DIY σπιτάκι σκύλου vol.1

12:14 π.μ. alleycraft 2 Comments



Άρχισε να καλοκαιριάζει και είπαμε κι εμείς σιγά σιγά να μετακομίζουμε προς τη θάλασσα. Φέτος θα κάνει διακοπές μαζί μας και η Ρόκα. Μια μικρή (ηλικιακά γιατί από μέγεθος…) και πολύ παιχνιδιάρα σκυλίτσα. Όταν λοιπόν φτάσαμε στη θάλασσα καταλάβαμε ότι μας έλειπε κάτι πολύ βασικό, ένα σπιτάκι για τη Ρόκα. Οι επιλογές ήταν δύο. Να αγοράσουμε ένα έτοιμο σπιτάκι ή να αγοράσουμε υλικά και να το κατασκευάσουμε. Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε πως η επιλογή ήταν μονόδρομος. Φυσικά και αγοράσαμε τα υλικά για να το κατασκευάσουμε. Κάπου εδώ θα πρέπει να σας πω πως αυτή η ανάρτηση δεν είναι ακριβώς για να σας δείξει πώς να φτιάξετε ένα σπιτάκι σκύλου βήμα βήμα αλλά περισσότερο να να σας πει τι να μη κάνετε όταν αποφασίσετε να φτιάξετε ένα τέτοιο σπιτάκι μόνοι σας.
Όπως σε κάθε καινούριο πρότζεκτ, έτσι και σε αυτό, ο ενθουσιασμός στην αρχή ήταν μεγάλος. Θα επιλέξω λοιπόν να αποδώσω μερικά από τα λάθη μας στον υπέρμετρο ενθουσιασμό μας! Αρκετά όμως είπα. Πάμε να δούμε τι κάναμε και τι αποτέλεσμα είχαμε.

Τα υλικά που αρχικά θεωρήσαμε ότι μας χρειάζονται (και λέω αρχικά γιατί στη συνέχεια κάποια προσθέσαμε, κάποια αφαιρέσαμε) είναι τα εξής:

  • 6 κομμάτια κόντρα πλακέ θαλάσσης 16 χιλιοστά πάχος  (Τα κομμάτια αυτά τα πήραμε από ένα ξυλουργείο. Εκεί, από  ένα φύλλο κόντρα πλακέ θαλάσσης  με διάσταση 1,25 x2,50 μέτρα, μας έκοψαν 6 κομμάτια με διάσταση 60 X 80 εκατοστά. Το κομμάτι που περίσσεψε το πήραμε για να φτιάξουμε τα «ποδαράκια» από το σπιτάκι.
  •   5 ξύλινα πηχάκια περίπου 60εκ. (τα οποία για άλλο λόγο τα πήραμε και αλλού χρησιμοποιήθηκαν). Η αρχική μορφή τους ήταν ένα ενιαίο κομμάτι 3 μέτρα το οποίο ζητήσαμε να μας κόψουν. 
  • Βίδες 
  • Μέτρο 
  •  Μολύβι για σημάδεμα
  • Σέγα για να κόψουμε τα πηχάκια (και τελικά όχι μόνο αυτά!)
  • Ηλεκτρικό βιδολόγο (το οποίο ξεχάσαμε να πάρουμε μαζί μας και τελικά χρησιμοποιήσαμε ένα τρυπάνι για να βιδώσουμε )
  • Συντηρητικό νερού για ξύλα
  • Πινέλο 
Τέλος, καλό θα ήταν να είχαμε και ένα αλφάδι, έτσι για να βλέπουμε τι κάνουμε. Φυσικά δε χρειάζεται να σας πω ότι δεν είχαμε. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι δε γέρνει!

Ξεκινάμε λοιπόν!
Αρχικά παίρνουμε ένα πηχάκι και το κόβουμε με τη σέγα σε μικρότερα κομμάτια (περίπου 10 εκ.) για να το χρησιμοποιήσουμε σαν τάκους για να ενώσουμε τις πλευρές.


 Αφού λοιπόν κόψαμε τους τάκους μας, τους βιδώνουμε στις 2 γωνίες σε ένα από τα φύλλα κόντρα πλακέ (στη μεγάλη πλευρά). Στη συνέχεια τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο και ξαναβιδώνουμε για να σχηματίσουμε ορθή γωνία με τα 2 φύλλα. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε το επόμενο φύλλο στην απέναντι πλευρά και έχουμε δημιουργήσει το πάτωμα και τα 2 πλαϊνά.



Κάπου εδώ πρέπει να σας πω ότι όλη αυτή τη διαδικασία μπορείτε να την κάνετε και χωρίς τους τάκους. Τα 16 χιλιοστά πάχος είναι υπέρ αρκετά για να βιδώσετε τα 2 κομμάτια ξύλου και το κόντρα πλακέ είναι πολύ δυνατό για να "σκάσει" από τη βίδα. Και όλα αυτά δε τα λέω εγώ, τα λέει ο θείος μου που είναι μαραγκός. Μας έπιασε στα πράσα να παιδευόμαστε με τους τάκους και έσκασε στα γέλια. Δε πτοηθήκαμε όμως στιγμή και συνεχίσαμε το εκπληκτικό μας προτζεκτάκι.
Σειρά έχει η πλάτη. Εδώ τα πράγματα ήταν πολύ εύκολα. Τοποθετήσαμε το ξύλο, είδαμε ότι πρέπει να το κόψουμε, σημαδέψαμε το κομμάτι που περίσσευε και βάλαμε μπροστά τη σέγα.


Στη συνέχεια, γυρίσαμε ανάποδα τον σκελετό που είχαμε φτιάξει ως τώρα, εφαρμόσαμε επάνω το κομμάτι για την πλάτη και το βιδώσαμε.


Και τώρα.. ξεκινάνε τα δύσκολα. Η σκεπή. Μετά από μία μίνι σχετική έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο, η οποία έλεγε ότι στα σκυλιά αρέσει πολύ να κάθονται πάνω στο σπιτάκι τους, αποφασίσαμε να μην κάνουμε την κλασική τριγωνική σκεπή αλλά μία επίπεδη. Αυτό λοιπόν στη θεωρία ακούγεται πολύ εύκολο. Στην πράξη όμως προέκυψαν πολλά θέματα.
Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν υπολογίσαμε ότι θα χρειαστεί να δώσουμε μια μικρή κλίση στη σκεπή μας για να μη κρατάει τα νερά της βροχής. Αυτό θα γινόταν πολύ εύκολα αν από την αρχή είχαμε κόψει τα πλαϊνά ξύλα έτσι ώστε να έχουν άλλο ύψος στην πλάτη και να καταλήγουν σε μικρότερο ύψος στην πρόσοψη. Αυτό θα μας δημιουργούσε εύκολα την κλίση που θέλαμε. Έπρεπε λοιπόν να βρούμε άλλη λύση. Και τη βρήκαμε. Τα πηχάκια! Θυμόσαστε εκείνα τα πηχάκια που είχαμε πάρει στην αρχή για τάκους αλλά τελικά δε τα χρησιμοποιήσαμε όλα; Τώρα πια απέκτησαν νέα χρηστική αξία. Βάλαμε, λοιπόν, 2 πηχάκια (το ένα πάνω στο άλλο) για να ψηλώσουμε την πλάτη από το σπιτάκι και έτσι να δημιουργήσουμε την κλίση που θέλουμε.



Με αυτόν τον τρόπο όμως προέκυψε άλλο ένα θεματάκι. Δημιουργώντας την κλίση δημιουργήσαμε και δύο κενά στα πλαϊνά γιατί με το ύψος που δώσαμε στην πλάτη δε μπορεί η σκεπή να εφάπτεται με τα πλαϊνά. Καινούριο πρόβλημα αυτό. Αλλά για όλα υπάρχει λύση. Αποφασίσαμε να το ονομάσουμε "Καλοκαιρινό" σπιτάκι! Ένα καλοκαιρινό σπιτάκι με φυσικό κλιματισμό. Τι άλλο θέλουμε;
Αφού λοιπόν ξεπεράσαμε και αυτό το πρόβλημα, πάμε να βιδώσουμε την σκεπή και συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει κάτι ακόμα που δε σκεφτήκαμε. Όλα τα κομμάτια ξύλου είναι κομμένα στις ίδιες διαστάσεις. Για τη σκεπή όμως θέλαμε κάτι μεγαλύτερο για να δημιουργεί ένα μικρό υπόστεγο μπροστά από την είσοδο έτσι ώστε να μη βρέχεται η Ρόκα όταν βρέχει αλλά και γύρω από το σπιτάκι γιατί πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο διαρροής από τις ενώσεις. Τι κάνουμε τώρα; Έχουμε μείνει με 2 κομμάτια ξύλου για να καλύψουμε τη στέγη και την πρόσοψη και εμείς χρειαζόμαστε ή τρία κομμάτια ή 2 με το ένα να είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε. Και κάπως έτσι ξεκινάει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Δε μπορεί, κάπου θα υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Κάποιο περίσσευμα από άλλη κατασκευή, ένα σανίδι, ένα πλαστικό, μία παλέτα βρε αδερφέ. Πράγματι, ψάξε ψάξε στην αποθήκη βρήκαμε 2 μικρά κομμάτια κόντρα πλακέ θαλάσσης με τη διαφορά ότι αντί για 16 χιλιοστά πάχος ήταν 6 χιλιοστά. Ε.. εντάξει, χαλάει λίγο (παραπάνω) το σχέδιο αλλά τι να κάνουμε; Να το αφήσουμε κάμπριο; Δε γίνεται. Πίσω στη δουλειά λοιπόν!
Τελικά χρησιμοποιήσαμε τα 2 κομμάτια (από τα αρχικά) που μας είχαν απομείνει στη σκεπή. Με αυτόν το τρόπο και υπόστεγο είχαμε και περιθώριο γύρω από όλο το σπιτάκι.
Βιδώσαμε, λοιπόν, το ένα κομμάτι της σκεπής πάνω στα πηχάκια, στη μέση ενώσαμε το άλλο κομμάτι και, τέλος, βιδώσαμε την άλλη πλευρά στις άκρες πάνω στα πλαϊνά. Σε αυτό το σημείο θέλει λίγη προσοχή να μη βιδώσετε στον αέρα. Χρησιμοποιήστε το μέτρο σας για να υπολογίσετε σε ποιο σημείο πρέπει να βιδώσετε χωρίς να βγείτε στο κενό. 
Επιτέλους η επιχείρηση "στέγη" έλαβε τέλος.





Τελευταία φάση συναρμολόγησης, η πρόσοψη. Λοιπόν, έχουμε και λέμε, μας περίσσεψε ένα κομμάτι ξύλου 16χιλ. που κόψαμε από την πλάτη και τα 2 κομμάτια 6χιλ που βρήκαμε στην αποθήκη. Για να δούμε, βγάζουμε πρόσοψη; Αρχικά αξιοποιήσαμε το κομμάτι των 16χιλ. Χρειάστηκε να το κόψουμε λίγο στη μία πλευρά ίσα ίσα για να χωράει να μπει ανάμεσα στα πλαϊνά. Αφού το σφηνώσαμε, το βιδώσαμε και έτοιμο το "μέτωπο" της πρόσοψης. 



Στη συνέχεια μετρήσαμε το κομμάτι των 6χιλ και είχε φάρδος περίπου 33εκ. Το σπιτάκι μας έχει φάρδος 60εκ. Χωρίς δεύτερη σκέψη κόψαμε το κομμάτι στη μέση και το βιδώσαμε αριστερά και δεξιά δημιουργώντας έτσι την πόρτα του σπιτιού. Αν δεν είχαμε βάλει τους τάκους στην αρχή, θα μπορούσαμε να κόψουμε το κάθε κομμάτι ακριβώς στο ύψος του "μετώπου" και να μπει χωνευτό για να μη φαίνεται η διαφορά πάχους των 2 ξύλων. Το σπιτάκι μας είναι σχεδόν έτοιμο.


Μας έμεινε να του βάλουμε 4 τάκους από κάτω (σαν ποδαράκια) για να πάρει λίγο ύψος και να μη βρέχεται και φυσικά να το βάψουμε. 
Για τους τάκους χρησιμοποιήσαμε ένα κομμάτι ξύλου που είχε περισσέψει από το αρχικό φύλλο κόντρα πλακέ και μας το έδωσαν από το ξυλουργείο. Το κόψαμε σε κομμάτια περίπου 10εκ και τα τοποθετήσαμε ανά δύο το ένα πάνω στο άλλο.


Όσο για το βάψιμο, είναι κάτι που και πάλι δεν υπολογίσαμε σωστά. Έπρεπε πρώτα να βάψουμε όλα τα ξύλα μας και μετά να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε το σπιτάκι μας. Δυστυχώς όμως τώρα είναι αργά και έτσι θα περάσουμε με προστατευτικό ξύλου μόνο τις εξωτερικές επιφάνειες.


Το σπιτάκι μας έιναι έτοιμο. Τώρα μένει να καταφέρουμε τη Ρόκα να μπει μέσα. Αν και νομίζω ότι δεν αλλάζει το γρασίδι με τίποτα. Τουλάχιστον όχι μέχρι την πρώτη καλοκαιρινή μπόρα!

Extra tips:
Χρησιμοποιήστε χρώματα, στένσιλ, αυτοκόλλητα ή απλά ζωγραφίστε το σπιτάκι με ένα πινέλο για να του δώσετε μια πιο παιχνιδιάρικη και καλοκαιρινή νότα!


You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. ενταξει...ομολογω ότι εγω θα ειχα αγοράσει ένα νέο σπιτάκι! χαχαχαχα αλλά σιγουρα οι συμβουλές σου ειναι χρησιμες γιατι μπορεί να μην εχω σκύλο, αλλα σπιτάκι για παιχνιδια μπορει να χρειαστει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι είχε πολύ παίδεμα τελικά η ιστορία. Παρόλα αυτά, δε το βάζω κάτω, λέω να κάνω άλλη μία προσπάθεια!
      Σπιτάκι για παιχνίδια ε; Έδωσες φανταστική ιδέα τώρα! Αν το πάρεις απόφαση, περιμένω φωτογραφίες!

      Διαγραφή