Πάστα φλόρα

12:50 π.μ. alleycraft 0 Comments


Η πάστα φλόρα αποτελεί αγαπημένο γλύκισμα πολλών αλλά αν ξέρω έναν άνθρωπο που της έχει ιδιαίτερη αδυναμία, αυτός θα είναι ο άντρας μου. Γενικά έχει μια αδυναμία σε γλυκίσματα που περιλαμβάνουν μαρμελάδα. Τα αγαπημένα του βουτήματα είναι τα πτι φουρ, τα αγαπημένα του μπισκότα εμπορίου είναι αυτά τα μαλακούτσικα μπισκότα με γέμιση μαρμελάδας πορτοκάλι και επικάλυψη σοκολάτας και ο αγαπημένος του τρόπος να απολαμβάνει τα κέικ είναι να αλείφει σε κάθε φέτα μια στρώση μαρμελάδα. Έτσι κι εγώ φέτος στα γενέθλια του αποφάσισα να σβήσει τα κεράκια του πάνω στην αγαπημένη του πάστα φλόρα που δεν είναι άλλη από αυτήν με γέμιση μαρμελάδα πορτοκάλι. Και τι μαρμελάδα πορτοκάλι, φτιαγμένη από τα χεράκια μου. 
Η διαδικασία παρασκευής δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ίσα ίσα θεωρώ πως είναι μια εύκολη συνταγή που σου λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και για τούρτα γενεθλίων στην περίπτωση μου! 

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με την συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για ταρτιέρα 23-25εκ
180γρ βούτυρο
100γρ ζάχαρη
380γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
8γρ μπεικιν παουντερ (ή 2κ.γ)
ξύσμα ενός λεμονιού
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
350γρ. μαρμελάδα της επιλογής σας

Εκτέλεση
Ξεκινάμε να χτυπήσουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Σε αυτήν τη συνταγή το βούτυρο το χτυπάμε κρύο και δεν το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στα κέικ. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με την ζάχαρη για περίπου 10' μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Όσο δουλεύει το μίξερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και τη βανιλίνη.
Μόλις αφρατέψει το βούτυρο προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, στο μείγμα βούτυρο- ζάχαρη, και μια πρέζα αλάτι και σταματάμε το χτύπημα μόλις ενσωματωθούν. Αποσύρουμε το μπόλ από το μίξερ και προσθέτουμε το αρωματισμένο αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ . Δεν θέλει πολύ πολύ παίδεμα, μόλις μαζευτεί και γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι σταματάμε το ανακάτεμα.
Τώρα χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μπαλίτσες. Η μία μπάλα αποτελείται από τα 2/3 της αρχικής ζύμης και θα είναι η βάση της πάστα φλόρα και η δεύτερη μπαλίτσα θα είναι το 1/3 της αρχικής ζύμης και θα την χρησιμοποιήσουμε για τις λωρίδες που την κοσμούν. Τυλίγω την κάθε μπαλίτσα με μεμβράνη φαγητού και τις αφήνω να καθίσουν στο ψυγείο για τουλάχιστον 30'. 
Τώρα που έχει κρυώσει η ζύμη, βγάζουμε την μεγάλη μπαλίτσα μας για να ετοιμάσουμε την βάση της πάστα φλόρα. Εγώ χρησιμοποίησα μια φόρμα δαχτυλίδι γιατί δεν έχω ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο. Έτσι, έστρωσα την φόρμα μου, την οποία προηγουμένως ρύθμισα στα 23εκ., πάνω σε μια λαδόκολλα και άνοιξα κατευθείαν το ζυμαράκι μέσα στην φόρμα πιέζοντας με τα χέρια μου την ζύμη. Άμα θέλετε μπορείτε να ανοίξετε την ζύμη με τον πλάστη σας σε στρογγυλό φύλλο και να το μεταφέρεται στην ταρτιέρα σας αλλά εγώ επέλεξα τον εύκολο δρόμο. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ισόπαχη βάση προσέχοντας να έχει και τα σηκώματα της ζύμης περιφερειακά ύψους όσο ένα δάχτυλο περίπου. Τώρα που η βάση μας είναι έτοιμη στρώνουμε μέσα την μαρμελάδα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. 
Σειρά έχουν οι λωρίδες που θα κοσμήσουν την πάστα φλόρα. Βγάζω την μικρή μπαλίτσα από το ψυγείο και την ανοίγω με την βοήθεια ενός πλάστη πάνω σε μια λαδόκολλα, για να μην κολλάει,  σε μέτριο φύλλο. Κόβω το φύλλο σε ισόπαχες λωρίδες τις οποίες θα βάλω χιαστί πάνω από την πάστα φλόρα.
Με την ζύμη που μου περίσσεψε από την δεύτερη μπαλίτσα ετοίμασα και δύο ατομικά ταρτάκια που τα γέμισα με μαρμελάδα κεράσι.
Ψήνουμε την πάστα φλώρα στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα για 45'. Αφού ψηθεί την αφήνουμε να ηρεμήσει για τουλάχιστον 15' πριν την ξεφορμάρουμε. Καλή επιτυχία! 

Υ.Γ Αν χρησιμοποιήσετε ταρτιέρα μην ξεχάσετε να βουτυρώσετε το σκεύος σας πριν τοποθετήσετε μέσα την ζύμη.

Πάστα φλόρα.pdf

You Might Also Like

0 σχόλια: