Πασχαλιάτικα φαναράκια

2:35 π.μ. alleycraft 2 Comments

πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft

Μπήκαμε στο κλίμα των ημερών και είπαμε να ασχοληθούμε με χειροτεχνίες.
Η αλήθεια είναι ότι οι χειροτεχνίες δεν είναι το δυνατό μου σημείο αλλά... Πάσχα είναι, είπα να προσπαθήσω!
Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες κατέφυγα σε έναν φίλο γραφίστα για βοήθεια. Με τις πολύτιμες συμβουλές του λοιπόν, μπορώ να πω ότι τα κατάφερα! Εντάξει... σίγουρα μπορώ και καλύτερα αλλά για πρώτη προσπάθεια (δηλαδή τέταρτη στην ουσία) νομίζω ότι τα πήγα αρκετά καλά και είμαι έτοιμη να σας δείξω τι έκανα.
 Τι θα χρειαστούμε:
  • χαρτόνι σε χρώμα ή σχέδιο που σας αρέσει
  • ρυζόχαρτο
  • βάση για φαναράκι (θα την βρείτε σε βιβλιοπωλεία ή καταστήματα με υλικά χειροτεχνίας)
  • τέμπερα και πινέλο για να χρωματίσω τη βάση
  • πιστόλι σιλικόνης και σιλικόνη
  • ψαλίδι, μολύβι, σβηστήρα και χάρακα
  • κολλητική ταινία διπλής όψης
  • κερί ρεσώ
  • σύρμα και πενσάκι για να φτιάξω το χερούλι
  • διακοσμητικά στοιχεία (προαιρετικά) εγώ χρησιμοποίησα μερικές ξύλινες πασχαλίτσες 
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft

Ξεκινάω χρωματίζοντας τη βάση με τέμπερα σε πράσινο χρώμα.
Στη συνέχεια μετράω την περίμετρο της βάσης και κόβω λωρίδες από το χαρτόνι μου και το ρυζόχαρτο στο ίδιο μήκος.
Έκοψα τρεις λωρίδες από το χαρτόνι και δύο από το ρυζόχαρτο για να διαχέεται το φως. Στο σύνολο, αυτές οι 5 λωρίδες, υπολόγισα να έχουν περίπου 22 με 24 εκατοστά ύψος. Εαν το κάνετε πιο κοντό, είναι πιθανό να καίγεται το χέρι σας από τη φλόγα. Εαν πάλι το κάνετε πιο ψηλό, θα είναι λίγο πιο δύσκολο να ανάψετε το κεράκι που θα κολλήσουμε στον πάτο από το φαναράκι μας. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας και εξαρτάται πάντα από την χρήση που σκοπεύετε να κάνετε. Αν, για παράδειγμα, το θέλετε μόνο για διακοσμητικό, τότε μπορείτε να το κάνετε και πιο κοντό.
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
Αφού λοιπόν, έκοψα τις λωρίδες στο μήκος και στο ύψος που θέλω, είναι έτοιμη να τις ενώσω με την ταινία διπλής όψης.
Ξεκινάω λοιπόν και κολλάω πολύ προσεκτικά τη μία λωρίδα με την άλλη μέχρι να τις ενώσω όλες. Εγώ διάλεξα να τα βάλω με τη σειρά χαρτόνι-ρυζόχαρτο-χαρτόνι-ρυζόχαρτο-χαρτόνι. Εσείς μπορείτε να κάνετε οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό σας αρέσει.
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
Τώρα που κόλλησα όλες τις λωρίδες μου πρέπει να σχηματίσω έναν κύλινδρο. Έχοντας μετρήσει ακριβώς την περίμετρο της βάσης μου, σημειώνω με ένα μολυβάκι στην πίσω πλευρά από τα χαρτόνια μου και ενώνω τα σημεία με τη βοήθεια ενός χάρακα. Με οδηγό την γραμμή τις ένωσης, κολλάω κατά μήκος, και μόνο στις λωρίδες από χαρτόνι, ταινία διπλής όψης. Κόβω το περιθώριο που περισσεύει και κολλάω τις δύο πλευρές σχηματίζοντας τον κύλινδρο.
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
 Είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε τον κύλινδρο στη βάση.Σε αυτό το βήμα πρέπει να είμαστε γρήγοροι και πολύ πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί να τσαλακώσουμε το φαναράκι μας.
Παίρνουμε λοιπόν το πιστόλι σιλικόνης, βάζουμε σιλικόνη περιμετρικά στο τοίχωμα της βάσης και "κουμπώνουμε" τον επάνω τον κύλινδρο μας. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και το καπάκι.
Δυστυχώς σε αυτό το βήμα το φωτογραφικό υλικό είναι φτωχό γιατί δε έχω αποκτήσει ακόμα τρίτο χέρι!
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
Το φαναράκι μας είναι σχεδόν έτοιμο. Μας λείπει το χερουλάκι το οποίο θα φτιάξουμε λυγίζοντας με ένα πενσάκι τις άκρες από ένα κομμάτι σύρμα. Το πόσο μεγάλο θα το κάνετε, εξαρτάται από εσάς.
Αφού λυγίσουμε τις άκρες, περνάμε το σύρμα από τις τρυπούλες που έχουμε ανοίξει στο πλάι από το καπάκι και το χερουλάκι μας είναι έτοιμο. (η φωτογραφία έχει τραβηχτεί πριν την τοποθέτηση του καπακιού)
πασχαλιάτικα φαναράκια alleycraft
Τις τρυπούλες αριστερά και δεξιά από το καπάκι μου τις έκαναν στο κατάστημα που τα αγόρασα με ένα μικρό διακορευτή. Αν δεν έχετε κάποιο αντίστοιχο εργαλείο, μπορείτε να τις ανοίξετε με μία καρφίτσα ή ακόμα και με το ίδιο το σύρμα. Θέλει μόνο λίγη προσοχή για να μη χαλάσετε το καπάκι.
Τι μας έμεινε;;
Το κεράκι φυσικά!
Με ένα κομματάκι ταινία διπλής όψης κολλάω το κεράκι στην βάση από το φαναράκι μου. Αν θέλετε προσθέτετε και μερικά διακοσμητικά και το φαναράκι σας είναι έτοιμο!
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

You Might Also Like

2 σχόλια: