Ζύμη πασπαρτού

4:25 π.μ. alleycraft 10 Comments

Πρόκειται για μια συνταγή που μου την έμαθε η μαμά μου. Αυτή τη ζύμη δεν ξέρω πως να την περιγράψω. Κουρού δεν είναι, μπριός δεν είναι, πίτσας δεν είναι. Δεν ξέρω τί ακριβώς είναι αλλά πρόκειται για μια αφράτη και μαλακούτσικη ζύμη που πραγματικά ταιριάζει με ότι κατεβάσει ο νους σας. Γι' αυτό την ονόμασα και πασπαρτού γιατί μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με μαρμελάδες, σοκολάτες, πραλίνες,φρούτα αλλά και με τυριά, αλλαντικά, λαχανικά και σε ότι πιθανό συνδυασμό σας αρέσει.
Το Σάββατο που μας πέρασε συμμετείχα σε ένα workshopΜε πρωτοβουλία του Μe and Μama και σε οργάνωση του in my closet μαζευτήκαμε ώστε να βοηθήσουμε τη φιλόπτωχο αδελφότητα "Περίθαλψη" Κατερίνης προμηθεύοντάς την με πασχαλινά λαγουδάκια φτιαγμένα από pom pom για το πασχαλινό τους bazaar. Πρώτη φορά καλεσμένη ήμουνα, να πάω με άδεια χέρια; Άνοιξα τα κιτάπια μου και θυμήθηκα αυτή τη συνταγή. Ευτυχώς που ετοίμασα το κατιτίς μου γιατί όλα τα κορίτσια έφεραν από μια λιχουδιά και ήταν η μία καλύτερη από την άλλη. 

Η φωτόγραφία είναι από το in my closet

Ας περάσουμε να δούμε και τη συνταγή.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες.)

Υλικά για 80 κομμάτια
720γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140γρ γάλα φρέσκο
140γρ γάλα συμπυκνωμένο
30γρ βούτυρο
70γρ χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά ξερή (8γρ)
140γρ λάδι
1 αυγό
1κγ αλάτι και 1κγ ζάχαρη

Διαδικασία
Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το φρέσκο γάλα μαζί με το συμπυκνωμένο και τα 30γρ βούτυρο ίσα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Θέλουμε η θερμοκρασία να είναι χλιαρή (40C) για την μαγιά μας.
Στο μπολ που θα ζυμώσουμε διαλύουμε τη μαγιά στα 70γρ χλιαρό νερό με 1κγ ζάχαρη με τη βοήθεια ενός σύρματος.
Τώρα ενσωματώνουμε στο μείγμα της μαγιάς το ζεσταμένο γάλα με το βούτυρο, το αυγό και το λάδι και 1κγ αλάτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι.
Όταν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη αποσύρουμε το σύρμα και ζυμώνουμε με τα χέρια. Το αποτέλεσμα θα είναι μια μαλακή, λαδένια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει έντονα στα χέρια σας προσθέστε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι αλλά μην το παρακάνετε για να μη σας σφίξει.
Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την αλευρώνω, την σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει για μισή ώρα.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης περίπου 65γρ και το ανοίγω ελαφρά με τα χέρια μου και με τη βοήθεια του πλάστη ώστε να σχηματιστεί ένας στρογγυλός δίσκος. (Εγώ σε αυτό το σημείο ζυγίζω το βάρος της ζύμης μου και το διαιρώ με το 20 για να υπολογίσω το βάρος για το κάθε μπαλάκι μου.)

Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε τον δίσκο σε 4 κομμάτια σταυρώνοντάς τον.
Το κάθε ένα από αυτά τα τριγωνάκια θα γίνει ένα πιτάκι. Παίρνουμε ένα τριγωνάκι και το ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη.
Τώρα είναι έτοιμο να το γεμίσουμε με ότι αγαπάμε και ακολουθεί η διαδικασία τυλίγματος. Βάζουμε 1κγ γέμιση (δεν θέλουμε να ξεχειλίσει) και την βάζουμε στη μέση της πιο φαρδιάς επιφάνειας του τριγώνου. Διπλώνουμε δεξιά και αριστερά από τη γέμιση και ρολάρουμε από πάνω προς τα κάτω.
Στρώνουμε τα πιτάκια με τη ένωση προς τα κάτω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τοποθετώντας το ταψί στην πάνω ράγα της κάτω σχάρας στους 180C για 20-22'. 
Καλή επιτυχία.

Ζύμη πασπαρτού.pdf

You Might Also Like

10 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ νόστιμα τα πιτάκια και τα τίμησα δεόντως! Καλώς μας ήρθες και χαίρομαι που πέρασες καλά <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και κυρίως για το θερμό καλωσόρισμα!

      Διαγραφή
  2. Τα πιτάκια σου ήταν τέλεια, έφαγα δυο!Καλώς ήρθες!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως και να την πεις ήταν τέλεια σίγουρα κάπου θα την χρησιμοποιήσω!!Ευχαριστούμε πολύ και καλώς ήρθες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! Ηταν φανταστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καρδούλες βγαίνουν από τα μάτια μου. Τα απόλαυσα (οχι δεν θα πω πόσα!) τα πήρα και σπίτι, και θα τα φτιάξω και με τα παιδιά, που θα χαρούν τόσο τη διαδικασία όσο και το απότέλεσμα. Θα σου στείλω φωτό μόλις τα κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Λία! Θα περιμένω τις φωτογραφίες σου με χαρά!

      Διαγραφή