Φασολάκια στο φούρνο

1:09 π.μ. alleycraft 2 Comments

Τα φασολάκια είναι ένα φαγητό που η προετοιμασία του απαιτεί καλή παρέα. Μας θυμάμαι τις τρείς αδερφές μαζί με την μαμά μας να καθόμαστε μπροστά σε μια ντάνα φασολάκια να χαζογελάμε και η καθεμία με το μαχαιράκι ανά χείρας να καθαρίζει φασολάκια. Πού να τα καθαρίσει όλα αυτά ένας άνθρωπος μόνος του; Γι' αυτό αν σκοπεύεται να τα μαγειρέψετε, φωνάξτε μερικές φίλες για καφέ και αντί για κουλουράκια τρατάρετέ τους ένα μαχαιράκι και πιάστε το εργόχειρο.
Γιατί προτίμησα να τα κάνω στο φούρνο θα μου πείτε. Έχω καταλήξει στο ότι τα λαδερά φαγητά γίνονται περισσότερο νόστιμα όταν μαγειρεύονται στον φούρνο. Ίσως επειδή δεν τα πειράζεις και ψήνονται με την ησυχία τους χωρίς αναταράξεις ή επειδή το ψήσιμο είναι περισσότερο ομοιόμορφο και το αποτέλεσμα είναι ένα λαδερό φαγητό χωρίς πολλά υγρά το οποίο έχει μείνει με το λαδάκι του. Δοκιμάστε τα κι εσείς και πείτε μου την γνώμη σας.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για 3-4 μερίδες
1 κιλό φασολάκια
2 σκελίδες σκόρδο
3 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.γ ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την χρονοβόρα διαδικασία της συνταγής που είναι να καθαρίσουμε τα φασολάκια. Αφού τα πλύνουμε, με ένα μαχαιράκι κόβουμε τις άκρες από το φασολάκι και μετά αφαιρώ τα πλαϊνά του. Εκεί κρύβονται οι ενοχλητικές ίνες που έχουν τα φασολάκια. 

Εν τω μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει για να ζεματίσουμε τα φασολάκια μας. Μέχρι να ετοιμαστεί το νερό κόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε λεπτές φέτες. Σειρά έχουν οι ντομάτες τις οποίες θα ξεφλουδίσουμε. Αρχικά με το μαχαιράκι μου αφαιρώ το κοτσάνι και μετά τις γυρνάω ανάποδα και τις χαράζω έναν σταυρό. Τις βουτάμε στο νερό που ετοιμάσαμε να ζεματίσουμε τα φασολάκια μας και τις αφήνουμε 15-20 δευτερόλεπτα. Τις αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα και τις αποσύρω σε ένα μπολ που είναι γεμάτο με παγωμένο νερό από το ψυγείο. Τώρα οι ντομάτες μου ξεφλουδίζονται πανεύκολα.
Αλατίζω το νερό στην κατσαρόλα ρίχνω τα φασολάκια μου και σκεπάζω την κατσαρόλα. Επειδή μόλις μπουν τα φασολάκια θα πέσει ο βρασμός του νερού, περιμένουμε να ξαναβράσει το νερό και κρατάμε χρόνο 5 λεπτά. Τόσο θα χρειαστεί να ζεματίσουμε τα φασολάκια μας.
Όσο ζεματίζονται τα φασολάκια μου ξαναπιάνομαι με τις ντομάτες μου, τις οποίες θα κόψω στη μέση και θα αφαιρέσω με τα χέρια μου όσο πιο πολλά σποράκια μπορώ. Αφού τις ξεσπόριασα, κόβω την καθαρή πλέον σάρκα ντομάτας σε κυβάκια.
Σουρώνω τα φασολάκια μου και τα στρώνω στο ταψί και τα αλατίζω. Στην ίδια κατσαρόλα που ζεματίσαμε τα φασολάκια θα φτιάξουμε και την σάλτσα μας. Ξεκινάω σοτάροντας τα κρεμμύδια με λίγο λάδι και λίγο αλάτι. Μόλις πάρουν να μαραίνονται προσθέτω το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και τα φέρνω μια δυο βόλτες. Σβήνω με 1κ.σ μπαλσάμικο ξύδι και 1κ.γ ζάχαρη. Το ξύδι έχει την ιδιότητα να διατηρεί τραγανά τα λαχανικά μας. Μόλις εξατμιστεί το ξύδι προσθέτουμε την κομμένη ντομάτα, σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10'. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C αντιστάσεις πάνω κάτω.  Προσθέτουμε την σάλτσα στο ταψί όπου βρίσκονται ήδη τα φασολάκια μας και 1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο,. Τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα να πάει η σάλτσα παντού, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στον φούρνο στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε στους 180C για 30'.
Όσο ψήνονται τα φασολάκια ετοιμάζουμε και το μαϊντανό να τον έχουμε έτοιμο. Μόλις περάσει η ώρα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε με μια κουτάλα να πάει παντού. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο ξεσκέπαστο αυτή την φορά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15'.
Τα φασολάκια συνοδεύονται ιδανικά με φρέσκο ψωμί και μια ωραία φέτα. Όσοι θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες, αλλά εγώ τα προτιμαω έτσι σκέτα. Καλή επιτυχία!


You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. αγαπω φασολακια και τα ειχαμε στο σπιτι μου τουλαχιστον μια φορα τη βδοαμαδα. στο φουρνο βεβαια δεν τα εχω δοκιμασει, αλλα να η ευκαιρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή