Συνταγή για βαρβάρα

1:01 μ.μ. alleycraft 0 Comments

Αυτή την συνταγή την αγαπώ πολύ, γιατί για μένα η βαρβάρα σημαίνει την έναρξη των Χριστουγέννων. Υπήρχε μια παράδοση στο σπίτι μας όσον αφορά το πότε θα στολίζαμε για Χριστούγεννα και πάντα στολίζαμε το πρώτο Σάββατο μετά της Αγίας Βαρβάρας. Όταν είσαι παιδί δεν τα πας πολύ καλά με τις ημερομηνίες και τα ημερολόγια οπότε όταν ερχόταν το απόγευμα που έβγαιναν τα μπολάκια με την λαχταριστή βαρβάρα η χαρά μου ήταν διπλή. Πρώτον, γιαμ γιαμ, καθότι τρελαίνομαι γι' αυτό το γλύκισμα, και δεύτερον ήξερα πως έφτασε ο καιρός που θα στολίζαμε το σπίτι.
Αυτήν την παράδοση σκοπεύω να κρατήσω και στο δικό μου σπίτι πια αλλά σίγουρα δεν σκοπεύω να φτιάχνω την βαρβάρα μόνο στις 4 του Δεκέμβρη. Συνηθίζω να φτιάχνω συχνά και έχω αντικαταστήσει τα έτοιμα δημητριακά με αυτήν την συνταγή και γιατί να μην το κάνω άλλωστε; Είναι πεντανόστιμη, μπορώ να ελέγξω εξαρχής πόσο ζάχαρη θα έχει μέσα, μπορώ να προσθέσω ότι υλικά θέλω καθώς της ταιριάζουν τα πάντα και όπως και να το κάνουμε το σπιτικό έχει άλλη γλύκα.
Αρκετά την διαφήμισα όμως, ας περάσουμε και στην συνταγή.

Υλικά
200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο (1 φλιτζάνι τσαγιού)
1 λίτρο νερό (4 φλιτζάνια τσαγιού)
100 γρ. ζάχαρη (1/2 φλιτζάνι τσαγιού)
20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (1 κ.σ)
1 πρέζα αλάτι

Για γαρνιτούρα συνηθίζονται
ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες, καρύδια

Εκτέλεση
Η προετοιμασία της βαρβάρας ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα καθώς αφήνουμε το σιτάρι να μουλιάσει από βραδύς μέσα στο νερό. Πριν από αυτό όμως το σιτάρι θέλει καλό πλύσιμο. Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και ξεπλένουμε το σιτάρι ανακατεύοντας με το χέρι μας. Θα δείτε πως το νερό γίνεται θολό. Χύνουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το νερό να μένει καθαρό, εμένα το σιτάρι μου χρειάστηκε πέντε νερά.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε το σιτάρι ελαφρά και το βάζουμε σε κατσαρόλα να σιγοβράσει με το 1 λίτρο νερό, την ζάχαρη και το αλάτι για 30' με σκεπασμένη κατσαρόλα καθότι δεν θέλουμε να εξατμιστεί το νερό, θέλουμε την βαρβάρα λίγο ζουμερή.
Όταν πλησιάσει προς το τέλος ο βρασμός του σιταριού πιάνουμε να καβουρδίσουμε το αλεύρι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μικρό τηγανάκι ή κατσαρολάκι (ότι έχετε εύκαιρο) και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύουμε συνέχεια με ένα κουτάλι. Το αλεύρι είναι έτοιμο μόλις πάρει ένα κίτρινο χρώμα. 
Στην παρακάτω φωτογραφία προσπάθησα να αποτυπώσω με τον φακό το χρώμα που έχει το καβουρδισμένο αλεύρι. Αριστερά είναι το αλεύρι πριν και δεξιά μετά το καβούρντισμα.
Ενημερωτικά σας λέω πως το αλεύρι θα βγάλει και καπνούς την ώρα που το καβουρδίζετε, μην ανησυχήσετε. Η όλη διαδικασία καβουρντίσματος παίρνει ένα δυο λεπτά αφού ζεσταθεί το σκεύος.Μόλις πάρει το αλεύρι το επιθυμητό χρώμα το μεταφέρουμε σε άλλο μπολάκι, καθώς όσο μένει μέσα στο καυτό κατσαρολάκι συνεχίζει να ψήνεται, και το διαλύουμε με ένα φλιτζανάκι του καφέ κρύο νερό βρύσης, ποτέ ζεστό γιατί θα σβολιάσει.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να δέσουμε την βαρβάρα μας. Ρίχνουμε το αραιωμένο καβουρντισμένο αλεύρι μέσα στην κατσαρόλα με το σιτάρι που βράζει και ανακατεύουμε να πάρει μια βράση. Θα δείτε την βαρβάρα να αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε από την φωτιά και ουσιαστικά η βαρβάρα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Εγώ συνηθίζω να την αποθηκεύω μέσα σε μπολ στο ψυγείο έτσι σκέτη και να ζεσταίνω κάθε φορά την μερίδα που θα σερβίρω και να γαρνίρω ανάλογα με την διάθεσή μου. Πάντα θα προσθέσω από πάνω ζάχαρη και κανέλα καθότι αυτό το κρίτσι κρίτσι που κάνει η ζάχαρη με ενθουσίαζε από παιδί. Συνηθίζεται να σερβίρεται με καβουρδισμένο σουσάμι, διάφορα αποξηραμένα φρούτα με κυρίαρχο τις σταφίδες, από ξηρούς καρπούς το δημοφιλέστερο είναι το καρύδι, από φρέσκα φρούτα το ρόδι και άλλοι πολλοί συνδυασμοί. Τελευταία μου ανακάλυψη είναι πως της πηγαίνει εξαιρετικά μια γενναία κουταλιά ταχίνι. Εγώ σας προτείνω να παίξετε με  υλικά της αρεσκείας σας που θα τα βάζατε ευχάριστα σε ένα μπολ δημητριακά, γιατί στην ουσία αυτό είναι η βαρβάρα.
Καλή επιτυχία και του χρόνου!

Έξτρα συμβουλή: Αν σας αρέσουν οι σταφίδες μουλιασμένες, εγώ δεν τις προτιμώ αλλά δεν κατακρίνω, μπορείτε να τις βάλετε να βράσουν μαζί με το σιτάρι τα τελευταία πέντε λεπτά.


 

You Might Also Like

0 σχόλια: