Απλό τρίγωνο σάλι σε 2 παραλλαγές

12:11 π.μ. alleycraft 0 Comments

alleycraft τρίγωνο σάλι

Την αγάπη μου για τα τρίγωνα σάλι την ξέρετε. Όταν λοιπόν μία φίλη μου έφερε δώρο αυτά τα υπέροχα νήματα Alize, δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη για το πώς θα χρησιμοποιηθούν!
Το σχέδιο είναι απλό, λιτό και πολύ πολύ όμορφο. Σίγουρα το έχετε συναντήσει κάπου στο διαδίκτυο, έστω και τυχαία. Θα το δούμε βήμα βήμα σε δυο παραλλαγές για να διαλέξετε οποίο σας ταιριάζει καλύτερα. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε.

Τι θα χρειαστούμε:
Νήμα της αρεσκείας μας 2 με 3 κουβάρια, ανάλογα πόσο μεγάλο θέλουμε να γίνει το σάλι μας.
Βελονάκι αντίστοιχο μέγεθος του νήματος που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βελόνι για να κρύψουμε της άκρες μας.
Εγώ χρησιμοποίησα νήμα Alize Angora Gold. Περιέχει 80% ακρυλικό, 10% μαλλί και 10% μοχέρ και ζυγίζει 100g το κουβάρι. Είναι πολύ μαλακό στην υφή του και επέλεξα να το πλέξω με βελονάκι Νο 5 για να γίνει πιο αφράτο (κανονικά το νήμα αυτό θα πλεκόταν με βελονάκι Νο 2 ή 3). 
Το νήμα μου, όπως βλέπετε, βγάζει διάφορα χρώματα, από άσπρο μέχρι πετρόλ. Εσείς αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύχρωμο νήμα, μπορείτε να το κάνετε μονόχρωμο ή να παίξετε με τους συνδυασμούς που σας αρέσουν αλλάζοντας χρώμα και νήμα σε κάθε σειρά ή κάθε 2 ή και 3 σειρές και να δημιουργήσετε το δικό σας σχέδιο.

Συντομογραφίες:
β = βουβό
αλ = αλυσίδα
ποδ = ποδαράκι
Παραλλαγή με 2 ποδαράκια. Κάνω 4 αλυσίδες και κλείνω στην πρώτη αλυσίδα με βουβό για να σχηματισω κύκλο.
Σειρα 1: Κάνω 3 άλ ( μετράει σαν ποδαράκι) και ένα ποδαράκι μέσα στον κύκλο. Συνεχιζω με (2αλ και 2ποδ μέσα στον κύκλο) x 3. Στο τέλος θα πρέπει να έχω 4 σετ από 2 ποδ. 
alleycraft τρίγωνο σάλι
alleycraft τρίγωνο σάλι
Σειρά 2: Κάνω 3αλ (μετράει σαν 1 ποδ) και 1ποδ στη βάση από τις 3αλ. Κάνω 2αλ και 2 ποδ στο πρώτο κενό από 2αλ. της προηγούμενης σειράς. Συνεχίζω με 2αλ και στο επόμενο κενό κάνω 2ποδ, 2αλ, 2ποδ. 
Εδώ είναι το κέντρο από το σάλι μου και είναι το κενό στο οποίο θα κάνω σε κάθε σειρά την αύξηση μου. 
Στη συνέχεια κάνω 2αλ και 2 ποδ στο επόμενο κενό από 2αλ της προηγούμενης σειράς. Έπειτα, 2 άλ και 2ποδ πάνω στην κορυφή απο τις 3αλ της αρχής. 
alleycraft τρίγωνο σάλι
alleycraft τρίγωνο σάλι
Έχω ολοκληρώσει την δεύτερη σειρά. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο ώσπου το σάλι μου να φτάσει το επιθυμητό μέγεθος. 
Παραλλαγή με 3 ποδαράκια.
Κάνω 4 αλυσίδες και κλείνω στην πρώτη αλυσίδα με βουβό για να σχηματίσω κύκλο.
Σειρα 1: Κάνω 3 άλ (μετράει σαν ποδαράκι), 2ποδ, 3αλ και 3ποδ μέσα στον κύκλο. Στο τέλος θα πρέπει να έχω 2 σετ από 3 ποδ.
Σειρά 2: Κάνω 3 αλ (μετράει σαν ποδαράκι) και 2ποδ στη βάση από τις 3 αλ. Κάνω 3 αλ και μέσα στο κενο κάνω 3ποδ, 3 αλ, 3 ποδ. Συνεχίζω με 3 αλ και 3 ποδ πάνω στην κορυφή απο τις 3 αλ της προηγούμενης σειράς.
alleycraft τρίγωνο σάλι
Σειρά 3: Κάνω 3 άλ (μετράει σαν ποδαράκι) και 2ποδ στη βάση από τις 3 αλ. Συνεχίζω με 3αλ, 3 ποδ στο πρώτο κενό από 3αλ της προηγούμενης σειράς και 3αλ. Στο επόμενο κενό κάνω 3ποδ, 3 αλ και 3 ποδ.
Εδώ είναι το κέντρο από το σάλι μου και είναι το κενό στο οποίο θα κάνω σε κάθε σειρά την αύξηση μου.
Συνεχίζω με 3 αλ, 3ποδ στο επόμενο κενό, 3 αλ και 3 ποδ πάνω στην κορυφή από τις 3αλ στην αρχή της προηγούμενης σειράς.
alleycraft τρίγωνο σάλι
Έχω ολοκληρώσει την τρίτη σειρά. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο ώσπου το σάλι μου να φτάσει το επιθυμητό μέγεθος. 
Καλή διασκέδαση!

extra tip: 
Μπορείτε αν θέλετε να διακοσμήσετε τις άκρες με δύο ωραίες φούντες ή ακόμα και να γεμίσετε το σάλι σας με κρόσσια στο τελείωμα.

0 σχόλια:

Κέικ πορτοκάλι-σοκολάτα

12:39 π.μ. alleycraft 4 Comments

Μα πόσο βολικό είναι να έχεις στο σπίτι ένα κέικ. Είναι ένα νόστιμο και γρήγορο πρωινό, αποτελεί μια πολύ καλή λύση όταν αισθάνεσαι μια λιγούρα για γλυκό, είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι και σε περίπτωση που έχεις απρόσμενες επισκέψεις θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη και δεν θα μπορούν να σε πουν και αχαΐρευτη.   
Το συγκεκριμένο κέικ μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί παραμένει ελαφρώς υγρό και αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό για την διατήρησή του, καθώς παραμένει αφράτο για μεγαλύτερο διάστημα. Τώρα θα μου πείτε, αυτό ισχύει για το δικό μας σπιτικό όπου μένουμε δυο άνθρωποι. Αν έχετε παιδάκια και δει στην εφηβεία, σας συμπονώ. Μια που βγάζετε τα φαγητά από τον φούρνο και μια που εξαφανίζονται, πολλές φορές πριν καν τα δοκιμάσετε. 
Όπως και να έχει, είτε το φτιάξετε για πολλούς, είτε το φτιάξετε για λίγους ακόμα ακόμα και αν το κάνετε μόνο για τον εαυτό σας πιστεύω πως είναι μία συνταγή που θα βάλετε μέσα στην ατελείωτη λίστα για κέικ που έχετε. Άραγε πόσοι συνδυασμοί και συνταγές για κέικ να υπάρχουν;
  
(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)


Υλικά για φόρμα κέικ 22 εκ.
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. ζάχαρη
3 αυγά
180γρ. γιαούρτι
100γρ. σταγόνες σοκολάτας
1 κ.γλ μπέκιν πάουντερ (ή 4γρ.)
1 μύτη σόδα φαγητού
4κ.σ χυμό ποστοκάλι (ή 44γρ.)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Αρχικά έχουμε κανονίσει να αφήσουμε το βούτυρο, το οποίο έχουμε κόψει σε κυβάκια, και τα αυγά εκτός ψυγείου για μισή ωρίτσα ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για ένα δεκάλεπτο μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Όσο χτυπιέται το βούτυρο με την ζάχαρη μπορείτε να κοσκινίσετε το αλεύρι και να το ανακατέψετε με το μπείκιν πάουντερ, τη βανιλίνη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Μόλις αφρατέψει το βούτυρο προσθέτουμε στο μείγμα ένα ένα τα αυγά και την πρέζα αλάτι. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ωραία κρέμα.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε στο γιαούρτι το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε μια μύτη σόδας φαγητού και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να φουσκώσει η σόδα. 
Προσθέτουμε το φουσκωμένο γιαούρτι στο μείγμα μας στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τώρα θα παρατηρήσετε πως το μείγμα σας θα φαίνεται σαν να έχει κόψει. Μην ανησυχείτε καθόλου, δεν κάνατε τίποτα λάθος.
Μόλις προσθέσουμε το αρωματισμένο αλεύρι στο μίξερ και ανακατευτεί, το αποτέλεσμα θα είναι μια ωραία και βελούδινη ζύμη για κέικ.
Σειρά έχουν να μπουν στη ζύμη μας οι σταγόνες σοκολάτας, τις οποίες πρώτα θα αλευρώσουμε και θα κοσκινίσουμε και μετά θα ανακατέψουμε απλά με μια μαρίζ να πάνε παντού στο μείγμα. Αυτήν την διαδικασία την κάνουμε ώστε να λειτουργήσει το αλεύρι σαν συνδετικός ιστός ώστε να υπάρχουν σταγόνες σοκολάτες σε κάθε σημείο του κέικ και να μην καταλήξουν όλες στον πάτο.
Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε την φόρμα του κέικ μεταφέρουμε την ζύμη και ψήνουμε για 50' σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175C τοποθετώντας τη φόρμα στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Μετά τα 45' καλό είναι να ελέγξετε αν ψήθηκε το κέικ μπήγοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό το μαχαίρι σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αν απλά το μαχαίρι βγει λερωμένο με λιωμένη σοκολάτα χωρίς να έχει ζύμη πάνω του επίσης σημαίνει πως είναι έτοιμο. Καλή επιτυχία!

Υ.Γ Αφού το έφτιαξα και το δοκίμασα συνειδητοποίησα πως θα του ταίριαζαν πολύ και λίγα φρουί γλασέ πορτοκαλιού. Εάν τις προσθέσετε, θα τις βάλετε και αυτές στο τέλος μαζί με τις σταγόνες σοκολάτες. Μην ξεχάσετε να αλευρώσετε και να κοσκινίσετε και τα φρουί γλασέ επίσης.

Κέικ πορτοκάλι-σοκολάτα.pdf

4 σχόλια:

Πάστα φλόρα

12:50 π.μ. alleycraft 0 Comments


Η πάστα φλόρα αποτελεί αγαπημένο γλύκισμα πολλών αλλά αν ξέρω έναν άνθρωπο που της έχει ιδιαίτερη αδυναμία, αυτός θα είναι ο άντρας μου. Γενικά έχει μια αδυναμία σε γλυκίσματα που περιλαμβάνουν μαρμελάδα. Τα αγαπημένα του βουτήματα είναι τα πτι φουρ, τα αγαπημένα του μπισκότα εμπορίου είναι αυτά τα μαλακούτσικα μπισκότα με γέμιση μαρμελάδας πορτοκάλι και επικάλυψη σοκολάτας και ο αγαπημένος του τρόπος να απολαμβάνει τα κέικ είναι να αλείφει σε κάθε φέτα μια στρώση μαρμελάδα. Έτσι κι εγώ φέτος στα γενέθλια του αποφάσισα να σβήσει τα κεράκια του πάνω στην αγαπημένη του πάστα φλόρα που δεν είναι άλλη από αυτήν με γέμιση μαρμελάδα πορτοκάλι. Και τι μαρμελάδα πορτοκάλι, φτιαγμένη από τα χεράκια μου. 
Η διαδικασία παρασκευής δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ίσα ίσα θεωρώ πως είναι μια εύκολη συνταγή που σου λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και για τούρτα γενεθλίων στην περίπτωση μου! 

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με την συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για ταρτιέρα 23-25εκ
180γρ βούτυρο
100γρ ζάχαρη
380γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
8γρ μπεικιν παουντερ (ή 2κ.γ)
ξύσμα ενός λεμονιού
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
350γρ. μαρμελάδα της επιλογής σας

Εκτέλεση
Ξεκινάμε να χτυπήσουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Σε αυτήν τη συνταγή το βούτυρο το χτυπάμε κρύο και δεν το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στα κέικ. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με την ζάχαρη για περίπου 10' μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Όσο δουλεύει το μίξερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και τη βανιλίνη.
Μόλις αφρατέψει το βούτυρο προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, στο μείγμα βούτυρο- ζάχαρη, και μια πρέζα αλάτι και σταματάμε το χτύπημα μόλις ενσωματωθούν. Αποσύρουμε το μπόλ από το μίξερ και προσθέτουμε το αρωματισμένο αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ . Δεν θέλει πολύ πολύ παίδεμα, μόλις μαζευτεί και γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι σταματάμε το ανακάτεμα.
Τώρα χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μπαλίτσες. Η μία μπάλα αποτελείται από τα 2/3 της αρχικής ζύμης και θα είναι η βάση της πάστα φλόρα και η δεύτερη μπαλίτσα θα είναι το 1/3 της αρχικής ζύμης και θα την χρησιμοποιήσουμε για τις λωρίδες που την κοσμούν. Τυλίγω την κάθε μπαλίτσα με μεμβράνη φαγητού και τις αφήνω να καθίσουν στο ψυγείο για τουλάχιστον 30'. 
Τώρα που έχει κρυώσει η ζύμη, βγάζουμε την μεγάλη μπαλίτσα μας για να ετοιμάσουμε την βάση της πάστα φλόρα. Εγώ χρησιμοποίησα μια φόρμα δαχτυλίδι γιατί δεν έχω ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο. Έτσι, έστρωσα την φόρμα μου, την οποία προηγουμένως ρύθμισα στα 23εκ., πάνω σε μια λαδόκολλα και άνοιξα κατευθείαν το ζυμαράκι μέσα στην φόρμα πιέζοντας με τα χέρια μου την ζύμη. Άμα θέλετε μπορείτε να ανοίξετε την ζύμη με τον πλάστη σας σε στρογγυλό φύλλο και να το μεταφέρεται στην ταρτιέρα σας αλλά εγώ επέλεξα τον εύκολο δρόμο. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ισόπαχη βάση προσέχοντας να έχει και τα σηκώματα της ζύμης περιφερειακά ύψους όσο ένα δάχτυλο περίπου. Τώρα που η βάση μας είναι έτοιμη στρώνουμε μέσα την μαρμελάδα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. 
Σειρά έχουν οι λωρίδες που θα κοσμήσουν την πάστα φλόρα. Βγάζω την μικρή μπαλίτσα από το ψυγείο και την ανοίγω με την βοήθεια ενός πλάστη πάνω σε μια λαδόκολλα, για να μην κολλάει,  σε μέτριο φύλλο. Κόβω το φύλλο σε ισόπαχες λωρίδες τις οποίες θα βάλω χιαστί πάνω από την πάστα φλόρα.
Με την ζύμη που μου περίσσεψε από την δεύτερη μπαλίτσα ετοίμασα και δύο ατομικά ταρτάκια που τα γέμισα με μαρμελάδα κεράσι.
Ψήνουμε την πάστα φλώρα στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα για 45'. Αφού ψηθεί την αφήνουμε να ηρεμήσει για τουλάχιστον 15' πριν την ξεφορμάρουμε. Καλή επιτυχία! 

Υ.Γ Αν χρησιμοποιήσετε ταρτιέρα μην ξεχάσετε να βουτυρώσετε το σκεύος σας πριν τοποθετήσετε μέσα την ζύμη.

Πάστα φλόρα.pdf

0 σχόλια:

Σπιτικός κολοκυθένιος τραχανάς της θείας Σοφούλας

12:52 π.μ. alleycraft 0 Comments


Ο τραχανάς είναι ένα φαγητό που δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι μας. Για τους μικρούς ήταν ένα εύκολο βραδινό και για τους μεγάλους ένα γεμάτο ενέργεια πρωινό. Για μένα ήταν ένα φεστιβάλ ζυμαριού! Σαν φαγητό άργησα να το εκτιμήσω πολύ. Σαν παιχνίδι όμως..
Η διαδικασία παραγωγής του τραχανά ήταν ομαδική δουλειά. Οι γυναίκες μαζευόντουσαν ανά γειτονιές και έφτιαχναν όλες μαζί τον τραχανά της χρονιάς. Στη δική μας γειτονιά, οι γυναίκες, μαζευόντουσαν στην αποθήκη της γιαγιάς μου. Ναι, ναι καλά θυμόσαστε. Στην αποθήκη της γιαγιάς Γιαννούλας που φτιάχνει και τις νόστιμες λαλαγγίτες.
Αυτή η αποθήκη, είναι στην πραγματικότητα μια προέκταση του κυρίως σπιτιού την οποία χρησιμοποιούμε συνήθως το καλοκαίρι γιατί η θερμοκρασία εκεί είναι αισθητά πιο χαμηλή απ' το υπόλοιπο σπίτι. Εκεί λοιπόν μαζευόντουσαν στο τέλος του καλοκαιριού και στήνανε εργοστάσιο ολόκληρο! Μέσα στις γυναίκες που ερχόντουσαν ήταν και η θεία μου η Σοφούλα η οποία μας παραχώρησε τη συνταγή της.
Αρκετά όμως σας ζάλισα, πάμε να δούμε τη συνταγή και βήμα βήμα πως θα φτιάξουμε τον δικό μας τραχανά.

Το μόνο πρόβλημα με τις παλιές νοικοκυρές είναι ότι ποτέ δε μετρούσαν τίποτα. Τα πάντα ήταν με το μάτι. Βέβαια είχε και αυτό τη χάρη του. Σαν χθες τις θυμάμαι όλες να δοκιμάζουν τον τραχανά και ύστερα να σχολιάζουν για το υπόλοιπο της εβδομάδας αν ήταν καλύτερος από τον περσινό και τι θα αλλάξουν στον επόμενο. Επειδή όμως εμείς οι καινούριες με το μάτι δουλειά δε κάνουμε, κάναμε 1-2 πειραματάκια και καταλήξαμε στις δοσολογίες της συνταγής.

Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό πατάτες
1 κιλό ντομάτες
1 κιλό καρότα
1 κιλό κολοκύθα κόκκινη
1 κιλό κρεμμύδια
2 κιλά πιπεριές Φλωρίνης
500 γρ. σουσάμι
250 γρ. αλάτι
20 γρ. πιπέρι μαύρο (αν τον θέλετε πιο πικάντικο μπορείτε να προσθέσετε πιπέρι ή λίγο μπούκοβο ή 1-2 καυτερές πιπεριές)
15 γρ. μπαχάρι τριμμένο (αν δε σας αρέσει το μπαχάρι, μπορείτε να το παραλείψετε)
1 κιλό προζύμι (το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε απο τον φούρνο της γειτονιάς σας. Αν θέλετε ο τραχανάς σας να ξινίσει, μπορείτε να αφήσετε το προζύμι στο ψυγείο για 3-4 μέρες πριν το χρησιμοποιήσετε)
25 γρ. νωπή μαγιά
100ml χλιαρό νερό
3 κιλά σιμιγδάλι χοντρό (το χρησιμοποιούμε γιατί βοηθάει στο να στεγνώσει πιο γρήγορα ο τραχανάς μας. Αν για οποιοδήποτε λόγο δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το σιμιγδάλι, η γεύση του δε θα αλλάξει απλά θα χρειαστείτε περισσότερο αλεύρι)
3,5 κιλά περίπου αλεύρι (ανάλογα με τα λαχανικά σας μπορεί να χρειαστείτε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο)

Διαδικασία παρασκευής:
Ξεκινάμε με την προετοιμασία των λαχανικών. Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα μας τα λαχανικά. 'Έπειτα τα κόβουμε σε κομμάτια, τα βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματάμε για μερικά λεπτά τόσο, όσο χρειάζονται για να μαλακώσουν λίγο. Σε αυτό το σημείο αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και από τις πιπεριές (εγώ ξέχασα τις πιπεριές με τη φλούδα!!)
Μόλις ζεματίσουμε όλα μας τα λαχανικά μπορούμε να συνεχίσουμε με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ραβδομπλέντερ και να κάνουμε τα λαχανικά μας πουρέ (και τη ζωή μας πολύ εύκολη). Ο δεύτερος, αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, είναι να τα περάσουμε λίγα λίγα από ένα απλό μπλέντερ και να δημιουργήσουμε και πάλι τον πουρέ μας.


Στη συνέχεια τοποθετούμε τον πουρέ σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζουμε να πάρει μία βράση. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά μας, δηλαδή το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτάκια έπειτα το αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του (θέλω να είναι χλιαρό).
Παράλληλα καβουρντίζω το σουσάμι μου. Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά, ρίχνω το σουσάμι και το ανακατεύω ασταμάτητα μέχρι να αρχίσει να παίρνει εκείνο το υπέροχο χρυσαφί χρώμα. Μη ξεχαστείτε!! Θα το κάψετε. Αφού το καβουρντίσω όλο, το αφήνω να κρυώσει πολύ καλά και έπειτα το περνάω και αυτό από το μπλέντερ για να το τρίψω.

Τα υλικά μας είναι όλα έτοιμα. Πάμε να τα ενώσουμε.
Ξεκινάω με το να διαλύσω τη μαγιά μου σε 100ml χλιαρό νερό. Την αφήνω για λίγο στην άκρη.
 Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνω τα 2/3 του πουρέ (ο οποίος είπαμε οτι πρέπει να είναι χλιαρός) και στη συνέχεια ρίχνω μέσα το προζύμι (το οποίο έχω βγάλει από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και τα ανακατεύω.

Παίρνω τη διαλυμένη μαγιά και την ρίχνω στο 1/3 του πουρέ που κράτησα και το ανακατεύω. Στη συνέχεια ρίχνω το μείγμα με τη μαγιά στο μείγμα με το προζύμι και συνεχίζω να ανακατεύω.
Σειρά έχει το τριμμένο σουσάμι και το σιμιγδάλι. Μόλις ανακατευτούν καλά αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και να ζυμώνω.
Το ζυμάρι που θα δημιουργηθεί είναι πολύ σκληρό και ζυμώνεται λίγο δύσκολα. Αυτή είναι και η μοναδική δυσκολία του τραχανα μας. Μη το βάζετε κάτω όμως και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει! Συνεχίζω να ζυμώνω για περίπου 20 λεπτά και όταν το ζυμάρι μου έχει σφίξει πια αρκετά για να δουλευτεί άλλο, το αφήνω να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Το τοποθετώ σε μέρος που δεν έχει ρεύματα και το τυλίγω με κουβέρτες για να το κρατήσω ζεστό (εγώ βάζω και ένα κομμάτι μεμβράνης γιατί μπορεί σε κάποιο φούσκωμα να μη το προλάβω και να ενωθεί με την κουβέρτα).

Ήδη μέσα σε μερικά λεπτά από τη στιγμή που θα σταματήσετε το ζύμωμα, αν πιάσετε με το χέρι σας τον πάτο της λεκάνης, θα δείτε οτι η θερμοκρασία του ζυμαριού έχει ανέβει αισθητά. Έχει αρχίσει να δουλεύει.. Και τώρα περιμένουμε. Ανά 2 ώρες περίπου ζυμώνουμε για λίγο, ίσα ίσα για να ξεφουσκώσουμε το ζυμάρι μας και να το αφήσουμε να ξαναφουσκώσει.
Κάπου εδώ πρέπει να αποφασίσετε πόσο ξινό τον θέλετε. Όσο πιο ξινό τον θέλετε, τόσο πιο πολλές ώρες θα πρέπει να αφήσετε το ζύμάρι σας να φουσκώνει. Μη το παρακάνετε όμως, μέχρι 2 μέρες είναι αρκετές. Εγώ τον αφήνω περίπου 15 ώρες και δε θα έλεγα οτι ξινίζει. Από την άλλη βέβαια, χρησιμοποιώ και προζύμι 2 ημερών, οπότε πόσο να ξινίσει ο καημένος; Μου αρέσει όμως έτσι όπως βγαίνει. Αν όμως τον θέλετε ξινό τότε μάλλον θα πρέπει να δράσετε συνδυαστικά και να αφήσετε και το προζύμι σας να ξινίσει λίγο αλλά και το ζυμάρι σας.
Μετά από 15 ώρες περίπου είναι έτοιμος να τον απλώσουμε.
Κόβουμε μικρά ακανόνιστα κομματάκια το ζυμάρι (αγαπημένη διαδικασία σαν παιδί) και τα απλώνουμε πάνω σε καθαρό σεντόνι σε τοποθεσία που αερίζεται για να μπορέσει να στεγνώσει. Εγώ συνήθως τον απλώνω έξω. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε και ένα τούλι για τον προστατέψετε από μύγες και ζουζούνια και αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο γιατί θα σας αποχρωματίσει τον τραχανά σας.

Αφήνω μερικές ώρες να στεγνώσει (ανάλογα με τη θερμοκρασία, τον αέρα κτλ) και στη συνέχεια ή ξαναπλάθω τα κομματάκια ή τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια για να συνεχίσουν να στεγνώνουν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει 1 με 2 μέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Είναι λοιπόν πιθανό να με πιάσει το βράδυ. Δε με πιάνει όμως πανικός.. Τον τοποθετώ σε εσωτερικό χώρο και συνεχίζω την επόμενη μέρα.
Όταν τα κομματάκια ζυμαριού σας αρχίσουν και τρίβονται εύκολα, είναι ώρα να πάμε στο επόμενο στάδιο. Παίρνουμε ένα μεγάλο μεταλλικό κόσκινο και τρίβουμε λίγα λίγα τα κομματάκια ζυμαριού. Ανάλογα με το άνοιγμα του κόσκινου που θα διαλέξετε θα γίνει και το μέγεθος του τραχανά σας. Εμένα μου αρέσει να είναι λίγο χοντροκομμένος αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Προσέξτε μόνο μη τον αφήσετε να ξεραθεί πολύ γιατί μετά δε θα τρίβετε με τίποτα!
Αφού λοιπόν τον τρίψουμε όλο, τον απλώνουμε και πάλι πάνω στο σεντόνι μας και τον αφήνουμε να ξεραθεί τελείως για 4-5 μέρες. Τον αποθηκεύουμε σε υφασμάτινη θήκη (συνήθως μια παλιά μαξιλαροθήκη) για να μπορεί να αναπνέει.

Η θεία Σοφούλα προτείνει να τον αποθηκεύσετε στην κατάψυξη αν θέλετε. Αν φοβόσαστε οτι μπορεί να τον χάσετε λόγο υγρασίας ή σας έμεινε λίγος περσινός, τότε βάλτε τον όπως είναι στην κατάψυξη και βγάλτε απευθείας την ποσότητα που θέλετε κάθε φορά.
Άντε και του χρόνου! Καλή όρεξη.

Υ.Γ: η τελική ποσότητα είναι περίπου 9 κιλά. Δηλαδή είναι πάρα πολύ! Εμείς όμως τον τρώμε πολύ οικογενειακώς οπότε δε μας φαίνεται και τόσο πολύ. Άσε που μέσα σε ένα όμορφο βάζο ή ένα υφασμάτινο τσαντάκι, είναι ένα εξαιρετικό δώρο για κάθε περίσταση.. Όπως και να 'χει αν σου φαίνεται πολύ, μετρίασε τις ποσότητες στο μισό. Καλή επιτυχία!

0 σχόλια: