Story stones vol. 2

1:58 π.μ. alleycraft 0 Comments

Story stones μέρος δεύτερο λοιπόν. Για όσους δεν τα γνωρίζουν, να σας πούμε ότι είναι ένα υπέροχο παιχνίδι που συνδυάζει πολλά. Έχει και κατασκευαστικό ενδιαφέρον για όσους απολαμβάνουν την ζωγραφική, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημιουργικό παιχνίδι για τα παιδιά καθώς, βασικό χαρακτηριστικό του είναι να εξάπτει την φαντασία.
Ας θυμηθούμε όμως προτού περάσουμε στην κατασκευή των story stones περί τίνος πρόκειται. Και για να βοηθήσω παραθέτω τις οδηγίες του παιχνιδιού:
1) Τοποθετούμε όλες τις πετρούλες μέσα σε ένα πουγκί και τις κουνάμε καλά για να ανακατευτούν.
2) Ξεκινάει ο πρώτος παίκτης λέγοντας "Μια φορά και έναν καιρό..." και διαλέγει στην τύχη μια πετρούλα μέσα από το πουγκί.
3) Βάζει την πετρούλα που διάλεξε πάνω στο τραπέζι και ενσωματώνει την φιγούρα που αποτυπώνεται μέσα στην ιστορία του.
4) Συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο και οι υπόλοιποι παίκτες μέχρι να τελειώσουν οι πετρούλες και να ολοκληρωθεί το παραμύθι.

Αυτήν την φορά τα φτιάξαμε με αφορμή την γλυκιά Gozde. Η Gozde είναι εφτά χρονών και μαθαίνει ελληνικά. Μετακόμισε πρόσφατα με την οικογένειά της από ένα ορεινό χωριό του Έβρου σε μια περιοχή της Ροδόπης και προσπαθεί να μάθει την γλώσσα και να κάνει καινούριες φίλες. 
Όταν η δασκάλα της είδε τα story stones την πρώτη φορά που τα μοιράστηκα μαζί σας, της τράβηξαν την προσοχή και βρήκε σε αυτό το παιχνίδι κάποιο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Καθώς έχουμε κοινή φίλη το συμπλογκεράκι μου, με προσέγγισε και με ρώτησε αν θα μπορούσα να φτιάξω μερικά για την μαθήτριά της. Όπως καταλαβαίνετε, ήταν αδύνατο να αρνηθούμε. Τους ευχόμαστε να περάσουν πολλές όμορφες και δημιουργικές στιγμές.
Τώρα αν σας βάλαμε το μικρόβιο των story stones δείτε παρακάτω πως μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας και να χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους στιγμές φαντασίας και γέλιου. 


Υλικά
βότσαλα των 6-8 εκατοστών
μολύβι
μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδοράκι
ακρυλικές τέμπερες
πινέλα
ατλακόλ
οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση
Αρχικά να πω ότι σε αυτήν την κατασκευή χρησιμοποίησα συνθετικά βότσαλα, αυτά τα διακοσμητικά που χρησιμοποιούν για τους κήπους, καθώς τα φυσικά που είχα μου σώθηκαν από προηγούμενη κατασκευή story stones οπότε η προετοιμασία τους ήταν σαφώς πιο εύκολη. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν να ξεπλύνω με άφθονο νερό για να φύγει αυτό το επίχρισμα σαν σκόνη που έχουν πάνω τους και τα άφησα να στεγνώσουν καλά.
Τώρα τα βοτσαλάκια μου είναι έτοιμα να τα ζωγραφίσω. Αρχικά πήρα μολύβι και σβήστρα και ξεκίνησα να τους δίνω μορφή. Για να είμαι ειλικρινής πρώτα χάζεψα ιδέες στο διαδίκτυο , μετά πειραματίστηκα στο χαρτί και κατόπιν κατέληξα να σχεδιάζω στα βότσαλά μου.

Μετά το μολύβι ακολουθεί το αγαπημένο μου στάδιο της όλης διαδικασίας, οι τέμπερες! Με την βοήθεια ενός λεπτού πινέλου άρχισα να περνάω χρώματα στα σχέδιά μου και για τις λεπτομέρειες ήταν πολύ βοηθητικές οι οδοντογλυφίδες. Οι τέμπερες ήταν ελαφρά αραιωμένες για να μην "τρέχουν" και να είναι ευκολοδούλευτες.  Όταν στέγνωσαν οι τέμπερες  πέρασα το περίγραμμα με ανεξίτηλο μαρκαδοράκι. Έτσι τονίζεται πολύ το τελικό αποτέλεσμα και σώζει τις όποιες ατέλεις προέκυψαν στο στάδιο του βαψίματος.

Έτσι σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο άρχισαν να παίρνουν την μορφή που ήθελα και από απλά λευκά βοτσαλάκια άρχισαν να μετατρέπονται σε όμορφες φιγούρες που θα αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές των παραμυθιών μας.
Αφού τελείωσα το βάψιμο και το περίγραμμα σε όλα τα βότσαλα και εφόσον βεβαιώθηκα ότι έχουν στεγνώσει καλά, έφτασα στο τελικό στάδιο. Για να προστατέψω τα σχέδια στον χρόνο τα πέρασα με ελαφρώς αραιωμένη ατλακόλ με την βοήθεια ενός πινέλου. 
Από την όποια εμπειρία απέκτησα από τα πρώτα story stones που έφτιαξα σας συμβουλεύω σε ουδεμία περίπτωση να μην τα περάσετε με βερνίκι για πέτρες γιατί θα ξεβάψει το μαρκαδοράκι και θα σας μουτζουρώσει ανεπανόρθωτα τα σχεδιάκια σας.
Αφού στεγνώσει και η ατλακόλ τα story stones είναι έτοιμα για να παίξετε μαζί τους και να φτιάξετε αναρίθμητα, μοναδικά παραμύθια. 
Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

0 σχόλια: