Κασκόλ με γούνα

11:33 μ.μ. alleycraft 2 Comments


κασκολ με γούνα alleycraft
Εντάξει, μπορεί να έχει δίκιο η παροιμία που λέει οτι "ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει" αλλά εγώ λέω να μη βιαζόμαστε γιατι παραμονέυει κι ένας "Μάρτης, γδάρτης και παλουκοκαύτης" οπότε ας πιάσουμε τα βελονάκια μας να φτιάξουμε ένα ζεστό και χουχουλιάρικο κασκολάκι.
Αυτή τη φορά δε θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα βελονάκια μας αλλά και τη ραπτομηχανή μας! Θα πλέξουμε ένα πολύ απλό και όμορφο σχέδιο και θα το επενδύσουμε με ένα κομμάτι συνθετική γούνα. Εναλλάκτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι ύφασμα φλις ή ό,τι άλλο βάζει η φαντασία σας.
Επίσης, αν δεν διαθέτετε ραπτομηχανή, μπορεί πολύ εύκολα να ραφτεί και στο χέρι.
Πάμε όμως να δούμε τι θα χρειαστούμε και φυσικά πως θα το φτιάξουμε.
Τι θα χρειαστούμε:
 • Νήμα της επιλογής μας και το αντίστοιχο βελονάκι. Εγω χρησιμοποίησα νήμα Alize Batik 100% ακρυλικό και βελονάκι Νο6. Αν θέλετε το πλεκτό σας να βγει πιο αφράτο, τότε επιλέξτε ένα βελονάκι λίγο μεγαλύτερο απ ότι σας προτείνει το νήμα.
 • Βελονάκι και βελόνα για το κλείσιμο των ραφών
 • Γούνα ή ύφασμα φλις στις διαστάσεις του κασκόλ
 • Ραπτομηχανή και τα αντίστοιχα νήματα 
 • Βελόνα και το αντίστοιχο νήμα (για όσους δεν θα χρησιμοποιήσουν ραπτομηχανή)
 • Ψαλίδι
 • Μαρκαδόρο ή σαπουνάκι για να μαρκάρουμε το ύφασμα 
Πάμε να δούμε πρώτα το πλεκτό κομμάτι. Το σχέδιο είναι πάρα πολύ απλό και χρησιμοποιώ μόνο μισά ποδαράκια για να το φτιάξω.
Επειδή το πλέκω κατά μήκος, θα πρέπει απο την αρχή να επιλέξω τι μήκος θα έχει το κασκόλ μου. Εδώ θα σας πρότεινα να πάρετε τα μέτρα απο κάποιο κασκόλ που ήδη έχετε για να μη παιδευτείτε πολύ και χρειαστεί να ξηλώσετε πολλές φορές. Ανάλογα με το μήκος που θα επιλέξετε, θα πλέξετε και τις αντίστοιχες αλυσίδες για να το φτάσετε.
Το δικό μου το έκανα μικρό γιατί τελικά αποφάσισα να το ενώσω και έτσι δε το ήθελα πολύ μακρύ. Χρειάστηκα, λοιπόν, 150 αλυσίδες για να φτάσω το επιθυμητό μήκος.
κασκόλ με γούνα alleycraft
Συντομογραφίες
αλ = αλυσίδα
μ. ποδ = μισό ποδαράκι
Ξεκινάω κάνοντας τις αλυσίδες που χρειάζομαι για να φτάσω το επιθυμητό μήκος + 2 επιπλέον
Σειρά 1: Κάνω ένα μ. ποδ στην τρίτη αλ από το βελονάκι μου και συνεχίζω κάνοντας μ.ποδ σε κάθε αλ μέχρι το τέλος. Κάνω 2 αλ (μετράνε σαν ένα μ.ποδ) και γυρίζω το πλεκτό μου.
κασκόλ με γούνα alleycraft
κασκόλ με γούνα alleycraft
Σειρά 2: Κάνω ενα μ.ποδ στον πίσω πόντο απο το δεύτερο μ. ποδ της προηγούμενης σειράς. Συνεχίζω κάνοντας μ.ποδ στον πίσω πόντο μέχρι το τέλος. Κάνω 2 αλ (μετράνε σαν ένα μ.ποδ) και γυρίζω το πλεκτό μου.
κασκόλ με γούνα alleycraft
κασκόλ με γούνα alleycraft
Σειρά 3:  Κάνω ενα μ.ποδ στον μπροστά πόντο απο το δεύτερο μ. ποδ της προηγούμενης σειράς. Συνεχίζω κάνοντας μ.ποδ στον μπροστά πόντο μέχρι το τέλος. Κάνω 2 αλ (μετράνε σαν ένα μ.ποδ) και γυρίζω το πλεκτό μου.
κασκόλ με γούνα alleycraft
Σειρά 4: Συνεχίζω επαναλαμβάνοντας τις σειρές 2 και 3 μέχρι το πλεκτό μου να φτάσει στο επιθυμητό φάρδος (το δικό μου έγινε 25εκ.). Μη ξεχάσετε να υπολογίσετε 1 πόντο σε κάθε πλευρά για την ένωση με το γουνάκι ή το φλις.
Όταν φτάσετε στο σημείο θέλετε να κλείσετε το πλεκτό σας θα πρέπει να είστε μετά απο σειρά που έχετε πλέξει τον πίσω πόντο. Πλέκετε λοιπόν κανονικά όλη τη σειρά με μ.ποδ στον πίσω πόντο και στην επόμενη σειρά πλέκετε κανονικά σε όλο τον πόντο μ.ποδ μέχρι το τέλος και κλείνετε το πλεκτό σας.
Ως εδώ εύκολα και γνωστά τα πράγματα. Πάμε να πειραματιστούμε τώρα με τη γούνα μας.
Μετράω με μια μεζούρα το πλεκτό και μεταφέρω τα μέτρα πάνω στη γούνα. Κόβω το κομμάτι και το βάζω καλή με καλή πλευρά με το πλεκτό μου. Πιάνω τα δύο κομμάτια με καρφίτσες και αν ειμαι εντελώς σίγουρη για τις ραπτικές μου ικανότητες, ξεκινάνω να γαζώνω. Αν δεν είμαι και τόσο σίγουρη τότε καλύτερα θα ήταν να τρυπώσω πρώτα τα δύο κομμάτια για να μπορέσω να τα γαζώσω πιο εύκολα και με λιγότερες πιθανότητες να κάνω λάθος. Έτοιμοι?? Βάλτε μπρος τις μηχανές να δούμε τι θα βγει!
Ράβω πρώτα τις 2 πλευρές κατα μήκος και έπειτα συνεχίζω ανάλογα με το αν θα αφήσω ελευθερες τις ακρες ή αν θα το ενώσω.
κασκόλ με γούνα alleycraft
κασκόλ με γούνα alleycraft
κασκολ με γούνα alleycraft
κασκολ με γούνα alleycraft
Αν αφήσω ελευθερες τις άκρες, συνεχίζω γαζώνοντας τη μία ακρη. Έπειτα γαζώνω και την δεύτερη αλλά όχι μέχρι τέλος. Αφήνω 4-5 πόντους για να μπορέσω να γυρίσω το κασκόλ μου απο την καλή και έπειτα συνεχίζω με κρυφή βελονιά στο χέρι μεχρι το τέλος.
Αν αποφασίσω να το ενώσω, δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα. Ο τρόπος που διάλεξα να το ενώσω και να το κλείσω θα έλεγα ότι είναι μάλλον λίγο ανορθόδοξος αλλά δεδομένου οτι είναι και για μένα ο πρώτος πειραματισμός, δε θα ντραπώ και θα σας πω ακριβώς τι έκανα.
Αρχικά το γύρισα απο την καλή και ένωσα με το χέρι τις δύο άκρες γούνας. Στη συνέχεια το γύρισα από την ανάποδη ξανά και άρχισα να ενώνω, πάλι στο χέρι, το πλεκτό κομμάτι. Άφησα 4 πόντους περίπου για να μπορώ να το γυρίσω. Το γύρισα και συνέχισα να το ράβω με... ας πούμε κρυφή βελονιά στο χέρι.
κασκολ με γούνα alleycraft
κασκολ με γούνα alleycraft
κασκολ με γούνα alleycraft
Έτοιμο και πανέμορφο το χουχουλιάρικο κασκολάκι μας!
Εντάξει μπορεί να μην έγινε πολύ επαγγελματική δουλειά αλλά πρώτη προσπάθεια είναι...ας είμαστε λίγο επιεικείς!
κασκολ με γούνα alleycraft
Καλά να περάσετε και αν χρειαστείτε επιπλέον διευκρινήσεις, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω.

You Might Also Like

2 σχόλια:

 1. Μπράβο, μπράβο!!! Πολύ ωραία ιδέα η επένδυση με τη γούνα και το αποτέλεσμα δείχνει επαγγελματικότατο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ Ευγενία! Αν αποφασίσεις να το δοκιμάσεις, περιμένω φωτογραφία! Καλό βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή