Κοτόπουλο με μανιτάρια κλπ

3:58 π.μ. alleycraft 0 Comments


Είναι γρήγορο, νόστιμο και ελαφρύ εάν είστε φειδωλοί με το λάδι. Αυτό το φαγάκι προέκυψε σε περίοδο "κάνω δίαιτα" αλλά θέλω να φάω κάτι γευστικό που να καλύπτει την ανάγκη μου για "γουρουνιά" και ήταν το πρώτο πείραμα χρήσης φρέσκου γάλακτος αντί κρέμας και το αποτέλεσμα με εντυπωσίασε. Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με την συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά (2 έως 4 άτομα)
350γρ μανιτάρια λευκά
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 φλ. γάλα κρύο (με χαμηλά λιπαρά)
1 κ.γ γεμάτο κόρν φλάουερ
1 κ.γ. θυμάρι 
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάω με λίγες συμβουλές για τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε ποτέ γιατί ρουφάνε νερό σαν σφουγγάρι, απλά τα καθαρίζουμε ξεφλουδίζοντάς τα. Σε περίπτωση που δεν το έχετε δει ίσως βοηθάει η φωτογραφία που ακολουθεί.
Σταδιακά με ένα μαχαιράκι και κρατώντας το μανιτάρι ανάποδα (όπως δείχνει η φωτό) ξεφλουδίζω κυκλικά το μανιτάρι και κόβω λίγο το ποδαράκι του στο σημείο που είναι πιο μαύρο (ορισμένοι το αφαιρούν τελείως αλλά εμένα μου αρέσει και το κρατάω). Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό μανιτάρι όπως φαίνεται και στην φωτογραφία πριν και μετά.
Τεμαχίζω τα λαχανικά μου για να τα έχω έτοιμα. Κόβω τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, την πιπεριά σε χορταστικά καρέ, ψιλοκόβω το σκόρδο και τέλος το κοτόπουλο σε μπουκίτσες. 
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, αφού ζεσταθεί καλά, ξεκινάω ψήνοντας τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για περίπου 5' . Τα έβαλα σε δύο δόσεις για να απλωθούν γιατί αν στριμωχτούν δεν ψήνονται αλλά βράζουν και γίνονται σαν τσίχλα. 
Αποσύρω τα μανιτάρια μου σε πιάτο και συνεχίζω με την πιπεριά, την σοτάρω για λίγο και την αποσύρω στο ίδιο πιάτο με τα μανιτάρια.
Βάζω λίγο λάδι στο τηγάνι και προσθέτω τα κρεμμύδια μου με λίγο αλάτι (ιδρώνουν πιο εύκολα έτσι) και τα σοτάρω μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Τώρα θα με βρείτε υπερβολική αλλά εγώ σε αυτό το σημείο βγάζω το κρεμμύδι σε άλλο πιατάκι και με λίγο λαδάκι σοτάρω μόνο του το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και στη συνέχεια ξαναβάζω το κρεμμύδι στο τηγάνι. Προσθέτω το σκόρδο, τη μουστάρδα την πάπρικα και το θυμάρι ώστε η γεύση τους να αγκαλιάσει όλα τα κομματάκια κοτόπουλο και να πάει παντού. Τα φέρνω μια-δυο βόλτες να σοταριστούν και τα μυρωδικά, σβήνω με το κρασί και αλατοπιπερώνω. Λίγο προσοχή στο αλάτι γιατί έχουμε βάλει και μουστάρδα.
Αφήνω 2' να εξατμιστεί το κρασί, χαμηλώνω τη φωτιά καπακώνω το τηγάνι μου και αφήνω το κοτόπουλο να σιγοβράσει στα ζουμάκια του για 5'. Αυτός ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να ψηθεί το κοτόπουλο. Αν θέλετε να βεβαιωθείτε κόψτε την πιο στρουμπουλή μπουκίτσα που βλέπετε στο τηγάνι σας.
Επαναφέρω στο τηγάνι τα μανιτάρια και την πιπεριά (ο λόγος που τα βάζω προς το τέλος είναι για να μην χάσουν την υφή τους τα λαχανικά μου) και διαλύω στο κρύο γάλα το κόρν φλάουερ. Προσθέτω το γάλα στο τηγάνι και δυναμώνω τη φωτιά. Σε 2' βλέπω ότι η κρέμα μου άρχισε να πήζει. Τότε αποσύρω το τηγάνι από το ζεστό μάτι και είναι έτοιμο.
Συνοδεύεται με ότι αγαπάτε ή τρώγεται και σκέτο. Προσωπικές προτιμήσεις είναι οι ταλιατέλες ή χυλοπίτες από ζυμαρικά ή ένα σπυρωτό κίτρινο ρύζι (parboiled). Καλή επιτυχία!

Κοτόπουλο με μανιτάρια κλπ.pdf




You Might Also Like

0 σχόλια: