Τυρόψωμο

1:44 π.μ. alleycraft 2 Comments




Η συνταγή του τυρόψωμου που μοιράζομαι μαζί σας δεν είναι δική μου, είναι μια συνταγή που είχαμε δει μαζί με την μαμά μου πριν από πέντε χρόνια στην εκπομπή chef στον αέρα και είναι της κυρίας Μαργαρίτας Μαργαριτοπούλου. Ήταν από εκείνα τα χειμωνιάτικα απογεύματα που χουχουλιάζεις στον καναπέ με ζεστό καφεδάκι στο χέρι και λίγο χαζολογάς, λίγο χαζεύεις στην τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι με το που ακούσαμε τυρόψωμο το σύνδρομο Παβλόφ είχε κάνει την εμφάνισή του και άρχισαν τα: "Πω πω πόσο καιρό έχω να φάω τυρόψωμο, αχ και να το είχα τώρα μπροστά μου, και κοίτα τι ωραίο που έγινε" και σταματημό δεν είχαμε. Να μην τα πολυλογώ στις διαφημίσεις σηκωθήκαμε από τον καναπέ και πήγαμε βουρ στην κουζίνα και το ετοιμάσαμε την ίδια μέρα. Το πρόβλημα ήταν το μετά, γιατί συγκρατημό δεν είχαμε, με αποτέλεσμα να φάμε ένα ολόκληρο τυρόψωμο οι δυο μας πλην από δυο κομμάτια που φυλάξαμε για τον μπαμπά μας. 
Αυτήν την συνταγή την πείραξα πολύ λίγο, ίσα να την φέρω στα μέτρα μου και από τότε την έχω φυλαγμένη στο ντοσιέ με τις συνταγές που αγαπώ και φτιάχνω συχνά. Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς και να βρει χώρο στις αγαπημένες σας συνταγές.
  
(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με την συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για 28άρι ταψί
1 φλ. χλιαρό νερό (ή 230γρ.)
1 φλ. αλεύρι σκληρό (ή 130 γρ.)
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 260 γρ.)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 8 γρ.)
1/2 φλ. ελαιόλαδο (ή 80 γρ.)
500γρ. φέτα σκληρή
1 κ.γ ζάχαρη
σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε αρχικά να διαλύσουμε την μαγιά. Στην λεκανίτσα που θα ζυμώσουμε διαλύουμε την μαγιά με το 1φλ. χλιαρό νερό και την ζάχαρη. Σκεπάζω με πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να ενεργοποιηθεί για 10'. Στη συνέχεια, αφού φούσκωσε η μαγιά, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας και στη συνέχεια ζυμώνοντας. Καλό είναι να μην προσθέσουμε εξαρχής όλο το αλεύρι γιατί αλεύρι με αλεύρι έχει διαφορά και μπορεί να σας παρασφίξει η ζύμη. Προτείνω να κρατήσετε μισό φλιτζάνι από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δηλ. 70γρ) από τα συνολικά δύο φλιτζάνια που δίνω στην συνταγή και αν χρειαστεί, το προσθέτετε κουταλιά κουταλιά. Το δικό μου ζυμαράκι το πήρε όλο το αλεύρι. Το αποτέλεσμα θα είναι μια μαλακούτσικη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αλευρώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε την ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για μισή με μια ώρα.


Αφού φούσκωσε η ζύμη την ξεφουσκώνουμε ζυμώνοντάς την ελαφρά και την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα μαχαίρι κόβουμε την ζύμη μας στα τέσσερα και σχηματίζουμε τέσσερα μπαλάκια.


Το κάθε μπαλάκι το ανοίγω σε μέτριο φύλλο, επίσης σε αλευρωμένη επιφάνεια, με την βοήθεια του πλάστη ή ακόμα και με τα χέρια μου. Αν μου κολλάει το φύλλο αλευρώνω ελαφρώς. Δεν θέλω το φύλλο να είναι μεγάλο ώστε να μου καλύπτει το ταψί οπότε η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για αρχάριες.
Λαδώνω το ταψί μου και στρώνω το πρώτο φύλλο, πασπαλίζω με την χοντροσπασμένη φέτα και περιχύνω με ελαιόλαδο. Ανοίγω και το επόμενο φύλλο, το στρώνω από πάνω, βάζω την φέτα και λαδώνω. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές. Μόλις μπει και η τελευταία στρώση φύλλο-φέτα-λάδι, διπλώνω τα φύλλα μου στη μέση σαν καλτσόνε.


Και τώρα πάμε να ασχημίσουμε ότι φτιάξαμε μέχρι στιγμής. Πιάνουμε τα διπλωμένα φύλλα με τα δυο χέρια και αρχίζουμε να τα στρίβουμε με κινήσεις όπως όταν στύβουμε ένα πανί. Το διπλώνουμε και το ξαναστρίβουμε. Αυτήν την διαδικασία θα την κάνουμε πέντε, έξι φορές. Μην ανησυχείτε που αυτό που βλέπετε τώρα είναι έτσι άσχημο, θα στρώσει στο επόμενο βήμα.
Πιέζουμε με τα χέρια μας την ταλαιπωρημένη ζύμη για να απλώσει καλά στο ταψί. Στην συνέχεια κάνουμε με τα δάχτυλά μας τρυπούλες στην επιφάνεια (όπως κάνουμε στην λαγάνα), πασπαλίζουμε με το σουσάμι και περιχύνω με το ελαιόλαδο που περίσσεψε από το αρχικό μισό φλιτζάνι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το τυρόψωμο να φουσκώσει για μισή με μια ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην πάνω ράγα της κάτω σχάρας για 50' με μία ώρα και συνήθως καταναλώνεται εντός ολίγων λεπτών από την στιγμή που θα ξεμυτίσει από τον φούρνο. Καλή επιτυχία!

Υ.Γ. Το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε θέλω να είναι σκληρό και χοντροσπασμένο για να μην λιώσει και εξαφανιστεί κατά την διαδικασία του ψησίματος.

Τυρόψωμο.pdf

You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. καλημέρα!!! πωπω οντως κ εγω εχω καιρο να φαω τυροψωμο!!! πολυ ωραια συνταγη κ πρωτοτυπη εκτέλεση!!! θ απροσπαθησω να το κανω κ εγω καποια στιγμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητό ντολμαδάκι, αν σου αρέσει το τυροψωμο τότε αυτή είναι σίγουρα μία συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις! Καλά φουρνίσματα!!

      Διαγραφή