Κουλούρια Θεσσαλονίκης

6:40 π.μ. alleycraft 2 Comments


Πάντα μου άρεσε η ιδέα να έχω εύκαιρο για πρωινό ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης αλλά δεν έμπαινα στη διαδικασία να τα φτιάξω γιατί ως γνωστόν αν δεν είναι ημέρας δεν τρώγονται ευχάριστα. Πολύ πρόσφατα όμως ανακάλυψα, για την ακρίβεια η αδερφή μου μου άνοιξε τα μάτια, ότι μπορείς να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη και με ένα ζεσταματάκι στον φούρνο (στους 100C στον αέρα για 3-5') μπορείς να απολαύσεις ζεστό και λαχταριστό κουλούρι Θεσσαλονίκης και μάλιστα φτιαγμένο με τα χεράκια σου.
Εδώ και καιρό είχα βάλει στο μάτι αυτή την συνταγή που την είχε παρουσιάσει ο Άκης Πετρετζίκης και αποφάσισα να εφοδιάσω την κατάψυξή μου με μερικά κουλούρια και με την ευκαιρία να τη μοιραστώ και μαζί σας. Να ενημερώσω ότι οι αλλαγές από την πρωτότυπη συνταγή είναι ελάχιστες.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες)

Υλικά για 10 μέτρια κουλούρια
280γρ χλιαρό νερό 
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ κίτρινο αλεύρι (από σκληρό σιτάρι)
1 φακελάκι μαγιά (8γρ)
1 γεμάτο κ.γ αλάτι
1 κοφτό κ.γ ζάχαρη
250γρ σουσάμι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε να διαλύσουμε τη μαγιά. Στο δοχείο όπου θα ζυμώσουμε χρησιμοποιούμε τα 280γρ νερό και με ένα πιρούνι ή σύρμα διαλύουμε τη μαγιά μαζί με το 1κγ ζάχαρη. Αφού τη διαλύσουμε σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε 5' να δραστηριοποιηθεί η μαγιά.
Σειρά έχουν τα αλεύρια, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με το χέρι και μόλις μαζευτεί σε μπάλα ξεκινάμε το ζύμωμα για 7-8' μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σε περίπτωση που η ζύμη χρειαστεί περισσότερο νερό ή αλεύρι (γιατί αλεύρι με αλεύρι έχει διαφορά) καλό είναι να είστε φειδωλοί στην ποσότητα που προσθέτετε.
Τώρα για όσους τυχερούς διαθέτουν κουζινομηχανή (όπως και του λόγου μου) την αφήνετε σε χαμηλή ταχύτητα να κάνει τη δουλειά της για 7-8', θα δείτε ότι το ζυμάρι μαζεύτηκε στον γάντζο και κάνει τις βόλτες του.

Το ζυμάρι χρειάζεται ξεκούραση και χρόνο για να φουσκώσει. Λαδώνετε το μπολ και φέρνετε μια δυο βόλτες να λαδωθεί και το ζυμάρι, το σκεπάζετε και το αφήνετε περίπου μια ώρα (μπορεί περισσότερο ή και λιγότερο) σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα μέχρι να διπλασιαστεί.
Αφού φούσκωσε το ζυμάρι λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και αλείφουμε να πάει παντού. Αυτό το κάνουμε για να δουλέψουμε εύκολα τη ζύμη χωρίς να κολλάει. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί επιπλέον αλεύρι και αποφεύγουμε το αποτέλεσμα μια σφιχτής ζύμης.

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 10 μπαλάκια, το καθένα θα ζυγίζει περίπου 80γρ. και από το κάθε μπαλάκι θα προκύψει ένα κουλούρι. Σε περίπτωση που θέλετε περισσότερο χορταστικά κουλούρια μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια.
Και τώρα πλάθω κουλουράκια. Ανοίγω το ζυμαράκι μου σε μια μακρόστενη λωρίδα (περίπου 40εκ.), κλείνω και ενώνω τις άκρες της και σχηματίστηκε το κουλούρι μας.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζω δύο μπολ, το ένα το γεμίζω με χλιαρό νερό και στο άλλο βάζω το σουσάμι. Κάνω μια βουτιά το κουλούρι μου στο νερό και μετά το περνάω στο σουσάμι ώστε να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια.
Στη συνέχεια τοποθετώ το κουλούρι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και του δίνω το τελικό σχήμα. Το κάθε ταψί φούρνου μπορεί να πάρει 5 κουλούρια.
Ψήνω ταυτόχρονα και τα δύο ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στον αέρα για 30'. Στα 15' άλλαξα θέση τα ταψιά βάζοντας αυτό που ήταν πάνω κάτω και το κάτω πάνω.
Αφού άφησα να κρυώσουν τα κουλούρια και μετά από μια-δύο απώλειες λόγω ασυγκράτητης λιγούρας (φρεσκοψημένο κουλούρι είναι αυτό), τα συσκεύασα σε σακούλες τροφίμων και τα έβαλα στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία και τυχόν απορίες και διευκρινίσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες!  

Κουλούρια Θεσσαλονίκης.pdf
  

You Might Also Like

2 σχόλια:

  1. καλέ κορίτσι τι λαχταριστά που φαίνονται! ...Σίγουρα δεν τα αγόρασες?!?!
    Αφού είμαστε κοντά γιατί δεν κάνεις κανα delivery?!?!
    ;Olo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προτείνω να έρθεις από εδώ όποτε θες, κερνάω πρωινό!!!!

      Διαγραφή