Ζακέτα Granny Square

11:28 μ.μ. alleycraft 2 Comments

ζακέτα Granny Square alleycraft
Σήμερα σου έχω κάτι απλό και γρήγορο. Το έφτιαξα πέρυσι προς το τέλος του καλοκαιριού για τα πρώτα δροσερά βράδια του φθινοπώρου και χρησιμοποίησα ενα νήμα 100% βαμβακερό. Μπορείς βέβαια, αν θέλεις, να το πλέξεις με ένα πιο χειμωνιάτικο νήμα και να το χρησιμοποιήσεις όλο το χειμώνα. Προσωπικά, αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω. Θα το πλέξω ξανά με ένα πανέμορφο πολύχρωμο νήμα Alize Angora Gold, 80% ακριλικό και 20% μαλλί.
Η λογική πάρα πολύ απλή και γνωστή. Πλέκω ένα τετράγωνο, το διπλώνω στη μέση, ράβω τις άκρες για να δημιουργήσω τα μανίκια και... τα ταν: έτοιμο το ζακετάκι σου.
Φυσικά όταν μιλάμε για τετράγωνο, τι καλύτερο και ευκολότερο από το κλασικό τετραγωνάκι της γιαγιάς;
ζακέτα Granny Square alleycraft
Οδηγίες για το πώς θα φτιάξεις ένα τετραγωνάκι της γιαγιάς θα βρείς εδώ. Απλά αντί να σταματήσεις στην τεταρτη σειρά, θα συνεχίσεις να πλέκεις και να μεγαλώνεις το τετραγωνάκι σου μέχρι αυτό να γίνει περίπου 1x1μ.
Το πατρόν που ακολούθησα λέει οτι το τετράγωνό μου πρέπει να είναι 1.05x1.05μ και προτείνει να το πλέξω με βελονάκι Νο 7. Εγώ το έφτασα στα 90εκ γιατί το νήμα μου ήταν χοντρό βαμβακερό και αρα αρκετά βαρύ.
ζακέτα Granny Square alleycraft
Αν το έκανα πιο μεγάλο, θα κατέληγε απο ζακέτα σε φουστάνι! Επίσης, χρησιμοποίησα βελονάκι Νο5 γιατί δεν ήθελα να βγει πολύ τρυπητό. Αντιθέτως, με το νήμα που σκοπεύω να το πλέξω ξανά, θα το κάνω λίγο πιο μεγάλο γιατί είναι πολύ λεπτό και ελαφρύ με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πάρει εύκολα τη φόρμα που θέλω. Έτσι, θα το μεγαλώσω λίγο παραπάνω για να μακρύνει και να στρώνει καλύτερα πάνω στο σώμα.
ζακέτα Granny Square alleycraft
Φυσικά δε χρειάζεται να πω οτι το πατρόν δε μου ανήκει. Ανήνει πρώτα σε εκείνη τη διάσημη γιαγιά απο την οποία πήρε και την ονομασία του και έπειτα στην κοπέλα που το έκανε ζακέτα.  Μετά από αρκετή έρευνα στο διαδίκτυο, κατέληξα οτι αυτή η εκδοχή είναι η πρώτη αλλά επειδή με τα ουγγρικά δε τα πάω και πολύ καλά (αν και μπορείς άνετα να καταλάβεις το πατρόν απο τα σχέδια της κοπέλας) βρήκα και μια αμερικανικη εκδοχή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του σχεδίου που μπορεί να σου αρέσουν περισσότερο ή συνδυασμοί χρωμάτων. Εγώ σου βρήκα άλλη μια εκδοχή η οποία χρησιμοποιει το ίδιο πατρόν αλλά συνδυάζει 2 χρωματα και έχει και ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο.
Αφού λοιπόν έχεις φτασει το τετραγωνάκι της γιαγιάς στο μέγεθος που θέλεις, το διπλώνεις στη μέση, μετράς 18εκ απο το σημείο που διπλώνει προς το ελεύθερο άκρο και ράβεις το υπόλοιπο μέχρι το τέλος. Κάνεις το ίδιο και απο την άλλη πλευρά και η ζακέτα σου είναι σχεδόν έτοιμη.
ζακέτα Granny Square alleycraft
Για ένα πιο όμορφο και ομαλό τελείωμα, πήρα νήμα και το ένωσα σε ένα απο τα δύο μανίκια και  έπλεξα περιμετρικά στη ζακέτα μου ένα ποδαράκι σε κάθε πόντο. Το πόσες σειρές με ποδαράκια θα κάνεις είναι στην κρίση σου. Ανάλογα και με το νήμα που θα χρησιμοποιήσεις, νομίζω οτι 3-5 σειρές είναι αρκετες για ένα όμορφο κλείσιμο.
Καλά να περάσεις και μη ξεχάσεις να μου στείλεις μια φωτογραφία απ΄το εργόχειρό σου αν αποφασίσεις να το φτιάξεις!
ζακέτα Granny Square alleycraft
ζακέτα Granny Square alleycraft
ζακέτα Granny Square alleycraft
ζακέτα Granny Square alleycraft


You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ σου.
    Ήρθα από το ντουλαπάκι και λέω να παραμείνω να κάνω μια βόλτα.
    Δεν θα σε ενοχλήσω καθόλου 😁😁
    Η ζακέτα είναι ΤΈΛΕΙΑ.
    Την έφτιαξα κι εγώ τον χειμώνα που πέρασε με πολλά χρώματα αλλά δεν την ανέβασα ακόμη.
    Θα χαρώ να περάσεις κι από τη γειτονιά μου.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ρένα! Ελπίζω να σου άρεσε η βόλτα σου! Έρχομαι κι εγώ για επίσκεψη... Συγγνώμη για την καθυστέρηση, ένα απο τα αρνητικά του blogger δυστυχώς, δεν ενημερώνεσαι πάντα για τα σχόλια που σου αφήνουν. Καλό βράδυ κι ελπίζω να ξαναπεράσεις απο τη γειτονιά μας. Φιλιά πολλά

      Διαγραφή