Πατάτες Hasselback

6:50 π.μ. alleycraft 1 Comments


Τσικνοπέμπτη αύριο και όλοι προμηθευτήκαμε τα κρέατά μας αλλά από συνοδευτικά πως τα πάμε; Αντί να μας φάει η ορθοστασία να τηγανίζουμε πατάτες προτείνω την παρακάτω συνταγή. Το αποτέλεσμα είναι τραγανή πατάτα εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό της.
Αυτή η συνταγή κατάγεται από τη Σουηδία και πιο συγκεκριμένα εφευρέθηκε από τους chefs του εστιατορίου Hasselbacken το 1940 ή το 1950. Η επιτυχία της ήταν άμεση και αν την δοκιμάσετε θα καταλάβετε το γιατί.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

ΥΛΙΚΑ:
1 μέτρια πατάτα ανά άτομο (ή και παραπάνω...)
αλάτι χοντρό, πιπέρι 
πάπρικα, δενδρολίβανο (ή αρωματικά της αρεσκείας σας)
1 κ.γ βούτυρο ζωικό για την κάθε πατάτα
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε με το σχολαστικό πλύσιμο γιατί θα χρησιμοποιήσουμε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα. Αν οι πατάτες σας έχουν αρκετά χώματα μπορείτε να τις αφήσετε να μουλιάσουν σε νερό για μισή ωρίτσα, έτσι θα μαλακώσουν τα χώματα και θα ξεκολλήσουν με ευκολία. Πλένω τις πατάτες με ζεστό νερό, τις τρίβω με το σφουγγάρι και τις σαπουνίζω και ξεπλένω καλά.
Σκουπίζω τις πατάτες και τις κόβω σε φέτες πάχους 0,5εκ αλλά όχι μέχρι κάτω. Δεν θέλω οι φέτες να αποκοπούν από την πατάτα. Με τη βοήθεια της βάσης ενός δεύτερου μαχαιριού για οδηγό που το τοποθετώ παράλληλα με την πατάτα μου μπορώ να το καταφέρω εύκολα αυτό. Το μαχαίρι που χρησιμοποιώ για να κόψω θα βρίσκει αντίσταση στη βάση του άλλου μαχαιριού.

Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 220 C με αέρα και στρώνω τις πατάτες σε ταψάκι, τις λαδώνω γενναιόδωρα να πάει το λαδάκι παντού, και στην κάτω πλευρά τους, αλατοπιπερώνω, βάζω τα μυρωδικά μου και τοποθετώ το ταψί στην κάτω ράγα της μεσαίας σχάρας.
Μόλις περάσει μισή ώρα βγάζω από το φούρνο και βάζω σε κάθε πατάτα ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο, ας πούμε 1κ.γ γεματούτσικο στην κάθε πατάτα, ξαναβάζω στο φούρνο και ψήνω για άλλη μισή ωρίτσα.
Για να βγει πετυχημένη η συνταγή αυτό που θέλει είναι νόστιμη πρώτη ύλη, σωστό καρύκευμα και αρκετό λαδάκι. 
Προτίμησα να χρησιμοποιήσω χοντρό αλάτι γιατί σε ορισμένα σημεία δεν λιώνει και δίνει μια περισσότερο κριτσανιστή υφή. Προσωπικά μου αρέσει να σκάει το αλάτι ειδικά στις πατάτες, αν δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε αλάτι ψιλό.
Από αρωματικά πραγματικά αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει, στην πατάτα ταιριάζουν τα πάντα.
Καλή επιτυχία και καλή Τσικνοπέμπτη!

ΠΑΤΑΤΕΣ HASSELBACK.pdf
    

You Might Also Like

1 σχόλιο:

  1. και μόνο το ότι είναι παράτα σε συνδυασμό με δενδρολίβανο μου φτάνει για να τη λατρέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή