Τουρλού στο φούρνο

12:18 π.μ. alleycraft 2 Comments

Τουρλού, τουρλού, τουρλού... πάει χάζεψε κι αυτή θα πείτε, την χτύπησαν οι ζέστες από νωρίς, Όχι, δεν χάζεψα και σας προκαλώ να δοκιμάσετε να πείτε κι εσείς πολλές φορές την λέξη τουρλού και αν δεν σας φανεί αστεία και δεν σας κάνει έστω να χαμογελάσετε... αφήστε παράπονο παρακάτω στα σχόλια παρακαλώ. 
Το τουρλού (χιχιχι) είναι ένα φαγητό που εμφανίζετε συχνά στο καλοκαιρινό μου μενού αλλά μέχρι πρότινος το μαγείρευα στην κατσαρόλα ώσπου ήρθε έμπνευση μαμαδίσια! Σε μία από τις καθημερινές συνομιλίες μας όπου η ερώτηση "τι τρώτε σήμερα;" είναι δεδομένη, μου απαντάει ένα "τουρλού στον φούρνο". Δύσπιστη εγώ αναρωτιέμαι τι διαφορετικό μπορεί να έχει από αυτό της κατσαρόλας. Με έπεισε όταν μου είπε πως τα λαχανικά κρατιούνται περισσότερο ζωντανά χωρίς να διαλύονται και πως το φαγητό μένει μόνο με το λαδάκι του και λίγη σάλτσα. Ε, δεν ήθελα και πολύ, πιάνω χαρτί και μολύβι και σημειώνω την συνταγή την οποία με μεγάλη χαρά μοιράζομαι και μαζί σας.  

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με την συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για 3-4 μερίδες
1 μελιτζάνα
2 κολοκυθάκια
2 πιπεριές φλωρίνης
3 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτί 400γρ. ντοματάκι αναποφλοίωτο ή 3 φρέσκες ντομάτες
100γρ φέτα
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζάνι φύλλα δυόσμου (περίπου 50 φύλλα και ναι, τα μέτρησα!)
αλάτι-πιπέρι
1 κ.γ ζάχαρη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την προετοιμασία των λαχανικών, κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε χοντρούτσικα κομμάτια γιατί δεν θέλουμε να λιώσουνε. Την μελιτζάνα πριν την κόψω της αφαίρεσα τρεις λωρίδες από τη φλούδα της με τη βοήθεια ενός αποφλοιωτή λαχανικών (αυτό που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες εννοώ) και την άφησα να την κόψω τελευταία γιατί μαυρίζει εύκολα.
Στη συνέχεια αφού ζέστανα ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο έψησα ένα ένα τα λαχανικά μου. Ξεκίνησα με τις μελιτζάνες και αφού πήραν χρώμα και από τις δύο πλευρές τις απόσυρα στο ταψί. Σειρά είχαν τα κολοκυθάκια, στο ίδιο τηγάνι πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο και αφού πήραν χρώμα και αυτά και από τις δύο πλευρές έκαναν παρέα με τις μελιτζάνες στο ταψί. Στο ίδιο τηγάνι σόταρα ελαφρά τις πατάτες και εν συνεχεία και τις πιπεριές μου. Εν τω μεταξύ προθερμαίνω τον φούρνο στους 200C. 
Τώρα που όλα μου τα λαχανικά είναι έτοιμα (εκτός από το κρεμμύδι) και μπήκαν στο ταψί τα αλατοπιπερώνω, τα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τα αφήνω να ψηθούν στην μεσαία σχάρα, αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 200C για 20'. Δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό γιατί θα κατεβάσουν τα υγρά τους τα λαχανικά.

Όσο ψήνονται τα λαχανικά μου ετοιμάζω και την σάλτσα μου. Στο ίδιο τηγάνι που έψησα τα λαχανικά σε λίγο λάδι σοτάρω το κρεμμύδι με λίγο αλάτι. Μόλις αρχίσει να μαραίνεται το κρεμμύδι βάζω και την σκελίδα σκόρδου (εγώ την έβαλα ολόκληρη ίσα για να αρωματιστεί η σάλτσα μου) και τέλος προσθέτω τα αναποφλοίωτα ντοματάκια μου (ή τις φρέσκες ντομάτες) και ένα κουταλάκι ζάχαρη. Καπακώνω το τηγάνι και αφήνω την σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να περάσουν τα 20' που ψήνονται τα λαχανικά στον φούρνο.
Μόλις περάσουν τα 20' βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε στα λαχανικά την σάλτσα και 1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο (εκτός και αν βάλατε αρκετό λάδι στα προηγούμενα βήματα παρασκευής) ξανασκεπάζουμε το ταψί με το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το τουρλού να ψηθεί για άλλα 15'. Ξαναβγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε να πάνε τα αρωματικά παντού και χοντροτρίβουμε την φέτα. 
Αμανά ξανά το ταψί στο φούρνο για άλλα 10' χωρίς το αλουμινόχαρτο αυτήν την φορά και έτοιμο! Καλό είναι να το αφήσετε να καθίσει ένα τεταρτάκι τουλάχιστον πριν το σερβίρετε. Καλή επιτυχία.



You Might Also Like

2 σχόλια: