλο αλλά ούτε και πολύ μικρό. Να είναι και υγιεινό αλλά και γευστικό. Να είναι και λίγο γλυκό αλλά όχι και πολύ γλυκό. Κάτι θρεπτικό αλλά ταυτόχρονα και πολύ νόστιμο. Εμ σαμπου εμ κοντισιονερ ένα πράμα (για όσους θυμούνται την υπέροχη Ματθιλδη Μαγγίρα στους Δέκα Μικρούς Μήτσους).
Λοιπόν, επειδή μάλλον σε έχει χτυπήσει η ζέστη και δε ξέρεις τι θέλεις, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Το μοναδικό πράγμα που ξέρω να συνδυάζει όοοολα τα παραπάνω είναι το γνωστό και πεντανόστιμο παστελάκι! Είναι και νόστιμο και θρεπτικό και υγιεινό και ελαφρύ και χορταστικό και θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι χωρίς να βαρυστομαχιάσεις. Τι άλλο θέλεις λοιπόν; Μέχρι και εγώ άφησα τα βελονάκια μου και έπιασα την κουτάλα. Ναι ναι, καλά κατάλαβες.. Εγώ είμαι.. που κατάφερα να κάψω τα βραστά αυγά. Δώσε μου όμως μία ευκαιρία ακόμα και δε θα χάσεις. Αλήθεια σου λέω, τα παστελάκια έγιναν υπέροχα.
Πολλά είπα όμως και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε. Ζητώ προκαταβολικά την επιείκειά σας καθότι πρώτη φορά επιχειρώ να γράψω συνταγή αλλά θα έσκαγα αν δε σας την έλεγα.

Υλικά
300γρ σουσάμι
100γρ μέλι
1 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
Παστέλι alleycraft
Ξεκινάμε!
Αρχικά πλένω το σουσάμι μου χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και το αφήνω για λίγο να στεγνώσει. Στη συνέχεια το καβουρντίζω σε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι.
Παστέλι alleycraft
Αυτό είναι μια διαδικασία που θέλει πολύ προσοχή γιατί το σουσαμάκι μου αρπάζει εύκολα και αμα μαυρίσει λίγο παραπάνω, θα πικρίσει και δε το θέλουμε. Για τον λόγο αυτό λοιπόν δε το βαζω σε πολύ δυνατή φωτιά και το ανακατεύω συνεχώς.
Παστέλι alleycraft
Μολις αρχίσει να παίρνει εκείνο το ωραίο χρυσό χρώμα και να μοσχομυρίζει, το κατεβάζω απο τη φωτιά.
Παστέλι alleycraft
Εγώ έκανα το λάθος να το ρίξω όλο στο τηγάνι και με δυσκόλεψε πολύ. Θα σας πρότεινα λοιπόν να το μοιράσετε σε δύο μέρη ή και σε τρία αν θέλετε και να το καβουρντίσετε λίγο λίγο.
Αφού λοιπόν καβουρντίσω το σουσάμι μου, το μεταφέρω σε ένα άλλο σκευος και στο τηγάνι που χρησιμοποίησα ρίχνω τώρα το μέλι μου (ε ας μη λερώσουμε και 50 κατσαρόλες για ένα παστελάκι!).
Παστέλι alleycraft
Μόλις αρχίσει να δημιουργεί φουσκάλες, δηλαδή να βράζει, πετάω μεσα και το ξύσμα και ανακατέβω συνεχώς.
Παστέλι alleycraft
Σε αυτό το σημείο ρίχνω και τη ζάχαρή μου την οποία την χρησιμοποιώ για να κάνω το παστέλι μου πιο σκληρο (Εγω, να σας πω την αλήθεια, ξεχάστηκα λίγο και την έριξα ένα βήμα μετά!). Αν όμως δε θέλετε να γίνει το παστέλι σας σκληρό αλλά το προτιμάτε μαλακό, τότε μη χρησιμοποιήσετε καθόλου ζάχαρη. Αντίστοιχα, αν ρίξετε λίγο παραπάνω ζαχαρη, θα γίνει ακόμα πιο σκληρό.
Αφήνω το μίγμα μου να βράσει για 2-3 λεπτάκια και έπειτα ρίχνω μέσα και το σουσάμι μου. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να γίνει μία μαζα που θα σηκώνεται λίγο μονοκόμματα απο τον πάτο του τηγανιού μου.
Παστέλι alleycraft
Παστέλι alleycraft
Αποσύρρω το τηγάνι απο τη φωτιά και ρίχνω το μίγμα μου πάνω σε μια λαδόκολλα στην οποία προηγουμένως πέρασα με ένα πινελάκι λίγο λάδι (ιδανικά σπορέλαιο, εγώ δεν είχα και χρησιμοποίησα ελαιόλαδο).
Παστέλι alleycraft
Παστέλι alleycraft
Το πατάω λίγο με την κουτάλα μου να ανοίξει και το σκεπάζω μέ άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα στην οποία έχω βάλει επίσης λίγο λάδι.
Αφού έχω φτιάξει ένα υπέροχο σάντουιτς με λαδόκολλα - μίγμα - λαδόκολλα, παίρνω έναν πλάστη και απλώνω σιγά σιγά το μίγμα μου, σα να ανοίγω φύλλο για πιτα, μέχρι να γίνει σε πάχος περίπου 1εκ. (τι κάνουμε αν δεν έχουμε πλάστη; χρησιμοποιούμε το ρολο με τη λαδόκολλα!)
Παστέλι alleycraft
Μολις ρίξει λίγο τη θερμοκρασία του το κόβω με ένα μαχαίρι σε ότι σχήμα θέλω. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς και είναι έτοιμο για κατανάλωση!
Παστέλι alleycraft
Παστέλι alleycraft
Αν θέλετε σταματατε εδώ και απολαμβάνετε τη νοστιμιά που φτιάξατε. Μπορείτε όμως να ανεβάσετε ένα λεβελ τη δημιουργία σας και να προσθέσετε και λίγη κολασμενη σοκολατίτσα.
Παστέλι alleycraft
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, λιωστε σε Μπεν Μαρί 100γρ. κουβερτουρα και με ένα κουταλάκι περιχυστε μέχρι τη μέση τα παστελάκια σας.
Παστέλι alleycraft
Παστέλι alleycraft
Παστέλι alleycraft
Παστέλι alleycraft
Αφήστε τα για μια ώρα στο ψυγείο να κρυώσει η σοκολάτα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα! 
Στην περίπτωση που δε καταναλωθούν άμεσα, τοποθετήστε τα σκέτα μέσα σε ένα ταπερακι που κλείνει αεροστεγώς χρησιμοποιώντας λαδόκολλα ανάμεσα στα κομμάτια για να μη κολλήσουν μεταξύ τους και κρατήστε τα σε δροσερό μερος. Όσο για τα σοκολατένια, κάνετε ακριβώς το ίδιο μόνο που θα τα κρατήσετε στο ψυγείο για να μη λιώσει η σοκολάτα μας καλοκαιριατικα!
Καλή ευκολία!

You Might Also Like

4 σχόλια:

  1. λατρεμένο γλυκο!!! θα το κανω σίγουρα, γιατι δεν ήξερα ότι ήταν τόσο απλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι Ζήνα να το κάνεις, ειναι όντως πολύ εύκολο και πολύ πολύ νόστιμο. Καλή επιτυχία :-)

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν, δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά κι εγώ το αγαπώ!!! Σίγουρα θα το δοκιμάσω, φαίνεται τόσο απλό! Ευχαριστούμε για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα, είναι πραγματικά πολύ εύκολο. Ελπίζω να το δοκιμάσεις σύντομα και πάνω απ όλα να το απολαύσεις!

      Διαγραφή