Βραχιολάκια μάρτη

11:03 π.μ. alleycraft 0 Comments


Ο Μάρτης έρχεται για να μας φέρει την άνοιξη και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε. Θα δούμε, λοιπόν, μερικές όμορφες ιδέες για το πως να φτιάξουμε ένα βραχιολάκι μάρτη.
Ο μάρτης είναι ένα πολύ παλιό έθιμο το οποίο είναι γνωστό στις περισσότερες βαλκανικές χώρες και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Το φοράμε από την πρώτη μέρα του Μάρτη και το έθιμο λέει ότι θα μας προστατέψει από τον ήλιο. Το φοράμε μέχρι το τέλος του μήνα εκτός και αν δούμε ένα χελιδόνι νωρίτερα οπότε και το αφήνουμε στα κλαδιά ενός δέντρου ή μιας τριανταφυλλιάς για να το δουν τα χελιδόνια, να το πάρουν και να  το χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν τις φωλιές τους. Σε αυτό το σημείο η γιαγιά μου πάντα συμπλήρωνε "θα το πάρει το χελιδόνι για να χτίσει τη φωλιά του και μετά θα σου φέρει ένα δώρο για να σε ευχαριστήσει". Όπως καταλαβαίνετε το χελιδόνι έπαιρνε τον μάρτη αλλά από δώρο τίποτα. Έτσι λοιπόν, με τα χρόνια, είπα να εξελίξω λίγο αυτό το τόσο αγαπημένο έθιμο και να προσθέσω την επιλογή να ορίσω εγώ κάποιον σαν "χελιδόνι" μου και έπιασε. 
Φορέστε τον μάρτη σας και διαλέξτε κάποιον φίλο σας, ένα συγγενή ή τον σύντροφό σας να γίνει το χελιδόνι σας για φέτος και στο τέλος του μήνα να σας φέρει το δωράκι σας. Αντίστοιχα, γίνετε κι εσείς το χελιδόνι κάποιου φίλου σας. Σε όλους μας αρέσουν τα δώρα και οι εκπλήξεις, να λοιπόν μια ευκαιρία ακόμα να κάνουμε τους γύρω μας λίγο πιο ευτυχισμένους.

Πάμε όμως να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα βραχιολάκι μάρτη. 
Η πιο εύκολη και συνηθισμένη εκδοχή είναι αυτή με τις δύο κλωστές, μια κόκκινη και μία άσπρη, απλά στριμμένες μεταξύ τους και δεμένες με έναν κόμπο στο χέρι. Προσωπικά, είναι και η εκδοχή που προτιμώ γιατί μου θυμίζει πολύ τα παιδικά μου χρόνια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι να φτιάξεις ένα τέτοιο βραχιολάκι. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο μάρτης. έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ όμορφο κόσμημα.

Εδώ, λοιπόν, θα δούμε τα υλικά και τα εργαλεία που θα μας χρειαστούν για να μετατρέψουμε 2 κλωστές σε βραχιόλι. Έπειτα, εσείς, θα βάλετε τη φαντασία σας και θα δημιουργήσετε όποιον συνδυασμό σας αρέσει.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  • λευκό και κόκκινο νήμα
  • διακοσμητικά της επιλογής σας (χάντρες, ματάκια, κουδουνάκια)
  • πένσα πλακέ για κοσμήματα
  • κοφτάκι για κοσμήματα
  • ακροδέκτες και τελειώματα
  • κρίκους και κουμπώματα  

Παίρνουμε 2 κομμάτια νήμα (1 λευκό και 1 κόκκινο). Υπολογίζουμε το μήκος τους να φτάνει και κλείσουν γύρω από το χέρι μας μας και αφήνουμε και 2-3 εκ. για να βάλουμε τους ακροδέκτες και το κούμπωμα. Δε μας πειράζει να είναι και λίγο μεγαλύτερο (ίσως είναι και καλύτερα για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα βγει πιο μικρό) γιατί στο τέλος θα κόψουμε την περίσσεια νήματος.
Δένουμε, λοιπόν, τα δύο νήματα με κόμπο, βάζουμε κάτι βαρύ πάνω στο σημείο που έχουμε κάνει τον κόμπο για να μας το κρατάει σταθερό και στρίβουμε τα νήματα μεταξύ τους.

Αφού στρίψουμε τα νήματα, επιλέγουμε τα διακοσμητικά που θα βάλουμε στον μάρτη μας (μπορούμε και να μη βάλουμε, εξαρτάται από το γούστο σας). Συνεχίζουμε κλείνοντας το βραχιολάκι μας με τα ανάλογα εξαρτήματα.

Παίρνουμε πένσα, ακροδέκτες, κουμπώματα και κρίκους και πάμε να τα προσαρμόσουμε όλα αυτά στον μάρτη μας.
Ξεκινάμε τοποθετώντας τους ακροδέκτες. Τοποθετούμε τον ακροδέκτη στην μία άκρη του μάρτη, πριν από τον κόμπο, και με τη βοήθεια της πένσας το σφίγγουμε πολύ καλά, να εφαρμόσει πάνω στο νήμα και να μη φεύγει. 
Στη συνέχεια, με το κοφτάκι, κόβουμε την περίσσεια νήματος και από τις δύο πλευρές. Ο μάρτης μας είναι σχεδόν έτοιμος.


Τέλος, τοποθετούμε τους κρίκους και τα κουμπώματα πάνω στους ακροδέκτες και ο μάρτης μας είναι έτοιμος να φορεθεί.


Καλή επιτυχία.
Και μη ξεχάσετε.....βρείτε το χελιδόνι σας!


0 σχόλια:

Μαρμελάδα πορτοκάλι

11:39 π.μ. alleycraft 0 Comments

Μαρμελάδα, μια μορφή ανακύκλωσης φρούτων που συνήθως έχουν παρακαθίσει στο ψυγείο μας και τα μετατρέπουμε σε μια νοστιμιά ανθεκτική στο χρόνο. Έτσι με αφορμή κάτι ξεχασμένα πορτοκάλια με έπιασαν οι προκοπές και το μοιράζομαι μαζί σας.
Να τονίσω πως η μαρμελάδα πορτοκάλι όταν έχει και τη φλούδα πικρίζει γι' αυτό δώστε έμφαση στη διαδικασία ξεπικρίσματος όπως την περιγράφω παρακάτω στη συνταγή. Το αποτέλεσμα θα σας θυμίσει σε γεύση γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.   
Να προετοιμάσω ότι η μαρμελάδα που ακολουθεί έχει κομματάκια και ότι είναι χρονοβόρα.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά:
Στο ένα κιλό πολτό πορτοκαλιού θα χρειαστεί ένα κιλό ζάχαρη, 20γρ χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το ξεπίκρισμα των πορτοκαλιών. Αφού τα πλύνουμε καλά τα περνάμε από ψιλό τρίφτη αλλά όχι τόσο δυνατά ώστε να βγάλουμε το ξύσμα τους. Σε μερικά σημεία σίγουρα θα φύγει και ξύσμα, μην στενοχωριέστε, αυτό που θέλουμε στην ουσία είναι να τα κάνουμε μια ελαφριά απολέπιση. 
Μετά το πίλινγκ ακολουθεί καυτό μπανάκι. Βάζουμε τα πορτοκάλια μας να βράσουν σε νερό για 5-10' και πετάμε το νερό. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε δύο φορές. Την τρίτη φορά τα βάζουμε να βράσουν με νερό που τα σκεπάζει για 45' με μία ώρα. Δεν θέλουμε να χοροπηδάνε τα πορτοκάλια μέσα στην κατσαρόλα για μην σπάσουν. Επίσης καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και κατά το σούρωμα για τον ίδιο λόγο.
Αφού περάσει η ώρα και έχουν μαλακώσει τα πορτοκάλια μας αλλά όχι να γίνουν και νιανιά τα αφήνουμε να ρίξουν θερμοκρασία για καμιά ώρα. Μόλις κρυώσουν κόβουμε τις άκρες και στη συνέχεια σε μικρότερα κομμάτια.
Πολτοποιούμε στον πολυκόπτη σταδιακά τα πορτοκάλια μας. Προσοχή, δεν θέλουμε να γίνει λιώμα το πορτοκάλι, θέλουμε να έχει και κομματάκια.
Στη συνέχεια μαζεύουμε και ζυγίζουμε το πολτό πορτοκαλιού. Όσο θα δείξει η ζυγαριά μας τόση ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε. Είναι αναλογία 1:1.
Βάζουμε την κατσαρόλα με τον πολτό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και την πρέζα αλάτι στη φωτιά. Αρχικά έχουμε την ένταση δυνατά και μόλις πάρει να αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Στην αρχή είναι πιθανό να δημιουργηθούν αφροί στην επιφάνεια. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξαφρίζουμε τη μαρμελάδα μας.
Καλό είναι να μην απομακρυνθείτε από την κουζίνα γιατί οι μαρμελάδες γενικά αν η φωτιά είναι δυνατή φουσκώνουν. Επίσης σε τακτά διαστήματα θα χρειάζεται ανακάτεμα.
Η δικιά μου μαρμελάδα χρειάστηκε 50' για να δέσει. Στα τελευταία 5-10' λεπτά όταν άρχισε να πήζει πρόσθεσα και τον χυμό λεμόνι. 
Μέχρι να βράσει η μαρμελάδα αποστείρωσα και τα βάζα μου. Τα έπλυνα με νερό και σαπούνι και τα έβαλα ανάποδα σε πετσέτα που έστρωσα πάνω στη σχάρα του φούρνου μου και τα άφησα για 20' στους 100 βαθμούς. 
Τα καπάκια των βάζων τα βούτηξα σε νερό που βράζει για 2-3' και τα άφησα να στεγνώσουν καλά. Αν παρατηρήσετε υγρασία σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα.
Επειδή είναι μια μαρμελάδα που όταν είναι ζεστή φαίνεται να είναι αρκετά υγρή αλλά όταν μπει στα βάζα και κρυώσει έρχεται και πήζει μπορεί να ξεγελάσει. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμη πάρτε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας και απλώστε την σε πιατάκι. Αφήστε την 1-2' να κρυώσει και κάντε μια γραμμή με το κουτάλι. Αν δείτε ότι το χώρισμα που κάνατε διατηρείτε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν ενώνετε θέλει κι άλλο βράσιμο.
Όπως προείπα, η δικιά μου χρειάστηκε 50' για να δέσει αλλά καλό είναι μετά το μισάωρο να έχετε το νου σας.
Όταν ετοιμαστεί η μαρμελάδα, πιάνουμε το βάζο με γάντι φούρνου (δεν θέλετε να σας κάψει μαρμελάδα!) και γεμίζουμε μέχρι το χείλος.

Αφού γεμίσουμε το βάζο μας κλείνουμε καλά με το μεταλλικό καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη μαρμελάδα μας διατηρημένη αεροστεγώς σε αποστειρωμένα βάζα, που σημαίνει ότι αν γλιτώσει από την λαιμαργία μας μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Καλή επιτυχία!    

Μαρμελάδα πορτοκάλι.pdf  

0 σχόλια:

Λαχανιά

3:47 π.μ. alleycraft 0 Comments


Δεν με απασχολεί που ο καιρός τρελάθηκε, είναι μέσα Φεβρουαρίου και για εμένα έξω έχει χειμώνα και παγωνιά! Αυτό το παραδοσιακό και χειμερινό φαγάκι το φτιάχνουμε συχνά στη Βόρειο Ελλάδα. Είναι από τα φαγητά που φωνάζουν για καυτερή πιπεριά, μια καλή βαρελίσια φέτα, ζεστό ψωμί και τσίπουρο. 

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα:
1 μέτριο λάχανο κοντά 1,5 κιλό
1 πιπεριά φλωρίνης
1 κρεμμύδι
600γρ μοσχαρίσιο κρέας για κατσαρόλα (συνήθως μαγειρεύεται με χοιρινό αλλά οι δικοί μου το έφτιαχναν πάντα με μοσχαρίσιο)
1 γεμάτη κ.σ πελτέ ντομάτας
1κ.γ πάπρικα γλυκιά
Για τους λάτρεις των καυτερών μπορούν να προσθέσουν και κόκκινα πιπεράκια τσίλι ή μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε πλένοντας το κρέας μας σε μπολ με νερό και λίγο ξύδι και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά. Αν το είχατε στο ψυγείο καλό είναι να το αφήσετε έτσι για μισή ώρα στον πάγκο της κουζίνας να έρθει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά σας.
Συνεχίζουμε καθαρίζοντας το λάχανο. Αφού αφαιρέσουμε μερικά εξωτερικά φύλλα το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το κόβουμε στη μέση και κάνοντας μια τριγωνική τομή αφαιρούμε το κοτσάνι και τα χοντρά νεύρα και από τα δύο μισά λάχανα.




Εν τω μεταξύ σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει για να ζεματίσουμε το λάχανο. Μέχρι να ετοιμαστεί το νερό χοντροκόβουμε το λάχανο, κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι και σε χοντρά καρέ την πιπεριά.



Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε το κομμένο λάχανο. Θα παρατηρήσετε ότι έπεσε ο βρασμός του νερού. Λογικότατο. Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει το νερό αφήστε το λάχανο για 1-2' να ζεματιστεί, σουρώστε και κρατήστε το στην άκρη.
Σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος που ζεστάθηκε καλά βάζουμε λίγο λάδι και θωρακίζουμε το κρέας μας από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε πιάτο και το φυλάμε για αργότερα.

Σειρά έχουν τα κρεμμύδια. Στο ίδιο σκεύος με λίγο λάδι και λίγο αλάτι σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Θα δείτε ότι παίρνουν γρήγορα σκούρο χρώμα. Μην ανησυχείτε είναι από τις νοστιμιές του κρέατος που έμειναν στο σκεύος. Αφού μαραθούν λίγο τα κρεμμύδια προσθέτουμε και την πιπεριά και τα φέρνουμε όλα μια-δυο βόλτες. Προσθέτουμε μια γεμάτη κ.σ πελτέ και τον σοτάρουμε μαζί με τα λαχανικά  να πάει παντού.
Ήρθε η ώρα του λάχανου, το οποίο έχει στραγγίσει από τα νερά και έχει μαραθεί από το ζεμάτισμα που του κάναμε στην αρχή.
Αφού μπει και το λάχανο βάζουμε και την γλυκιά πάπρικα.
Ανακατεύουμε το λάχανο ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και αμέσως βλέπουμε ότι το λάχανο πήρε να κοκκινίζει απ' τον πελτέ και την πάπρικα. Αφού ανακατεύτηκαν επαρκώς τα υλικά αρχίζουμε να ετοιμάζουμε φωλίτσες για να βάλουμε το κρέας. Στην ουσία σηκώνουμε το λάχανο και βάζουμε το κρέας μας ώστε να καλύπτεται με λάχανο. Αν έμειναν ζουμάκια στο πιάτο που φυλάξαμε το κρέας τα ρίχνουμε κι αυτά στο φαγητό μας. 
Αλατοπιπερώνουμε και καπακώνουμε το σκεύος μας και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για 1-1,5 ωρίτσα. Όπως ίσως παρατηρήσατε δεν προσθέσαμε καθόλου νερό. Δεν χρειάζεται νερό γιατί θα βγάλει τα υγρά του το λάχανο.
Καλή μας όρεξη και καλή επιτυχία!  

ΛΑΧΑΝΙΑ.pdf

0 σχόλια:

Έρωτας είναι

1:51 π.μ. alleycraft 0 Comments



Του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει οπότε επιβάλλεται να πλέξουμε κάτι κόκκινο, ζουζουνιάρικο και φυσικά σε σχήμα καρδιάς. Το πατρόν το βρήκαμε στο www.ravelry.com . Στην πραγματικότητα είναι συνδυασμός από 2 πατρόν. Ένα τετραγωνάκι της γιαγιάς το οποίο πριν προλάβει να τετραγωνιστεί μετατράπηκε πολύ έξυπνα σε καρδιά! Σε αυτό το πατρόν λοιπόν, προσθέσαμε κι εμείς την δική μας πινελιά και δημιουργήσαμε αυτή τη θήκη στην οποία μπορείτε να βάλετε μια σοκολάτα ή ένα σακουλάκι με καραμέλες και ζαχαρωτά ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε σαν περιτύλιγμα για οποιοδήποτε δώρο έχετε στο μυαλό σας. 
Εμείς επιλέξαμε την σταθερή αξία μιας καριόκας. Εσείς τι θα διαλέξετε; Οι επιλογές είναι πολλές, φαντασία θέλει μόνο. 

Τι θα χρειαστούμε:
Νήμα σε κόκκινο χρώμα για βελονάκι Νο4 ή Νο5 (πιο χοντρό θα μεγαλώσει πολύ την καρδιά μας)
Νήμα σε λευκό χρώμα για την μπορντούρα 
Βελονάκι Νο4 ή Νο5
Βελόνι για να ραψουμε τις άκρες
Ψαλίδι
και φυσικά...... 1 καριόκα ή οποιοδήποτε γλυκό της επιλογής σας!

Συντομογραφίες:
β = βουβό
αλ = αλυσίδα
αρ = άριχτο
μισ. ποδ = μισό ποδαράκι
ποδ = ποδαράκι
μισ. δ.ποδ = μισό διπλό ποδαράκι (Παίρνω νήμα 2 φορές, βουτάω στη θηλιά και παίρνω νήμα. Εχω 4 θηλιές στο βελονάκι μου. Παίρνω νήμα και βγαίνω από τις 2 πρώτες θηλιές. Έχω 3 θηλιές στο βελονάκι μου. Παίρνω νήμα και βγαίνω και από τις 3 θηλιές)
δ. ποδ = διπλό ποδαράκι

Ξεκινάω με 4 αλ και κλείνω με β.

Σειρά 1: κάνω 4 αλ (= 1ποδ, 1αλ), {1ποδ και 1αλ} x 11. Κλείνω με β στην 3η αλ από τις αρχικές 4. Συνολικά (μαζί με τις αρχικές αλ) έχω 12ποδ.




Σειρά 2: Κάνω ένα β μέσα στο πρώτο κενό από 1αλ της προηγούμενης σειράς. Κάνω 3αλ (=1ποδ), 1ποδ μέσα στο κενό, 1αλ, {2ποδ, 1αλ} μέσα σε κάθε κενό μέχρι το τέλος της σειράς και β στην 3η αλ από τις αρχικές 3αλ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχω 12 σετ των 2ποδ.




Σειρά 3: Κάνω 1β στο πρώτο ποδ και 1β στο κενό από 1αλ της προηγούμενης σειράς. Κάνω 3αλ(=1ποδ), 2ποδ μέσα στο ίδιο κενό, 1αλ, {3ποδ, 1αλ} σε κάθε κενό από 1αλ μέχρι το τέλος της σειράς. Κλείνω με β στην 3η αλ από τις αρχικές 3. Σε αυτό το σημείο έχω 12 σετ από 3ποδ




Σειρά 4: Κάνω β πάνω σε κάθε ποδ της προηγούμενης σειράς μέχρι να φτάσω στο πρώτο κενό, 1β στο κενό. Από αυτό το σημείο θα αρχίσω να σχηματίζω την καρδιά. Στο 1ο κενό λοιπόν (δηλ στο κενό στο οποίο είμαι) κάνω 1αλ, 1ποδ, 1αλ
Στο 2ο κενό κάνω 3δ.ποδ, 2αλ, 3δ. ποδ, 1αλ
Στο 3ο κενό κάνω 3 μισ. δ.ποδ, 1αλ
Στο 4ο, 5ο και 6ο κενό κάνω 3ποδ, 1 αλ
Στο 7ο κενό κάνω 1μισ, δ.ποδ, 2 δ.ποδ, 2αλ, 2 δ.ποδ, 1 μισ δ.ποδ, 1αλ
Στο 8ο, 9ο και 10ο κενό κάνω 3ποδ, 1 αλ
Στο 11ο κενό κάνω 3 μισ. δ.ποδ, 1αλ
Στο 12ο κενό κάνω 3δ.ποδ, 2αλ, 3δ. ποδ, 1αλ
Στο 1ο κενό ξανά, κάνω 1ποδ, 1αλ




Σε αυτό το σημείο δε χρειάζεται να κλείσουμε με β. Κάνουμε μία αλ και συνεχίζουμε στην επόμενη σειρά.

Σειρά 5: Αφού λοιπόν έχω κάνει 1αλ μπαίνω αμέσως και δουλεύω στο πρώτο κενό.
Στο 1ο κενό κάνω 2αρ, 1μισ. ποδ, 1αλ
Στο 2ο κενό κάνω 3ποδ, 1αλ, 1ποδ, 1μισ. δ.ποδ, 1 δ.ποδ, 1αλ
Στο κενό 3 κάνω 5 δ.ποδ, 1αλ
Στο κενό 4 κάνω 1 δ.ποδ, 1μισ. δ.ποδ, 1ποδ, 1αλ
Στο κενό 5ο, 6ο και 7ο κενό κάνω 3ποδ, 1αλ
Στο 8ο κενό κάνω 3ποδ, 2αλ, 3ποδ, 1αλ
Στο 9ο, 10ο και 11ο κενό κάνω 3ποδ, 1αλ
Στο 12ο κενό κάνω 1ποδ, 1μισ. δ.ποδ, 1 δ.ποδ, 1αλ
Στο 13ο κενό κάνω 5 δ.ποδ, 1αλ
Στο 14ο κενό κάνω 1 δ.ποδ, 1μισ. δ.ποδ, 1ποδ, 1αλ, 3ποδ,1αλ
Στο 15ο κενό κάνω 1μισ. ποδ, 2αρ.

Κάνω β στην αλ της αρχής της σειράς.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω άλλη μία καρδιά.






Ας ενώσουμε τώρα τις καρδιές μας! Για την ένωση θα χρειαστούμε ένα βελονάκι το οποίο θα είναι ένα νούμερο μικρότερο από το βελονάκι που πλέξαμε την καρδιά. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε ένα λίγο πιο σφιχτό αποτέλεσμα. 
Ανάλογα με το άνοιγμα που θέλετε να έχει η θήκη σας, θα διαλέξετε και σε ποιο κενό θέλετε να τις ενώσετε. Εμείς διαλέξαμε να τις ενώσουμε από το 2ο κενό. Αφού λοιπόν διαλέξετε το σημείο που θέλετε, βάλτε το βελονάκι σας μέσα και τραβήξτε το άσπρο νήμα και κάνετε μια αλυσίδα. Έπειτα κάνουμε άριχτα κατά μήκος της καρδιάς μέχρι να φτάσουμε στο ίδιο σημείο της αντίθετης πλευράς. Εδώ πρέπει να προσέξουμε να έχουμε τοποθετήσει τις 2 καρδιές ακριβώς τη μία πάνω στην άλλη για να μη τις ράψουμε στραβά (αν σας βοηθάει, μπορείτε να τις πιάσετε με μερικές καρφίτσες για να είστε σίγουροι ότι δε θα φύγουν από τη θέση τους).
Επίσης πρέπει να προσέξουμε να περνάμε το βελονάκι μας κάτω από το v της θηλιάς και στα 2 κομμάτια.




Σε αυτό το σημείο αν θέλετε μπορείτε να σταματήσετε. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε την ίδια μπορντούρα και στην υπόλοιπη καρδιά. Αν θέλετε λοιπόν να συνεχίσετε, μη δένετε το νήμα σας ακόμα αλλά συνεχίστε να κάνετε άριχτα (στην μία καρδιά μόνο από δω και πέρα) μέχρι το τέλος. Ασφαλίζω και κόβω το νήμα μου. Συνεχίζω στην άλλη καρδιά ενώνοντας ξανά το νήμα όπως και στην αρχή (μπαίνω στο κενό με το βελονάκι μου, τραβάω νήμα και κάνω 1αλ) και συνεχίζω με άριχτα ως το τέλος.




Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να τυλίξετε και να διακοσμήσετε το γλυκάκι σας!!




Καλή επιτυχία! 
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, παρακαλά επικοινωνήστε μαζί μας.





0 σχόλια:

Cinnamon Rollls

1:02 π.μ. alleycraft 0 Comments



Μια Αμερικάνικη συνταγή που θυμίζει γεμιστό τσουρεκάκι με κανελοζάχαρη και γλάσο καραμέλας βουτύρου. Είναι μια λιχουδιά που δικαιολογεί τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας της χώρας προέλευσής της. Είναι σχεδόν εθιστικό γλυκό και όπως θα δείτε στα υλικά καθόλου φτωχό σε θερμίδες όπως όλες οι κολασμένες νοστιμιές σε αυτόν τον άδικο κόσμο!!! Γι' αυτό όσο ακόμα έχουμε χειμώνα δικαιούμαστε μια γλυκιά αμαρτία.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες) 

ΥΛΙΚΑ για 15 κομμάτια, ταψί 32x25εκ
Ζύμη:
600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240γρ. γάλα φρέσκο
80γρ. ζωικό βούτυρο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3κ.σ ζάχαρη λευκή
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
Γέμιση:
110γρ. ζωικό βούτυρο
330γρ. καστανή ζάχαρη
1κ.σ κανέλα
μια πρέζα αλάτι
Γλάσο:
135γρ. ζάχαρη λευκή
2κ.σ. καστανή ζάχαρη
65γρ. ζωικό βούτυρο
80γρ. γάλα εβαπορέ
1 βανιλίνη
μια πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε με το ζυμάρι. Από τα 240γρ. γάλακτος χρησιμοποιώ στην αρχή τα 100γρ. τα οποία τα ζεσταίνω μέχρι να γίνει το γάλα χλιαρό. Προσθέτω στο γάλα μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη (από τις 3 που θα χρησιμοποιήσω συνολικά για το ζυμάρι) και τη μαγιά μου και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η μαγιά. Θα χρειαστεί να βάλετε το χεράκι σας γιατί όπως θα διαπιστώσετε η μαγιά διαλύεται λίγο δύσκολα στο γάλα. Σκεπάζετε το μπολ σας και αφήνετε τη μαγιά να δράσει για 10' μέχρι να εμφανιστούν στην επιφάνεια φουσκάλες.

Βάζω στο σκεύος όπου θα ζυμώσω το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι και κάνω μια λακουβίτσα στη μέση. Εν τω μεταξύ ζεσταίνω τα υπόλοιπα 140γρ. γάλα μαζί με τις 2κ.σ ζάχαρη και τα 80γρ. βούτυρο μέχρι να γίνουν χλιαρά. Αποσύρω από τη φωτιά και ανακατεύω μέσα και τα 3 αυγά να ομογενοποιηθούν. Στο σκεύος όπου έχω το αλεύρι προσθέτω το γάλα με τη μαγιά που φούσκωσε στη λακουβίτσα που σχηματίσαμε στην αρχή ανακατεύοντας κυκλικά και συνεχίζω προσθέτοντας και το μείγμα γάλα-αυγά-βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ιδιαίτερα κολλώδης ζύμη. Μην απογοητευτείτε θα στρώσει αυτό στο επόμενο βήμα. Μεταφέρω το κολλώδες ζυμαράκι σε καλά αλευρωμένο πάγκο.

Δουλεύω με αλευρωμένα χέρια ζυμώνοντας το ζυμάρι για 3-4'.Θα δείτε ότι το ζυμαράκι σας μετατρέπεται σε μαλακό και αφράτο. Το μεταφέρουμε μέσα στο σκεύος όπου το ζυμώσαμε το οποίο έχουμε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρά για να μην κολλήσει η ζύμη μας, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Όσο φουσκώνει το ζυμάρι βγάζουμε τα 110γρ. βούτυρο που θα χρειαστούμε για τη γέμιση, τα κόβουμε σε κυβάκια και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται περίπου μια ώρα. Όταν μαλακώσει το βούτυρο το δουλεύουμε με ένα πιρούνι μαζί με την κανέλα, τη ζάχαρη και το αλάτι να γίνει σαν μια ομοιόμορφη πάστα και τη φυλάμε στην άκρη.


Αφού φουσκώσει η ζύμη τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη σχηματίζουμε ορθογώνιο φύλλο ζύμης διαστάσεων 50x30εκ και 0,3εκ πάχος.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού στρώνουμε την πάστα κανελοζάχαρης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου αφήνοντας ένα κενό πλάτους 2εκ. στην περιφέρεια του φύλλου.

Έχοντας προς τη μεριά μας την πιο φαρδιά όψη του φύλλου (των 50εκ.) τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό. Το δικό μου ρολό έτσι όπως τυλίχτηκε κατέληξε να φτάσει τα 60εκ μήκος οπότε έκοψα 15 ρολάκια των 4εκ πάχος το καθένα.
Βουτυρώνω καλά ένα ταψάκι 32x25εκ. και στρώνω μέσα τα ρολάκια μου σε 5 σειρές των τριών. Τα σκεπάζω με πετσέτα και τα αφήνω σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να φουσκώσουν για μισή ώρα. 
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 190 βαθμούς σε αέρα για 18-22'. Τα δικά μου χρειάστηκαν 20'.
Όσο ψήνονται τα ρολάκια στο τελευταίο πεντάλεπτο ετοιμάζω και το γλάσο μου. Θέλω να είναι ζεστούτσικο το γλάσο όταν θα πέσει πάνω στα καυτά ρολάκια. Πολύ απλά βάζω όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω διαρκώς με ένα κουτάλι μέχρι να έχω ένα ημίρρευστο γλάσο.
Μόλις βγάλω τα ρολάκια μου από το φούρνο γλασάρω με τη βοήθεια ενός κουταλιού χωρίς να αφήσω κανένα παραπονεμένο. 

Τώρα ακολουθεί το πιο δύσκολο κομμάτι της συνταγής. Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20' πριν τα σερβίρουμε ενώ μοσχοβολάει όλο το σπίτι κανέλα! 
Καλή επιτυχία.  

CINNAMON ROLLS.pdf

0 σχόλια:

Μπανάκι - Μανάκι οικολογικά και πάνω απ' όλα οικονομικά!

5:08 μ.μ. alleycraft 0 Comments




Σήμερα θα φτιάξουμε ένα σφουγγάρι για το μπάνιο (λούφα) !
Το πατρόν είναι πάρα πάρα πολύ εύκολο. Η δυσκολία στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι να βρούμε το σωστό νήμα.
Θα πρέπει λοιπόν, να βρούμε ένα νήμα το οποίο θα είναι βαμβακερό αλλά να έχει μέσα του και λίγο νάυλον. Το θέλουμε σε αυτό τον συνδυασμό, αρχικά για να μη καταναλώνει πολύ αφρόλουτρο, καθώς το νάυλον δεν είναι απορροφητικό, και έπειτα γιατί στεγνώνει πιο εύκολα και έχει μεγάλη αντοχή ενάντια στη μούχλα. 
Αν δε βρείτε ένα νήμα  που να συνδυάζει βαμβάκι και νάυλον, προτιμήστε ένα νήμα με βαμβάκι και ακρυλικό. Η συμπεριφορά του είναι ίδια με το νάυλον εκτός από την ικανότητα να αντιστέκεται στη μούχλα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει απλά, μετά τη χρήση, να το αφήνετε σε ένα πιο στεγνό και αεριζόμενο χώρο για να στεγνώσει καθώς και να το πλένετε στο πλυντήριο λίγο πιο συχνά.
Αν το προσέξετε λίγο στη χρήση του, θα έχετε ένα σφουγγαράκι για πολύ πολύ καιρό!

Ας περάσουμε όμως στο πατρόν.

Τι θα χρειαστούμε:
Νήμα σε συνδυασμό βαμβάκι - νάυλον ή βαμβάκι - ακρυλικό
Βελονάκι ανάλογα με το πάχος του νήματός μας (εγώ χρησιμοποίησα Νο5)
Ψαλίδι
Βελόνι για να κρύψουμε τις άκρες

Συντομογραφίες:
αλ = αλυσίδα
ποδ = ποδαράκι
β = βουβό

Ξεκινάω με 4 αλ και κλείνω με β στην πρώτη αλ. Κάνω 20 αλ και κλείνω με β μέσα στον κύκλο ( αυτό θα είναι το κορδόνι με το οποίο θα το κρεμάμε).




Σειρά 1: κάνω 2 αλ και έπειτα 4 ποδ μέσα στον κύκλο και κλείνω με β στο πρώτο ποδ



Σειρά 2: κάνω 2 αλ και έπειτα κάνω 3 ποδ πάνω σε κάθε ποδ της προηγούμενης σειράς. Κλείνω με β πάνω στο πρώτο ποδ μετά απο τις αρχικές 2 αλ.



Σειρά 3 και 4: επαναλαμβάνω τη σειρά 2

Κλείνω το πλεκτό μου κρύβοντας τις άκρες και είναι έτοιμο για χρήση!





0 σχόλια: