Κέικ πορτοκάλι-σοκολάτα

12:39 π.μ. alleycraft 4 Comments

Μα πόσο βολικό είναι να έχεις στο σπίτι ένα κέικ. Είναι ένα νόστιμο και γρήγορο πρωινό, αποτελεί μια πολύ καλή λύση όταν αισθάνεσαι μια λιγούρα για γλυκό, είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι και σε περίπτωση που έχεις απρόσμενες επισκέψεις θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη και δεν θα μπορούν να σε πουν και αχαΐρευτη.   
Το συγκεκριμένο κέικ μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί παραμένει ελαφρώς υγρό και αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό για την διατήρησή του, καθώς παραμένει αφράτο για μεγαλύτερο διάστημα. Τώρα θα μου πείτε, αυτό ισχύει για το δικό μας σπιτικό όπου μένουμε δυο άνθρωποι. Αν έχετε παιδάκια και δει στην εφηβεία, σας συμπονώ. Μια που βγάζετε τα φαγητά από τον φούρνο και μια που εξαφανίζονται, πολλές φορές πριν καν τα δοκιμάσετε. 
Όπως και να έχει, είτε το φτιάξετε για πολλούς, είτε το φτιάξετε για λίγους ακόμα ακόμα και αν το κάνετε μόνο για τον εαυτό σας πιστεύω πως είναι μία συνταγή που θα βάλετε μέσα στην ατελείωτη λίστα για κέικ που έχετε. Άραγε πόσοι συνδυασμοί και συνταγές για κέικ να υπάρχουν;
  
(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)


Υλικά για φόρμα κέικ 22 εκ.
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. ζάχαρη
3 αυγά
180γρ. γιαούρτι
100γρ. σταγόνες σοκολάτας
1 κ.γλ μπέκιν πάουντερ (ή 4γρ.)
1 μύτη σόδα φαγητού
4κ.σ χυμό ποστοκάλι (ή 44γρ.)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Αρχικά έχουμε κανονίσει να αφήσουμε το βούτυρο, το οποίο έχουμε κόψει σε κυβάκια, και τα αυγά εκτός ψυγείου για μισή ωρίτσα ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για ένα δεκάλεπτο μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Όσο χτυπιέται το βούτυρο με την ζάχαρη μπορείτε να κοσκινίσετε το αλεύρι και να το ανακατέψετε με το μπείκιν πάουντερ, τη βανιλίνη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Μόλις αφρατέψει το βούτυρο προσθέτουμε στο μείγμα ένα ένα τα αυγά και την πρέζα αλάτι. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ωραία κρέμα.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε στο γιαούρτι το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε μια μύτη σόδας φαγητού και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να φουσκώσει η σόδα. 
Προσθέτουμε το φουσκωμένο γιαούρτι στο μείγμα μας στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τώρα θα παρατηρήσετε πως το μείγμα σας θα φαίνεται σαν να έχει κόψει. Μην ανησυχείτε καθόλου, δεν κάνατε τίποτα λάθος.
Μόλις προσθέσουμε το αρωματισμένο αλεύρι στο μίξερ και ανακατευτεί, το αποτέλεσμα θα είναι μια ωραία και βελούδινη ζύμη για κέικ.
Σειρά έχουν να μπουν στη ζύμη μας οι σταγόνες σοκολάτας, τις οποίες πρώτα θα αλευρώσουμε και θα κοσκινίσουμε και μετά θα ανακατέψουμε απλά με μια μαρίζ να πάνε παντού στο μείγμα. Αυτήν την διαδικασία την κάνουμε ώστε να λειτουργήσει το αλεύρι σαν συνδετικός ιστός ώστε να υπάρχουν σταγόνες σοκολάτες σε κάθε σημείο του κέικ και να μην καταλήξουν όλες στον πάτο.
Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε την φόρμα του κέικ μεταφέρουμε την ζύμη και ψήνουμε για 50' σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175C τοποθετώντας τη φόρμα στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Μετά τα 45' καλό είναι να ελέγξετε αν ψήθηκε το κέικ μπήγοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό το μαχαίρι σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αν απλά το μαχαίρι βγει λερωμένο με λιωμένη σοκολάτα χωρίς να έχει ζύμη πάνω του επίσης σημαίνει πως είναι έτοιμο. Καλή επιτυχία!

Υ.Γ Αφού το έφτιαξα και το δοκίμασα συνειδητοποίησα πως θα του ταίριαζαν πολύ και λίγα φρουί γλασέ πορτοκαλιού. Εάν τις προσθέσετε, θα τις βάλετε και αυτές στο τέλος μαζί με τις σταγόνες σοκολάτες. Μην ξεχάσετε να αλευρώσετε και να κοσκινίσετε και τα φρουί γλασέ επίσης.

Κέικ πορτοκάλι-σοκολάτα.pdf

You Might Also Like

4 σχόλια:

  1. βασικα δεν υπαρχει κατι καλυτερο απο κεικ... για το καφε, για πρωινο, για τα μικρα! παω για υλικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα! ο καλυτερος συνδυασμος πορτοκαλι σοκολατα σε σενα κεικ!!! τελειο!! μ αρεσει που εβαλες γιαουρτι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ! Λατρεύω το γιαούρτι στο κέικ, το κάνει πιο νωπό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή